Belgia: Accesul la cursuri interzis, la 1 septembrie, copiilor reveniti din Romania, Bulgaria si Spania

Luni, 24 August 2020, ora 10:20
5615 citiri
Belgia: Accesul la cursuri interzis, la 1 septembrie, copiilor reveniti din Romania, Bulgaria si Spania
Foto: Unsplash

Pentru copiii care au fost in vacanta dupa 15 august in Romania, Bulgaria si Spania, scoala nu va incepe de la 1 septembrie pentru acestia, a anuntat virologul belgian Marc van Ranst. Pentru toti ceilalti elevi, scoala va incepe de la 1 septembrie cu anumite precautii si multe exceptii de la regula.

Zonele rosii ale pandemiei decise de guvernul federal sunt, pentru moment, nord-estul si sud-vestul Bulgariei, mai multe judete din Romania printre care Bucuresti-Ilfov, cateva zone din Spania si doua departamente franceze, potrivit rfi.ro.

Virologul Marc Van Ranst, citat de televiziunea flamanda VRT, sustine ca masura li se va aplica si celor care au fost in vacanta in zone considerate sigure la inceput, dar care au devenit nesigure intre timp.

Odata reveniti in Belgia, cei care au fost in vacanta in Romania sunt nevoiti sa faca testul CCOVID-19 si sa se autoizoleze timp de 14 zile.

Prim ministrul Sophie Wilmes a anuntat ca scoala va incepe la 1 septembrie cu asa numitul "cod galben" care permite desfasurarea cursurilor intreaga saptamana, dar introduce diferite masuri de distantare sociala. Una dintre masuri sunt excursiile scolare, care vor fi suspendate.

Guvernul federal acorda insa multa libertate in organizarea anului scolar autoritatilor regionale si locale. Astfel, un primar de sector (comuna) din Bruxelles sau autoritatile unui oras pot decide cum se va desfasura inceperea cursurilor in functie de situatia epidemiologica locala.

Prin urmare, unele scoli pot incepe cursurile la 1 septembrie cu toti elevii, altele vor demara cu doar jumatate din elevi sau cu un program scolar modular si redus.

Se asteapta prin urmare o situatie complexa si potential haotica din punct de vedere academic.

Este mai ales cazul pentru anul terminal din scoala primara si pentru anul al doilea, al patrulea si al saselea din secundara. La finalul acestor ani de studii, elevii belgieni sustin un examen national de obtinere a diferitelor certificate, care in 2021 va fi probabil greu de organizat, daca nu toti elevi au urmat cursurile in acelasi mod.

Citește și:
Confruntare dramatică România - Ungaria la Mondialul de tenis de masă. A fost nevoie de meci decisiv
Confruntare dramatică România - Ungaria la Mondialul de tenis de masă. A fost nevoie de meci decisiv
Echipa masculină a României a fost învinsă de Ungaria, scor 3-2, la Campionatul Mondial de tenis de masă de la Chengdu, în primul meci al echipei noastre în faza grupelor. Meciurile au...
Elevii nu merg la școală de Ziua Internațională a Educației. Când va fi prima vacanță din acest an școlar
Elevii nu merg la școală de Ziua Internațională a Educației. Când va fi prima vacanță din acest an școlar
Elevii şi preşcolarii nu vor face cursuri miercuri, 5 octombrie, de Ziua Internaţională a Educaţiei, iar pentru cadrele didactice aceasta este zi liberă inclusă în contractul colectiv de...