Ziare.com

Absolventii de la Spiru Haret pot cere daune morale la proces - TV Ziare.com

de Livia Stroie
Vineri, 05 August 2011, ora 13:37

   

Absolventii de la Spiru Haret pot cere daune morale la proces - TV Ziare.com
Absolventii de la Universitatea Spiru Haret care au suferit prejudicii la locul de munca sau pe parcursul educational pot cere daune morale la procese, arata avocatul Adrian Cuculis, care a explicat, la TV Ziare.com, care sunt pasii ce trebuie urmati.

"Orice student care a obtinut o hotarare judecatoreasca potrivit careia diploma de la Universitatea Spiru Haret (USH) trebuie recunoscuta va putea sa intenteze un nou proces Ministerului Educatiei, fie pentru daune morale viitoare, fie pentru beneficii nerealizate", a declarat avocatul Adrian Cuculis, de la biroul de avocatura Cuculis si Asociatii, la TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Adrian Cuculis

Avocatul se arata increzator in sansele absolventilor, in conditiile in care exista deja hotarari de acest tip si au existat situatii in care acestia au fost fie refuzati la angajare sau la promovarea la locul de munca, din cauza diplomelor controversate.

"Cu certitudine daca acest demers va fi facut pertinent si vor fi aduse motive fara echivoc privind prejudiciile aduse acestor studenti, vor exista hotarari definitive si irevocabile privind acordarea de daune morale studentilor. Exista in momentul de fata hotarari judecatoresti castigate la nivel de Bucuresti, impotriva USH, prin care USH este obligata sa elibereze diplomele si Ministerul Educatiei sa recunoasca aceste diplome", a declarat avocatul.

Acesta precizeaza ca exista situatii in care unii absolventi ai universitatii au fost angajati la stat, dupa care au fost promovati. O data demarat scandalul dintre Ministerul Educatiei si Universitatea Spiru Haret, oamenii au fost mutati pe o scara ierarhiza inferioara, din cauza diplomelor obtinute.

"Ce se intampla in acest caz cu banii publici? O persoana a primit bani publici, in opinia anagajatorilor neavand studiile necesare pentru a promova. Oare aceste persoane pot fi trase la raspundere? Se poate imputa unei persoane ca a crescut la locul de munca pe nedrept? Exista la ora actuala procese de aceasta natura", explica avocatul, adaugand insa ca absolventii nu sunt decat victime intr-un razboi dintre Ministerul Educatiei si universitatea privata, care a refuzat sa plateasca toti banii necesari pentru acreditari.

"In acest moment, dupa toate demersurile care s-au facut, probabil ca singurul vinovat este Ministerul Educatiei, care nu a analizat corect, in momentul in care a dat acordul de functionare a examenelor de licenta, nu s-a interesat in ce conditii va desfasura examenul de licenta", sustine avocatul.

Acesta precizeaza ca exista deja absolventi ai universitatii care s-au constituit in grupuri si au dat in judecata in solidar Universitatea, dar si Ministerul Educatiei, iar procesele sunt de cele mai multe ori castigate. Actiunile in instanta se demareaza dupa ce se fac cereri de eliberare a diplomelor, iar acestea sunt refuzate sau nu se ofera un raspuns din partea celor doua institutii.

Scandalul diplomelor de la Universitatea Spiru Haret si Ministerul Educatiei a fost declansat in 2008, cand ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca o parte dintre programele de studiu ale USH nu sunt acreditate de ARACIS.

Universitatea Spiru Haret a organizat examene de licenta pentru specializari la forma de invatamant cu frecventa redusa si invatamant la distanta, desi avea acreditate doar programele cu forma de invatamant la zi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11736 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Absolventii de la Spiru Haret

au in marea majoritate diplome cumparate pe bani, cunosc zeci si zeci de oameni(genul Igash) care pe vremea lui ceasca nu erau capabili sa aibe BAC-ul azi sunt diplomati Spiru Haret si umplu primariile si militziile si se dau telectuali

 

Dar...

Este adevarat dar ce vina au cei care au luat licenta pe merit,in baza muncii cinstite ?

aia

aia in general au facut facultate pe bune nu s-au complacut in nimicnicia cumpararii de diplome, toti care au facut Spiru stiu ce mafie era si de aia s-au dus acolo

Nu ai pus bine problema

Daca cineva a fost capabil, ar fi urmat cursurile unei facultati normale, de stat, nu aceasta basica unflata, in care predau profesori interesati de venituri, nicidecum de calitatea invatamantului. Si inca un lucru nu inteleg: de ce sa ceara daune morale ministerului invatamantului, cand pot cere aceste daune facultatii respective? Veniturile au revenit acelor institutii, nicidecum alt cuiva. Avocatii astia au prea mult tupeu, vrand sa castige din orice, fara sa tina cont de legile in vigoare, crezand ca inca mai merge cu interpretarea legilor dupa bunul lor plac. Am zis.

daca ai bani iti iei diploma la stat nu la spiru haret

la SH in general sau dus sa obtina o diploma usor oameni simplii care nu aveau pile si nici bani de dat la o facultate cu pretentii de la stat.sa fim seriosi daca ai bani iti iei diploma de facultate unde vrei in tara asta nu doar la SH.

 

@maxwell

- bineanteles , ca daca ai bani iti aduce diploma acasa cu rolls-ul !bani sa ai , sa vrei sa-i dai !

