Prima zi de scoala incepe cu reparatii neterminate si tensiuni sindicale

Duminica, 13 Septembrie 2009, ora 23:26
1863 citiri
Prima zi de scoala incepe cu reparatii neterminate si tensiuni sindicale

Anul scolar 2009-2010 incepe, luni, pentru 3,5 milioane de elevi si prescolari, cu reparatii si curatenie pe ultima suta de metri, contributii banesti ale parintilor pentru dotari si recomandarea sindicatelor ca profesorii sa boicoteze ceremoniile la care si-au anuntat participarea oamenii politici.

In multe unitati de invatamant, cadrele didactice si parintii s-au oferit voluntari pentru a le da o mana de ajutor muncitorilor care, in acest weekend, s-au straduit sa-si termine treaba pana la ora cand clopotelul va suna pentru prima oara.

In cazul scolilor la care lucrarile de reabilitare ample au inregistrat intarzieri mari, elevii vor fi mutati in alte institutii de invatamant sau vor invata in schimburi, in corpurile de cladire care nu sunt afectate. In Capitala, asa vor sta lucrurile in cel putin 10 scoli incluse in programul de reabilitare cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii (BEI).

Prima zi de scoala va insemna, pentru multi parinti, si reconfirmarea "traditiei" de a scoate din buzunar alti bani, in afara celor cheltuiti deja pe haine si rechizite. "Parintii dau anual bani la scoli, pentru dotari, igienizare, curatenie si chiar si paza, desi exista institutii ale statului care sunt abilitate sa asigure paza.

Contributiile banesti ale parintilor nu sunt obligatorii, insa sunt legale cata vreme banii sunt gestionati de parinti prin asociatiile de parinti, si nu de profesori sau directori. Noi am vrea ca numai asociatiile de parinti cu personalitate juridica sa colecteze bani, pentru a se reduce frauda", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, Mihaela Guna.

Colectarea de bani in randul parintilor, care, pentru a fi legala, trebuie facuta fara implicarea scolii, a inceput insa, pentru unii, inainte de 14 septembrie, cuantumul sumelor fiind anuntat chiar de catre directorul unitatii de invatamant.

"Directoarea scolii ne-a cerut in sedintele dinaintea inceputului scolii cate 400 de lei, pentru repararea scaunelor, contract cu o firma de apa potabila si zugravit. E o scoala step by step, aranjata special, cu scaune tapitate si peretii zugraviti in doua culori.

Si totul, se pare, costa. Si urmeaza sa mai dam alti bani pentru calculator, imprimanta si videoproiector. Deocamdata, cu tot cu ghiozdan, rechizite, uniforma, pantofi, adidasi si trening, am cheltuit pe putin 1.000 de lei pentru inceputul anului scolar", spune mama unei fetite care intra in clasa I la o scoala din Capitala.

Potrivit Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), directorii care initiaza astfel de "chete" risca sanctiuni. "Este strict interzis ca directorii sa ceara bani pentru scoala sau sa colecteze bani pentru reparatii si infrastructura. Si mai ales inainte de inceputul scolii, cand asociatiile de parinti nu au organizat inca sedinte", spune purtatorul de cuvant ISMB, Marian Banu.

Altfel, unele cadrele didactice considera neinspirata propunerea sindicatelor de a fi ignorata prezenta demnitarilor la deschiderea anului scolar, deoarece acest eveniment ar fi o oportunitate pentru rezolvarea unor probleme in scoli.

"Oricat ar fi dezamagit unii demnitari, ar trebui valorificata oportunitatea intalnirii cu acestia in speranta convingerii lor de cadrele didactice din miile de scoli ale tarii pentru a sustine chiar si in al 12-lea ceas amendamentele care sa faca mai drepte legile de pe agenda lor.

Este, in alta ordine de idei, si o oportunitate pentru a se face solicitari pentru rezolvarea unor probleme specifice fiecarei scoli in parte", a declarat, duminica, presedintele Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania, Viorel Dolha.

De altfel, reprezentantii sindicatelor spun ca nu stiu in ce masura se va putea materializa boicotul, in conditiile in care acesta a fost avansat cu titlul de recomandare si nu au fost centralizate din teritoriu "ecourile" privind aceasta propunere.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#prima zi de scoala, #14 septembrie scoala, #stare scoli romanesti , #scoli
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Succes tuturor profesorilor ,invatatorilor si educatorilor nostri ! Succes tuturor elevilor si studentilor din toata tara !