Umberto Eco: Invatati copiii sa pastreze vie arta scrisului de mana

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 16:35
79597 citiri
Umberto Eco: Invatati copiii sa pastreze vie arta scrisului de mana
Foto: italiaoggi.com

"Daca exista scoli de calarie desi nu mai circulam cu trasura, daca exista cluburi unde putem invata sa navigam desi nu mai suntem la fel de devotati acestui mijloc de transport precum erau fenicienii in urma cu 3.000 de ani, de ce nu ar exista si scoli de caligrafie unde copiii sa invete sa pastreze vie arta scrisului de mana?", se intreaba Umberto Eco intr-o minunata pledoarie in favoarea acestui mod de comunicare.

Intr-un editorial publicat in The Guardian, scriitorul vorbeste despre "vina" pe care o poarta inventatorul pixului pentru stilul dezastruos in care am ajuns cu totii sa scriem de mana si despre lipsa de rabdare si de fantezie de care am ajuns sa dam dovada atunci cand comunicam in scris cu cei din jur.

"Tragedia a inceput cu mult inainte de aparitia computerului si a telefonului mobil", spune celebrul umanist aratandu-se totodata ingrijorat dar si amuzat de prescurtarile ciudate la care am ajuns sa apelam in ziua de azi in mesajele transmise cu ajutorul acestora.

"Arta scrisului de mana ne simuleaza controlul asupra mainii, ne ajuta sa ne coordonam privirea cu miscarea degetelor. Scrisul de mana exprima sufletul nostru, stilul sau personalitatea", sustine Umberto Eco in pledoaria sa pentru revenirea la cultivarea caligrafiei.

"Neindoielnic, copiii din ziua de azi nu vor renunta la noile descoperiri tehnologice. Dar, trebuie sa tinem cont ca intotdeauna umanitatea a stiut sa isi redescopere adevaratele placeri estetice sau sportive pe care civilizatia le-a eliminat ca fiind nenecesare.

Daca nu ar exista, scolile de caligrafie ar trebui inventate si poate ca intr-o zi ele vor deveni o buna afacere pentru cei care au o mana sigura dar nu si o slujba la fel. Dar aceste scoli exista, totul e sa le cautati pe Internet", mai scrie cu umor scriitorul si filosoful italian.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...