Scoli, fara autorizatie de la pompieri: "E aberant sa inchidem 93% din scoli"

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 16:47
3212 citiri
Scoli, fara autorizatie de la pompieri: "E aberant sa inchidem 93% din scoli"
Foto: Arhiva Ziare.com

Obtinerea unei autorizatii cu privire la protectia contra incendiilor este responsabilitatea proprietarului unitatilor de invatamant preuniversitar, a declarat sambata, Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie Spiru Haret.

"Unii si-au dorit foarte mult o descentralizare a sistemului de invatamant preuniversitar. Aceasta descentralizare a impus din start ca toate unitatile, toate cladirile, sa treaca in proprietatea autoritatilor locale. In momentul in care ti-ai dorit si acest lucru s-a si intamplat, ca proprietar esti obligat sa obtii toate autorizatiile necesare pentru buna functionare a acestora.

Stiu ca unii incearca in momentul de fata sa treaca intreaga responsabilitate in sarcina directorilor unitatilor de invatamant. Este o mare greseala", a spus Nistor.

El a precizat ca un director al unei unitati de invatamant are alte preocupari si ca ar fi "aberant" sa isi imagineze cineva ca cele 93% dintre unitatile de invatamant fara o astfel de autorizatie vor fi inchise.

"Un director are alte preocupari la nivelul unei unitati de invatamant preuniversitar, trebuie sa isi faca si obligatia de catedra, sa participe si la toate comenzile pe care le primeste din partea inspectoratelor scolare si a Ministerului Educatiei. Atunci ne punem intrebarea: Oare autoritatile locale ce pazesc? Cred ca este aberant sa isi imagineze cineva ca in momentul de fata inchidem 93% din unitatile de invatamant pre-universitar. Ce facem? Stopam toate activitatea in invatamant ca sa rezolvam problema autorizatiilor?", a spus presedintele FSE Spiru Haret.

De asemenea, acesta a mentionat ca exista oricand riscul declansarii unui incendiu, care cu greu poate fi prevenit in unitatile de invatamant pre-universitar.

"Declaratia (premierului interimar Sorin Cimpeanu - n.red.) atrage atentia asupra unei probleme in privinta careia nu s-a sesizat nimeni. A trebuit sa se intample o nenorocire ca sa constatam ca peste 93% dintre unitatile de invatamant preuniversitar din Romania nu au autorizatie din partea ISU si a pompierilor. Exista oricand riscul declansarii unui incendiu, care cu greu poate fi prevenit in unitatile de invatamant preuniversitar", a explicat Nistor.

Doar 7% din scolile din Romania au autorizatie de protectie contra incendiilor

Incendiu in Colectiv Blaga: Jumatate din scoli functioneaza ilegal. Si Sala Palatului (Video)

Incendiu in Colectiv: Inspectoratul scolar, decizie despre serbarile in afara scolii

Premierul interimar Sorin Cimpeanu a afirmat sambata ca din cele 19.000 de scoli din Romania doar 7% au autorizatie cu privire la protectia contra incendiilor.

"Pe baza principiului pe care l-am anuntat deja, al transparentei, pentru ca nerecunoasterea problemelor nu inseamna rezolvarea lor, va raspund si in calitatea pe care o am inca de detinator al portofoliului de la educatie: din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% au autorizatie (...), cu privire la protectie contra incendiilor (...) 1.295 de scoli mai exact", a spus Cimpeanu, sambata, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, la intrebarea cate scoli si gradinite din Bucuresti si din tara au avize de la ISU.

Cimpeanu a explicat ca procedura de autorizare pentru paza si securitate contra incendiilor "nu este nici simpla, nici rapida si nici ieftina".

"S-a ajuns in timp prin faptul ca aceasta autorizare nu este nici simpla, nici rapida si nici ieftina. Proiectul de autorizare trebuie facut de catre factori atestati. Are costuri ce se situeaza intre 10, 12 - 15.000 de euro si durata de realizare de 6,7,8,12 luni in functie de complexitatea fiecarei cladiri, fiecarui amplasament. Exista o slaba capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat si o atentie insuficienta acordata in ultimii 25 de ani acestui aspect", a spus Cimpeanu, intrebat cum explica acest lucru.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#scoli autorizatie pompieri incendiu , #scoli