Ziare.com

Umberto Eco: Invatati copiii sa pastreze vie arta scrisului de mana

de Camelia Badea
Marti, 22 Septembrie 2009, ora 16:35

   

Umberto Eco: Invatati copiii sa pastreze vie arta scrisului de mana
"Daca exista scoli de calarie desi nu mai circulam cu trasura, daca exista cluburi unde putem invata sa navigam desi nu mai suntem la fel de devotati acestui mijloc de transport precum erau fenicienii in urma cu 3.000 de ani, de ce nu ar exista si scoli de caligrafie unde copiii sa invete sa pastreze vie arta scrisului de mana?", se intreaba Umberto Eco intr-o minunata pledoarie in favoarea acestui mod de comunicare.

Intr-un editorial publicat in The Guardian, scriitorul vorbeste despre "vina" pe care o poarta inventatorul pixului pentru stilul dezastruos in care am ajuns cu totii sa scriem de mana si despre lipsa de rabdare si de fantezie de care am ajuns sa dam dovada atunci cand comunicam in scris cu cei din jur.

"Tragedia a inceput cu mult inainte de aparitia computerului si a telefonului mobil", spune celebrul umanist aratandu-se totodata ingrijorat dar si amuzat de prescurtarile ciudate la care am ajuns sa apelam in ziua de azi in mesajele transmise cu ajutorul acestora.

"Arta scrisului de mana ne simuleaza controlul asupra mainii, ne ajuta sa ne coordonam privirea cu miscarea degetelor. Scrisul de mana exprima sufletul nostru, stilul sau personalitatea", sustine Umberto Eco in pledoaria sa pentru revenirea la cultivarea caligrafiei.

"Neindoielnic, copiii din ziua de azi nu vor renunta la noile descoperiri tehnologice. Dar, trebuie sa tinem cont ca intotdeauna umanitatea a stiut sa isi redescopere adevaratele placeri estetice sau sportive pe care civilizatia le-a eliminat ca fiind nenecesare.

Daca nu ar exista, scolile de caligrafie ar trebui inventate si poate ca intr-o zi ele vor deveni o buna afacere pentru cei care au o mana sigura dar nu si o slujba la fel. Dar aceste scoli exista, totul e sa le cautati pe Internet", mai scrie cu umor scriitorul si filosoful italian.

Citeste mai multe despre scris mana Umberto Eco
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10000 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un scris frumos caligrafic

In scrisul fumos si caligrafic se vede sufletul celui care il asterne ori unde.Preziti o cerere la angajare sau in orce alt loc .cel ce o citeste din cand in cand se uita fara sa vrea catre persoana care ia inmanto.Scrisul frumos e oglinda celui care la scris.In scrisul frumos caligrafic se vede indemanrea si priceperea acelei persoane care a reusit sa stapanesaca arta scrisului.Un scris frumos se poate aprecia sau aseza la acelas nivel cu o pictura de valore.O diploma scris frumos si caligrafic reflecta in el munca celui ce o primeste.O diploma care nu e scris frumos da impresia ca pateza ceva din munca si satisfactia celui ce i-se inmana.

dragi romani ai sa ne invatam copii sa scrie frumos si caligrfic.Frumosul se poate exprima in toate dar prin scris ne par si cuvintele mai frumose si liba in care ne exprimama.Ca roma in primul rand doresc sa apara din nou la cursurile gimnaziale caligrafia si religia.Religia ne formeza un spirit adevarat iar caligrafia ne obisnuieste sa fim ordonati si iubitori de frumos.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor