Vor merge sau nu elevii la scoala din 8 februarie? Ce spun parintii, copiii si profesorii: "Predarea online este o utopie"

Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 23:37
19522 citiri
Vor merge sau nu elevii la scoala din 8 februarie? Ce spun parintii, copiii si profesorii: "Predarea online este o utopie"
Copiii ar putea merge la scoala fizic din 8 februarie FOTO Pixabay

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca scoala ar putea incepe in 8 februarie, dar decizia finala va fi luata in 2 februarie. Ministrul a prezentat o situatie tragica pentru invatamantul romanesc si pentru viitorul copiilor. Peste 65.000 de elevi sustin ca nu au avut acces la educatia online, 235.000 spun ca nu au echipamentele necesare, iar 280.000 acuza dificultati in ceea ce priveste accesul la echipamente si internet.

Ziare.com a luat legatura cu Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, cu Ana-Maria Groza, presedintele Asociatiei Elevilor din Bucuresti si Ilfov, si cu Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", pentru a afla ce spun vocile parintilor, elevilor si profesorilor in legatura cu aceasta dilema, sa fie redeschise scolile, sau nu.

Toti au spus acelasi lucru, ca isi doresc ca elevii sa mearga la scoala fizic, ca educatia nu mai poate sa stea pe loc, dar si ca cel mai important lucru este sa se respecte toate normele de preventie si igiena.

"Cei mici nu sunt afectati de COVID-19"

Iulian Cristache sustine redeschiderea scolilor, dar spune ca, pe de alta parte, intelege si temerile parintilor. Nici el nu stie cum se vor rezolva anumite aspecte problematice, cum ar fi pastrarea distantarii. Totusi, spune el, copiii nu pot sa stea inchisi la nesfarsit.

"Sustin temerile parintilor, dar care au temeri obiective. Scolile trebuie sa indeplineasca toate conditiile igienico-sanitare, sa avem detergenti, sa facem triaj in masura posibilitatilor. Si pentru noi e o dilema cum se va pastra distantarea fizica. Punctul nostru de vedere, al federatiei, a fost ca trebuie sa ii dai posibilitatea familiei sa opteze", declara Iulian Cristache.

El mai spune si ca, in cazul copiilor, cel mai mare risc este reprezentat de posibilitatea ca ei sa transmita virusul altor membrii vulnerabili ai familiei. Cu toate acestea, cei mici nu sunt afectati de COVID-19.

Reprezentantii Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti au solicitat ministerului Educatiei sa se puna accent pe elevii care sunt in anii terminali, in clasele a VIII-a si a XII-a, care au in fata examene de rezultatele carora va depinde urmatorul pas din educatia lor.

"Noi am solicitat ministerului sa inceapa fizic doar anii terminali, clasele a VIII-a si a XII-a, pentru ca ei sunt primii dezavantajati. Inteleg decizia ministerului, pentru ca sunt copii care nu pot invata online, nu ai cum sa inveti un copil sa faca bastonase la clasa pregatitoare si la clasa I. Noi am solicitat ca intai sa prioritizam clasele terminale si, daca dupa o saptamana-doua lucrurile decurg normal, atunci sa chemam clasele pregatitoare, I si aII-a", a mai declarat Iulian Cristache.

"Trebuie sa se redeschida fizic"

Ana-Maria Groza sustine, de asemenea, redeschiderea scolilor. Mai mult, spune ea, decizia de a inchide toate scolile, in conditiile in care nu toti copiii au acces la internet sau la dispozitive, a fost una eronata de la bun inceput. Ea aminteste, de asemenea, importanta respectarii masurilor si aduce in fata un adevar trist, si anume normele de igiena care, in multe unitati de invatamant, lipseau cu desavarsire inainte de pandemie.

"O prima masura ar fi asigurarea tutoror materialelor igienico-sanitare pentru elevii care vor merge la scoala. Suntem totusi intr-o tara in care, pana sa vina pandemia, nu aveam nici macar sapun sau hartie igienica in baile scolii. Nu mai spun de comunele unde scolile au toaleta in curte. De asemenea, ar trebui sa li se ofere elevilor masti si sa fie monitorizata corespunzator redeschiderea", declara Ana-Maria Groza.

Ana-Maria sustine ca scoala trebuie sa se redeschida fizic mai ales pentru elevii din anii terminali, dar si pentru cei din clasele primare, explicand ca este important ca cei din urma sa aiba o baza solida, care este greu de cladit fara prezenta fizica a unui invatator.

Predarea online este o utopie"

Marius Nistor declara ca "nu o sa fim niciodata suficient de bine pregatiti" pentru redeschiderea scolilor, dar ca acesta nu ar trebui sa fie un motiv de a amana acest moment. In plus, spune el, totul depinde de multe alte aspecte asupra carora nu avem control. Totusi, ceea ce putem face, este sa respectam normele de preventie.

"Totul depinde de masurile care sunt dispuse de catre factorii decizionali, de asigurarea materialelor de protectie, de cum va decurge pana la urma campania de vaccinare, cate persoane se vor imuniza si, bineinteles, de modul in care stim sa respectam niste reguli", declara Marius Nistor.

Marius Nistor aminteste, de asemenea, problemele pe care le intampina multi elevi, privind lipsa dispozitivelor si a conexiunii la internet, dar explica si ca totul duce la o prapastie si mai mare intre categoriile sociale, intre elevii care provin din medii sociale favorizate si cei mai putin norocosi.

"Daca vrem sa distrugem speranta la un viitor mai bun pentru copii, atunci tinem scolile inchise. Cred ca esential e sa facem tot ceea ce depinde de fiecare dintre noi, respectand regulile, astfel incat sa reusim sa incepem din nou scoala in formatul clasic.

Predarea online este o utopie, nu este o predare de calitate, este doar un substitut pe o perioada limitata de criza, dar nu poti continua la nesfarsit cu asa ceva", mai spune Marius Nistor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
În Polonia, temele obligatorii pentru acasă au fost anulate în cazul elevilor din clasele I-III, iar în cazul claselor IV-VIII, sunt facultative, transmite Euronews. Reforma a intrat în...
Lecția financiară pe care un român vrea să le-o dea copiilor săi: "E bună ideea, dar nu în România"
Lecția financiară pe care un român vrea să le-o dea copiilor săi: "E bună ideea, dar nu în România"
Unii părinți sunt preocupați de toate aspectele educației copiilor, inclusiv de cea financiară. Este cazul unui antreprenor care are în plan să le ofere copiilor o lecție financiară,...
#scoala, #scoala online, #Covid 19, #profesori, #parinti, #elevi , #stiri invatamant