@koko51955

- bineanteles , sa platim de la buget ca in cazul proceselor pierdute la cedo din cauza smenurilor facute de judecatori !

 

Becali a facut SH?

Becali a facut SH? zice-se ca si-a luat bacu..... ce ***, ii ioroshparlamentar cu eba, severici, bodu si Ritzi-Pitzi

 

Ura,bat-o vina...

Cred ca n-ai habar ce inseamna sa nu ai relatii si nici bani...Nu poti baga pe toti in aceeasi oala!Ar fi cazul sa-ti revizuiesti afirmatiile si sa gandesti ca sunt oameni care au muncit pe branci si la serviciu si au si invatat ,au platit taxe ,au facut practica in scoli si multe alte greutati.tu de ce nu ai luat pe bani daca se putea?. Or fi luat pe bai examene cei care sunt "sus pusi" ,cu functii dar nu un simplu bugetar!NU MAI JIGNI ca nu castigi nimic,nici nu te ingrasi nici mai destept nu devii!

 

Universitatea Spiru Haret – Ce se intampla cu diplomele

Toate diplomele obtinute in cadrul prevăzut de lege, respectiv al programelor si formelor de studii, autorizate sau acreditate, sunt valabile, iar absolventii nu vor sustine nicio probă de validare", a declarat ministrul Educatiei.
Partea cea mai buna, pentru studentii acestei institutii este ca cei care vor sa li se recunoasca studiile si se considera vatamati de catre Ministerul Educatiei, care si-a pus de asemenea antetul pe diplome, dar si ale Universitatii, care a organizat programele de studiu, pot da in judecata atat Universitatea Spiru Haret dar si Ministerul Invatamantului, pentru rezolvarea situatiei.

De altfel in ultima perioada au aparut tot mai multe grupuri de studenti USH care s-au unit tocmai pentru castigarea drepturilor lor. Ministerul Educatiei recunoaste diplomele absolventilor inmatriculati in anul I in perioada 2005-2008 insa acesti studenti nu au inca eliberate aceste diplome.La nivel de interese, studentii au fost prinsi intre cele doua institutii, a ministerului cat si a universitatii.Cele doua institutii isi paseaza reciproc vina, iar singua solutie pe care o are absolventul este chemarea in judecata."USH spune ca, desi Ministerul recunoaste aceste diplome, nu a eliberat tipizatele necesare iar Ministerul spune ca a trimis aceste tipizate". Dupa cum am precizat si mai sus, fiecare si-a propus ca la terminarea facultatii fie sa se angajeze intr-un loc mai bun, fie sa promoveze in scara ierarhica sau sa-si continuie studiile postuniversitare. Prin acest deficit sa-l numim de diplome, Spiru Haret a intervenit impreuna cu Ministerul Invatamantului in sfera relatiilor sociale referitoare atat la increderea in institutia de drept a statului dar si cea a invatamantului particular, fiindca, exista persoane care au fost chiar concediate pe motivul ca au fost urcate pe scara ierarhica, iar postul de unde au plecat s-a desfiintat, insa prin nerecunoasterea acestor diplome angajatorii, atat cei din sistemul privat cat si cei din sistemul de stat au aplicat legea dupa ureche eliberandu-i din functie pe cei ce au avut diplomele eliberate de aceasta unitate de invatamant superior.

Contact: 0724417920

 

Procedura Restituirii Diplomelor USH

Pentru a veni in ajutorul fostilor absolventi ai Universitatii Spiru Haret (USH) promotiile 2008 – 2010 ce nu au diplomele eliberate sau le au eliberate si nu sunt recunoscute, Decalex va prezinta succint etapele procedurii de resituire si recunoastere a diplomelor de licenta neeliberate sau numai de recunoastere a diplomelor de licenta eliberate si nerecunoascute.
PROCEDURA RESTITUIRII DIPLOMELOR USH:
1. Procedura antejudiciara:

• Redactare si depunere Plangere prealabila catre Universitatea Spiru Haret (USH);
• Redactare si depunere Plangere prealabila catre Ministerul Educatiei (MECTS)

2. Procedura judiciara:

a) Prima instant (instant de fond)
Instanta competenta : TRIBUNALUL BUCURESTI
- redactare/depunere cerere de chemare in judecata;
- asistare reprezentare in contradictoriu cu MECTS si USH
- redactare/depunere raspuns la intampinare;
- redactare/depunere concluzii scrise

b) Recurs:
Instanta competenta: CURTEA DE APEL BUCURESTI
- asistare reprezentare in contradictoriu cu MECTS si USH;
- redactare/depunere intampinare la recursul formult de recurent;
- redactare depunere concluzii scrise.

Finalitatea acestei proceduri este obtinerea unei sentinte/decizii care obliga Universitate Spiru Haret la eliberarea diplomelor reclamantilor precum si obligarea Ministerului Educatiei Cercetarii Tinererului si Sportului (MECTS) la eliberarea avixelor necesare pentru tiparirea diplomelor si recunoasterea acestora.
Sentinta sau Decizia obtinuta in instant va tine loc de diploma pana la eliberarea efectiva a acesteia. Diploma ce nu difera cu nimic de cea obtinuta la o Universitate de Stat.

http://www.decalex.ro
http://www.decalex.ro/forum
http://www.blog.decalex.ro
office@decalex.ro
0724417920

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor