Ce întrebări va conține formularul de vaccinare pentru elevi. Cîmpeanu a anunțat dacă vor exista sancțiuni pentru părinții care nu le completează

Joi, 26 August 2021, ora 10:56
3450 citiri
Ce întrebări va conține formularul de vaccinare pentru elevi. Cîmpeanu a anunțat dacă vor exista sancțiuni pentru părinții care nu le completează
Copiii se vor putea imuniza și în incinta școlii din septembrie, cu acordul părinților FOTO Unsplash

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri, 25 august, ce întrebări vor fi pe formularele de vaccinare pentru elevi, pe care părinții le vor primi la începutul anului școlar, dar și dacă vor exista urmări în cazul în care aceștia refuză să își exprime opțiunea.

Cîmpeanu a declarat miercuri seara, la Digi24, că formularele vor cuprinde două întrebări:

  • Copilul este vaccinat sau nu?
  • În cazul în care răspunsul este nu, sunteți de acord sau nu să fie vaccinat?

Ministrul Educației a adăugat că părinții care refuză să completeze formularul nu vor fi sancționați, dar că ar fi util să o facă, chiar dacă răspunsul este ”nu”, pentru a afla care este dorința de vaccinare.

”Acum, dacă aș fi părinte nu știu de ce n-aș dori să răspund la întrebarea „copilul este vaccinat sau nu?” și mai apoi la întrebarea „în cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?”.

Dacă mă întrebați, pot să vă răspund foarte concret și la obiect: nu există sancțiuni pentru părinții care nu răspund, dar îmi place să cred că vor fi foarte puțini aceia care nu vor răspunde.

Repet, e dreptul lor să decidă cu da sau cu nu, dar să știm și noi care este dorința de vaccinare. Pentru acei părinți care vor decide că sunt de acord cu vaccinarea, să putem organiza echipe mobile în acele școli. Pe de altă parte, vă mai spun încă ceva… am așa un puseu de sinceritate… să vedem și noi cum stăm ca să ne eliminăm orice iluzie.

Riscul este să răspundă foarte mulți părinți cu nu, dar atunci măcar știm și noi că, în cea mai mare parte, nu suntem de acord cu vaccinarea, dar în același timp vrem ca școlile să fie un mediu sigur”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Formularele vor fi colectate de inspectoratele școlare, iar mai apoi trimise către direcțiile de sănătate publică.

Vaccinarea în școli

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat marți, 24 august, că se iau în calcul două variante în privința vaccinării elevilor, și anume deschiderea unor cabinete de vaccinare în unitățile de învățământ, acolo unde este posibil, sau folosirea unor echipe mobile, care să se deplaseze la școlile unde există dorință de imunizare, dar nu se pot face cabinete în incintă.

În aceste puncte de vaccinare vor putea primi serul elevii, rudele lor, dar și profesorii.

Cum va avea loc efectiv procesul de vaccinare: vor fi cu siguranță unități de învățământ unde vom putea organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare, care să funcționeze pe perioada în care există o adresabilitate în rândul unității de învățământ și, de asemenea, foarte probabil că în majoritatea cazurilor, acolo, de pildă, unde unitatea de învățământ are în proximitate un centru de vaccinare, nu se justifică să mai organizăm un alt cabinet sau un alt punct de vaccinare.

Însă, în mediul rural, dar și în urban, principala logistică care asigură accesul la vaccinare va fi cu ajutorul echipelor mobile. Practic, ne dorim ca fiecărei unități de învățământ să-i fie alocată o echipă mobilă și unitatea de învățământ să centralizeze periodic persoanele care doresc să se vaccineze.

În felul acesta, se stabilește un interval orar, o zi într-o săptămână, fie spre sfârșitul programului, se identifică spațiul unde se poate organiza activitatea de vaccinare și, repet, după cum știm, minorii care au nevoie să fie însoțiți de unii dintre aparținători, de reprezentanți legali, se pot prezenta și pot să fie vaccinați împreună cu cei din familie tocmai pentru că riscul în cazul unui copil care se infectează este să transmită în familie și, în cazul în care sunt persoane vulnerabile, evoluția poate să fie nefavorabilă cu cazuri cu severitate crescută”, a declarat Valeriu Gheorghiță marți.

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
#vaccin COVID 19, #copii, #elevi, #cabinete vaccinare, #scoala, #parinti, #formulare vaccinare , #stiri invatamant