Protest la simularea de Evaluare Nationala 2019. Elevii sunt indemnati sa dea foaia goala UPDATE Reactia ministerului

Luni, 11 Martie 2019, ora 11:39
7698 citiri
Protest la simularea de Evaluare Nationala 2019. Elevii sunt indemnati sa dea foaia goala UPDATE Reactia ministerului

Consiliul National al Elevilor a transmis, cu ocazia sustinerii simularilor la Evaluarea Nationala, ca metodele de evaluare din sistemul romanesc de invatamant nu se pliaza pe nevoile si interesele actuale si ii indeamna pe elevi sa dea foaia goala la testele care se desfasoara de luni pana miercuri in aceasta saptamana.

"Consiliul National al Elevilor, structura reprezentativa a elevilor din Romania, doreste sa aduca in atentia publica (mai ales voua, elevilor pe care ii reprezentam) o problema care este cunoscuta tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de invatamant nu se pliaza pe nevoile si interesele actuale.

De aceea, dar si pentru a responsabiliza toti decidentii care pana acum nu ne-au luat in serios, invitam elevii din Romania sa ni se alature in protestul prin care ne opunem modului in care sunt organizate simularile examenelor nationale. Mai mult decat orice altceva, o facem pentru generatiile viitoare, pentru ca ele nu trebuie sa fie asemenea noua, o generatie de sacrificiu, o generatie de cobai ai Ministerului Educatiei Nationale. Modificarile nefundamentate din acest an ne fac sa refuzam a fi partasi la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc", au transmis reprezentantii Consiliului National al Elevilor.

Acestia sustin ca simularile nu evalueaza competentele, ci doar cunostintele.

"Nu ne vor evalua capacitatea de a gandi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informatiile care ne-au fost dictate la clasa. Simularile au ajuns sa fie experimentul ministerului, nu experientele noastre de invatare, iar acest lucru ne motiveaza sa ne ridicam in fata tuturor acestor nedreptati, printr-un protest: fie dand foaia goala, fie scriind tot ceea ce este gresit la sistem, transformandu-ne foaia de examen intr-un manifest fata de invatamantul romanesc.

Dam foaia goala pentru ca schimbarile nefundamentate nu sunt solutia in educatie: pentru ca atunci cand regulile se schimba in timpul jocului, esti indreptatit sa iesi din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonati, iar noi, desi suntem beneficiarii directi ai educatiei, nu am fost consultati. Mai mult decat atat, suntem constransi sa acceptam schimbarile facute din pix care incep sa caracterizeze sistemul de invatamant romanesc", mai spun elevii.

Acestia sustin ca ministerul vrea niste cobai, niste procente dintr-o diagrama si nimic mai mult.

"Dam foaia goala pentru a trage un semnal de alarma inainte sa fie prea tarziu, inainte sa ajungem in punctul critic in care vom sustine simulari de examene nationale anual, pentru ca decidentii isi doresc sa puna cat mai multa presiune pe noi.

Dam foaia goala pentru ca inca o evaluare in clasa a VII-a este nejustificata, cand inca nu ne-a fost clarificat de ce am dat-o pe cea din clasa a VI-a, caci inca o simulare nu ne va face nici mai stapani pe competentele noastre, nici mai putin stresati la gandul ca ne asteapta ani grei, ani in care vom alerga de la un meditator la altul, ani in care, dupa atatea examene si evaluari standardizate, nimeni nu ne va intreba spre ce domeniu vrem sa ne indreptam", adauga reprezentantii Consiliului National al Elevilor.

Acestia nu vor evaluari mai usoare, ci evaluari reale.

Reactia ministerului

Ministerului Educatiei a avut, luni, o prima reactie la protestul anuntat de elevi. MEN precizeaza intr-un comunicat de presa ca simularile examenelor nationale au scopul de a familiariza elevii cu rigorile testelor pe care le vor sustine la finalul ciclului gimnazial/liceal, stabilirea nivelului real de pregatire atins in aceasta etapa, precum si optimizarea pregatirii in vederea obtinerii unor rezultate satisfacatoare in cadrul examenelor nationale.

"Proiectul de ordin de ministru prin care a fost aprobata organizarea simularii Evaluarii Nationale si a simularii probelor scrise ale examenului national de Bacalaureat, in anul scolar 2018-2019, a fost dezbatut in cadrul Comisiei de Dialog Social din care fac parte reprezentantii elevilor, parintilor, profesorilor si ai altor parteneri sociali, majoritatea sustinand acest demers care vine in sprijinul elevilor.

In anul 2018, la Evaluarea Nationala din 150.603 candidati inscrisi, 55.080 elevi nu au obtinut nota 5 la proba de Matematica, iar 31.440 de elevi au luat note sub 5 la proba de Limba si Literatura Romana.

Rezultatele obtinute de elevi la examenele nationale arata ca se impune intensificarea eforturilor tuturor factorilor implicati pentru asigurarea succesului educational al tuturor copiilor, inclusiv al copiilor din grupurile marginalizate social si in situatie de risc de abandon scolar, accesului egal al acestora la oportunitati, drepturi si servicii din domeniul educational, precum si pentru ameliorarea rezultatelor elevilor la examenele nationale.

In vederea sustinerii si promovarii cu succes a examenelor nationale, rezultatele elevilor vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral. In functie de concluziile desprinse, se vor adopta masurile adecvate pentru imbunatatirea performantelor scolare, inclusiv prin activitati de pregatire suplimentara, identificarea dificultatilor de invatare ale elevilor, elaborarea, implementarea, monitorizarea si evaluarea unui plan de interventie personalizat etc", se arata in document.

Aproximativ 350.000 de elevi sunt asteptati sa sustina, incepand de luni, simularea Evaluarii Nationale la care participa, in premiera, si elevii clasei a VII-a pe langa cei de clasa a VIII-a. Rezultatele vor fi comunicate in 22 martie.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Comentarii