Incepe scoala: Stii cum sa inveti eficient?

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 15:31
4354 citiri
Incepe scoala: Stii cum sa inveti eficient?
Foto: Geoparent

A venit septembrie si cei mici sunt din nou stresati de teme si lectiile pe care le au de invatat. Ca parinte, te intrebi mereu cum ai putea sa-l determini sa invete mai eficient: pentru asta, trebuie sa-ti faci la randul tau temele.

Mai precis, sa te documentezi asupra celor mai bune metode de invatat. Pana in prezent, psihologii au facut numeroase studii cu privire la modul in care functioneaza memoria umana. Iata cateva dintre cele mai eficiente metode de invatat, prezentate de New York Times.

Sfaturile sunt extrem de simple si urmeaza, de multe ori, reguli ale bunului-simt.

Mediul de lucru conteaza

In primul rand, trebuie sa stiti ca mediul in care invata copilul este extrem de important, pentru ca determina performanta sau lipsa acesteia. Copilul trebuie sa invete intr-o camera linistita, fara televizor, calculator sau radio pornite.

Studiile recente au aratat ca este bine ca cel mic sa alterneze mediul in care invata. Se pare ca atunci cand exista schimbari in mediu, creierul face asocieri intre ceea ce este memorat si diverse detalii, precum culoarea draperiilor, asa ca informatia este imbogatita si se retine mai usor.

Programul fix, cheia succesului

In al doilea rand, micutul trebuie sa aiba un program fix si obiective clare. Studiile au aratat ca cei mici invata mai bine atunci cand stiu exact care sunt obiectivele pe care le au.

Stabiliti impreuna cu el ceea ce are de facut si evitati, pe cat posibil, sa-l mituiti ca sa invete, pentru ca in lipsa recompensei isi poate pierde motivatia. E bine ca sesiunile de invatat sa fie intrerupte de pauze, pentru ca cel mic sa nu oboseasca.

Varietatea ajuta la invatat

Daca schimabrea mediului in care invatam pare sa ajute, la fel se intampla si cu varietatea informatiilor memorate.

Aceasta practica este cunoscuta de mult de muzicieni, care repeta alternativ diverse piese, pentru a le memora mai bine. In acelasi mod, sportivii se antreneaza facand alternativ exercitii de forta, viteza sau fac alte exercitii.

In unele cazuri, avantajele acestei tehnici sunt extrem de importante, dupa cum arata un studiu realizat la Universitatea South Florida de profesorii Doug Rohrer si Kelli Taylor. Acestia au pus grupuri de elevi de clasa a IV-a sa invete patru ecuatii pentru calcularea dimensiunilor unei prisme.

Jumatate dintre copii au invatat prin repetarea exemplelor unei ecuatii, iar altii au studiat diverse probleme, cu exemple din toate patru ecuatiile. Dupa doar o zi, la testul pe care l-au dat, elevii care au invatat probleme diverse au avut rezultate de doua ori mai bune decat ceilalti copii.

Memoria pe termen scurt, utila doar inainte de examen

De multe ori, profesorii se vor trezi in anumite etape ca elevii nu mai tin minte aproape nimic din materia invatata in anii trecuti.

Acest lucru se poate explica prin faptul ca cei mici folosesc memoria de scurta durata pentru a invata. Cunoastem toti aceasta practica daunatoare foarte bine: invata foarte mult cu o zi inainte de examen, pe care il trec cu o nota suficient de buna, insa apoi uita absolut tot.

Cel mai eficient este sa inveti cate putin pe parcursul unei perioade mai lungi de timp, pentru ca informatiile sa fie retinute de memoria de lunga durata, care ajuta mai tarziu.

Din acest motiv, specialistii in cognitie sustin ca evaluarea continua, pe parcursul procesului de invatare, este esentiala: elevii evaluati constant au sanse mai mici sa uite ce au invatat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#scoala, #tehnici invatare, #invatare eficienta , #stiri invatamant
Comentarii