Coala alba, transformata in manifest pentru educatie: Va da roade protestul "Foaia goala la simularile nationale"?

Miercuri, 13 Martie 2019, ora 07:18
6998 citiri
Coala alba, transformata in manifest pentru educatie: Va da roade protestul "Foaia goala la simularile nationale"?
Foto: Facebook / CNE

"Nu vrem evaluari mai usoare, vrem evaluari reale!", spun initiatorii neobisnuitului protest la care sunt invitati sa participe elevii care sustin in aceste zile simularile nationale. Rezultatele ineditei actiuni organizate chiar de catre liderii elevilor vor fi cunoscute insa abia saptamana viitoare, pentru ca principalii vizati sunt liceenii.

Reamintim ca elevii claselor a VII-a si a VIII-a participa in aceasta saptamana la simularea Evaluarii Nationale, urmand ca saptamana viitoare sa se desfasoare simularea Bacalaureatului.

Cu acest prilej, Consiliul National al Elevilor (CNE) i-a invitat sa protesteze fata de schimbarile dese si nefundamentate care se fac in sistemul educational, refuzand sa mai fie "cobai" ai Ministerului Educatiei. Concret, elevii sunt invitati sa isi manifeste dezaprobarea fata de ceea ce se intampla in sistemul de invatamant fie lasand foaia alba la aceste simulari, fie scriindu-si pe ea nemultumirile, fie boicotand, stiut fiind ca nu exista consecinte in acest caz.

Cati elevi au raspuns apelului? Deocamdata este greu de spus, tinand cont ca nu s-a incheiat nici macar simularea pentru Evaluarea Nationala. Marian Ignat, secretar general al Consiliului National al Elevilor, a explicat pentru Ziare.com ca apelul este adresat in special liceenilor.

"Noi am lansat campania incepand de duminica, 10 martie, tocmai pentru ca, in principiu, nu era adresata in totalitate elevilor de gimnaziu (pentru ca acestia simt asupra lor presiunea parintilor), ci pentru a avea timp ca in aceasta saptamana sa motivam elevii de liceu, care sunt stapani de deciziile lor, deoarece majoritatea celor de clasa a XI-a implinesc varsta de 18 ani.

Asa ca ei pot decide daca vor sau nu sa dea foaia goala, sau sa boicoteze, sau sa scrie nemultumirile pe foaia de examen.

Nu avem inca un numar estimativ de elevi de clasa a VII-a sau a VIII-a care sa fi participat, insa am fost placut surprins sa vad ca si parintii, invitati in cadrul unei emisiuni sa spuna ce ar face daca copiii lor ar protesta la aceste simulari, apreciaza ideea si i-ar sustine.

Dar cel mai probabil vom vedea saptamana viitoare rezultatele, adica daca elevii de liceu se mobilizeaza sa participe la acest protest. Cel putin din partea reprezentantilor, noi am primit un raspuns pozitiv in cadrul structurilor noastre, ale Consiliului National al Elevilor, atat la nivelul substructurilor judetene - consiliilor judetene si consiliului municipal Bucuresti -, cat si la nivelul structurilor scolare, adica al reprezentantilor din consiliul scolar. Deci probabil ca la nivel national se va resimti", ne-a declarat Marian Ignat, elev la Colegiul National Unirea din Focsani.

Intrebat ce ii nemultumeste cel mai tare pe elevi, secretarul general al CNE a subliniat ca "se doreste o reforma educationala de foarte mult timp".

"Daca ne uitam in urma, vedem cum Consiliul National al Elevilor strangea anul trecut 130 de mii de semnaturi pentru schimbarea planurilor cadru. Un an mai tarziu nu vedem, din pacate, decat modificari facute din pix, fugitiv, doar la nivel declarativ, astfel incat sa se resimta o schimbare, dar ea sa nu fie, de fapt, fundamentata pe niste principii sanatoase, cum ar fi niste obiective clare in sistemul educational, strategii de dezvoltare si asa mai departe.

Prin acest protest noi dorim sa tragem un semnal de alarma", a subliniat el inca o data.

Iar pentru ca aceasta initiativa neobisnuita are si contestatari pe retelele de socializare, iar ministrul Educatiei a explicat ca, totusi, aceste simulari ii ajuta pe elevi sa se familiarizeze cu atmosfera de examen, Marian Ignat a facut cateva precizari suplimentare.

"Ce nu s-a inteles, din pacate, (dar avem timp saptamana asta, pana incep simularile pentru Bacalaureat) este ca e vorba despre o optiune pe care o propunem elevilor. Noi, ca si elevi reprezentanti, spunem: Uite, daca si tu vrei sa participi la acest protest, daca si tu simti cumva ca sistemul de invatamant nu se misca in directia care ar trebui, poti sa participi la o miscare mult mai ampla decat ceea ce simti tu in interiorul tau, poti sa aderi la miscarea aceasta nationala - adica sa dai foaia goala sau sa-ti scrii nemultumirile pe foaia de examen. Sa faci un manifest din propria ta foaie de examen.

Iar cei care doresc sa isi verifice cunostintele, foarte bine, sa o faca. Noi ii incurajam pe elevi sa faca ceea ce simt ei", a precizat inca o data secretarul general al CNE.

Foto: Facebook / Marian Ignat

Ca un facut, unul dintre subiectele date la limba romana in cadrul simularii Evaluarii Nationale a continut si o "regretabila eroare", motiv pentru care Centrul National de Examinare si Evaluare a cerut scuze prin intermediul unui comunicat de presa.

#foaia alba protest simulare elevi , #simulare examene nationale