Ziare.com

Cele trei scenarii posibile pentru redeschiderea scolilor in Romania din toamna anului 2020

de Sinziana Verestiuc
Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 00:11

   

Cele trei scenarii posibile pentru redeschiderea scolilor in Romania din toamna anului 2020
In contextul in care sistemul de invatamant romanesc a fost nevoit sa treaca la educatia online din cauza pandemiei de coronavirus, se iau deja in calcul trei scenarii posibile pentru redeschiderea scolilor din toamna anului 2020.

Cele trei scenarii constau in: prezenta fizica 100% la scoala; 50% la scoala si 50% online sau 100% online. Experti din educatie de pe cuprinsul Romaniei au comentat pentru Ziare.com cele trei variante luate in discutie.

Conform unui studiu IRES, 32% dintre copiii inscrisi in invatamantul preuniversitar din Romania nu au acces individual la un dispozitiv performant pentru a invata online si doar 12% dispun de conexiune la internet pentru a putea participa la cursurile online.

Educatia online in scolile din mediul rural

Am discutat cu directorul Liceului Tehnologic "Costache Conachi" din comuna Pechea, judetul Galati, pentru a afla cum stau lucrurile la aceasta scoala. "Deocamdata am asteptat sa treaca perioada examenelor, dar saptamana aceasta vom demara masuri pentru o platfoma unica a scolii", sustine directorul.

Acesta mai adauga si faptul ca, nu au primit niciun sprijin financiar din partea Ministerului. "Noi am achizitionat deja tablete, cu sim-uri de internet pentru elevi. Am primit o donatie de 35 de tablete de la Facultatea de Agronomie si Medicina Veterinara din Bucuresti, iar 30 le-am achizitionat cu bani de la consiliul local", a explicat cadrul didactic.

In judetul Alba, directorul Scolii Gimnaziale "Iuliu Maniu", Vintu de Jos, sustine ca, la solicitarea Inspectoratului Scolar Alba, au facut o analiza pentru a putea afla situatia elevilor care nu dispun de laptopuri, calculator sau tableta. "Am avut tablete la scoala, achizitionate printr-un proiect european si le-am dat celor care nu au avut. Aproximativ 32 de elevi nu dispun de aceste mijloace", sustine directorul. Acesta adauga faptul ca, in momentul de fata, exista 60 de tablete in scoala, iar profesorii fac cursuri de perfectionare pentru a putea fi pregatiti de educatia in mediul digital.

Mobilitate pentru achizitionarea de dispozitive performante

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Galati, Oana Enache, sustine ca, la ultima centralizare, aproximativ 6.400 de elevi din totalul de 72.000 din judetul Galati, nu dispuneau de mijloace digitale performante. In acest context, s-au facut apeluri pentru donarea de dispozitive pentru ca aceasta este principala problema. "S-au facut campanii de donatii sau de achizitii directe de dispozitive noi si, s-au mai achizitionat pentru diferite scoli din comune, tablete cu cartela de internet. Au fost diferite ONG-uri sau persoane particulare care au donat in grupuri destul de mari", sustine aceasta.

Problemele

Una dintre probleme, sustine purtatorul de cuvant al ISJ Galati, este semnalul la internet. "In judet, nu prea este semnal la internet, iar in unele zone, si la telefonie sunt probleme. Noi am discutat cu domnul prefect in acest sens. O investie utila ar fi instalarea unor antene", adauga aceasta.

O alta problema pe care o semnaleaza purtatorul de cuvant este faptul ca nu toate cadrele didactice au aparatura necesara pentru a tine cursuri online. In plus, nu toti profesorii au cunostinte de munca in mediul digital. "Asa cum elevii care sustin competentele digitale in clasa a 12-a nu obtin cu totii calificativul excelent, nici pentru profesori nu putem aplica regula ca toti sa se descurce excelent in online, mai ales ca nu au nicio formare in acest sens", adauga aceasta.

Trei scenarii posibile pentru redeschiderea scolilor din toamna

Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti, a propus Guvernului trei scenarii pentru desfasurarea invatamantului din toamna.

Primul scenariu posibil consta in prezenta 100% la scoala. Al doilea scenariu consta in prezenta 50% la scoala si 50% in online, cu lectii transmise live, prin impartirea claselor in doua grupe. In acest caz, prima grupa este prezenta fizic la scoala doua saptamani, apoi doua saptamani va participa la lectii online, timp in care a doua grupa este prezenta la scoala. Online-ul este ultimul scenariu propus.

"Nu suntem de acord 100% cu scenariul online, cum a fost in ultimele trei luni de zile. Ne dorim, in cel mai rau caz, jumatate acasa, jumatate la scoala, in online, cu transmitere live. Si scenariul optimist, toata lumea 100% la scoala cu respectarea regulilor impuse de Ministerul Sanatatii, mai putin distantarea fizica, pentru ca e imposibil daca trimiti toata lumea la scoala", declara presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti.

Cristache adauga faptul ca majoritatea parintilor sunt reticenti la varianta "online", mai ales in invatamantul primar. "Cum sa inveti un copil la cinci ani jumate, sase, la grupa pregatitoare sau la clasa intai, cand trebuie sa-i pui pixul in mana? Copilul ala nu poate sa invete sa scrie online", sustine acesta.

In cazul in care va fi nevoie ca scolile sa ramana inchise, Iulian Cristache sustine ca federatia a solicitat programe adaptate, calificarea resursei umane si dotarea cu aparatura tehnica, cu dispozitive performante atat pentru profesori, cat si pentru elevi.

"Deja este si trecuta o lege in Parlament, e promulgata de Iohannis si nu ar trebui sa fie probleme, numai ca, oricat de mult am vrea noi sa facem online, nu putem sa o facem. Resursa umana calificata nu apare peste noapte", adauga Cristache.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5421 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

fabricile de diplome functioneaza 100% online

de 30 de ani
la tara pot sa puna bancile dupa closetul din curtea scolii

 

RO ..tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale

Competitiv Vest ...alta mancare de peste ...exclus programa mioritica si meditatii clasice ...pt "Culegatori"
...Schimbati macazul ...activitati extraScolare (in afara programei) ...cunostinte relevante sec.XXI ...fac diferenta

IT ...cariera tehnica top-vest ...salarii f. bune
...cerere > oferta (tineri pregatiti) ...cele mai multe oportunitati vest

competitiv vest ...profil mate-info ...schimbati macazul
...info sec.XXI in prim-plan ...mate irelevant vest

profil mate-info ...programator Top ...Portofoliu obligatoriu
...elaborati portofoliu (sub indrumare)
... ...gimnaziu, liceu ...sa perfectionati in facultate

... ...aplicatii programare sec.XXI ...cea mai buna grafica 3D mioritica

...game Car @ ... http://oportun.3x.ro/race/race.html
...game Aircraft ... http://oportun.3x.ro/air/air.html
...game Tanc @ ... http://oportun.3x.ro/tanc/tanc.html

..corona Virus ...http://oportun.3x.ro/corona/index.html

Programare == Joc ...distractiv ...NU pierde timpul

votati degeaba
...succes
...

 

cocalarii juvenili

Cel mai important este sa se deschida si asta cit mai repede scoala de corectie. Cocalarii juvenili au infestat Romania.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor