Religia ramane obligatorie in scoli, clasa a noua trece la gimnaziu

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 16:46
7928 citiri
Religia ramane obligatorie in scoli, clasa a noua trece la gimnaziu

Religia va ramane obligatorie in scoli dupa ce, vineri, deputatii din Comisia de invatamant au decis, la sesizarea Patriarhului Daniel, eliminarea din proiectul Legii educatiei elaborat de Guvern a prevederii care dadea posibilitatea elevilor ca, la cerere, sa poata urma alte cursuri in locul acestuia.

Comisia de invatamant a adoptat, vineri, cu modificari, articolul 17 din proiectul Educatiei referitor la disciplina religiei. Membrii forului au stabilit, la alineatul 1 ca religia, ca disciplina scolara in invatamantul primar, giminazial, liceal si profesional, este parte a trunchiului comun. Potrivit alineatului 2 admis de Comisie, "la solicitarea scrisa a parintelui, tutorelui sau a elevului daca este major, acesta poate sa nu frecventeze orele de religie".

Initial, deputatul PD-L Teodor Spinu a opinat ca alineatul trebuie pastrat in lege pentru ca ofera "o alternativa coerenta" celor care nu doresc sa studieze religia si a anuntat ca aceasta este pozitia grupului democrat-liberalilor. Colegul sau de partid, deputatul Razvan Mustea, a intervenit subliniind ca are o alta optiune. "E o chestiune foarte sensibila, o optiune personala. Eu sustin propunerea de eliminare a acestui amendament", a spus el.

Deputatul social-democrat Cristian Dumitrescu, si liberala Adriana Saftoiu au anuntat ca PSD, respectiv PNL sustin eliminarea alineatului, la aceasta pozitie raliindu-se si reprezentantul minoritatilor, Mihai Radan.

Invatamantul liceal, obligatoriu cel tarziu in anul 2020

Totodata, comisia de invatamant din Camera Deputatilor a decis si ca invatamantul obligatoriu sa fie de 10 clase, incluzand ciclul primar si pe cel gimnazial- care cuprinde si clasa a IX-a, cu amendamentul ca invatamantul liceal sa devina obligatoriu cel tarziu in anul 2020.

Deputatii din Comisia de invatamant au votat articolul 15 din proiectul Legii educatiei, cu amendamentul ca invatamantul liceal sa devina obligatoriu pana cel tarziu in anul 2020. Astfel, potrivit prevederii adoptate de Comisie, "invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial" si ca "invatamantul liceal va deveni obligatoriu pana cel tarziu in anul 2020".

Cele 10 clase obligatorii sunt formate din 5 ani de scoala primara- care includ un an pregatitor, si 5 ani de gimnaziu, in care este inclus primul an de liceu, care in actuala lege este casa a IX-a. Ministrul Daniel Funeriu a admis propunerea fostului ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, care a subliniat necesitatea instituirii obligativitatii invatamantului liceal, stabilind insa ca orizontul de timp pentru aplicarea acestei masuri sa fie 2020.

Solutia introducerii obligativitatii liceului in orizontul de timp 2020 a fost agreata de deputati unanim, dupa o pauza de consultari solicitata de PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#invatamant liceal obligatoriu, #liceu gimnaziu, #reliigia obligatoriu scoli, #modificari Legea invatamantului , #scoli