De ce trebuie interzise măștile textile. Explicația unui specialist: "Nu vorbim despre FPP2, acelea sunt pentru situații particulare"

Miercuri, 25 August 2021, ora 21:51
4872 citiri
De ce trebuie interzise măștile textile. Explicația unui specialist: "Nu vorbim despre FPP2, acelea sunt pentru situații particulare"

Guvernul va interzice purtarea măștilor textile în școli, devenind obligatorii odată cu noul an școlar cele de uz medical.

Măsura a fost anunțată de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, motivând că cifrele privind incidența infecției și severitatea infecției cu Covid-19 la copii sunt ”îngrijorătoare”.

Această măsură este susținută de medicii epidemiologi care consideră că ar trebui să fie aplicată și în cazul altor situații care generează aglomerări.

Măștile de uz medical, considerate etalon

Referitor la excluderea măștilor textile din școli, președintele Societății Române de Epidemiologie, prof. dr. Doina Azoicăi, a precizat că ”este un motiv foarte obiectiv. Măștile medicale, cele care sunt autorizate, trebuie să fie utilizate pentru că protecția pe care o oferă, calitatea lor de barieră, este mult mai bună decât oricare tip de mască”.

”Și, categoric, în afară de precizarea că acestea trebuie să fie de o anumită calitate ele trebuie să fie utilizate corect pentru că altfel degeaba sunt purtate.

Utilizarea corectă înseamnă: purtarea măștii trebuie să asigure acoperirea nasului, gurii, sub bărbie și să fie aderentă de pomeții obrazului pentru că astfel se realizează o protecție corectă.

Acele măști pe care le găsim la farmacie și pe care scrie măști de uz medical sunt verificate și sunt considerate etalon”, a explicat prof. univ. dr. Doina Azoicăi pentru Ziare.com.

”Nu vorbim despre FPP2, aceea este mască pentru situații particulare, adică pentru personalul medical în spital dacă lucrează cu pacienții”, a mai precizat epidemiologul șef.

Aceasta este masca de protecție de uz medical

Ar trebui să fie obligatorii și în mall

Despre eventuala introducere a acestui tip de măști și în mall sau la spectacole, evenimente sportive ori în alte locuri unde se formează aglomerări, medicul epidemiolog Doina Azoicăi a precizat. ”Absolut. Suntem într-o evoluție ascendentă a pandemiei, avem azi aproape 850 de cazuri noi și 14 decese, probabil că această evoluție va continua, iar în această situație, toate măsurile care au fost promovate, care au fost făcute publice, și nu poate nimeni să spună că nu a fost informat, vis-a-vis de modalitatea în care putem preveni infectarea în cursul evoluției noului val prin care trecem, trebuie aplicate”.

”Și aici intră toate măsurile pe care le știm: evitarea aglomerărilor, respectarea distanțării fizice, pe cât posibil, evitarea contactului cu persoanele care prezintă simptome respiratorii ca tuse sau strănut, igiena mâinilor și bineînțeles vaccinarea, măsură pe care o susțin, considerând că este extrem de importantă.

Cei care nu s-au vaccinat până în momentul de față trebuie să facă acest lucru cât mai rapid. Evoluția valului acesta este una care nu poate fi oprită doar din declarații și din bună-voință. Trebuie să ne conformăm măsurilor pe care le avem”, a mai precizat doctorul Doina Azoicăi.

Măștile din plastic, improvizații inadecvate

Epidemiologul a comentat și utilitatea măștii din plastic purtată, de multe ori ostentativ de cei care protestează față de regulile anti-pandemie. Inclusiv, senatorul ex-AUR Diana Șoșoacă a folosit astfel de mască în timp ce se afla în Parlamentul României.

”Acestea sunt improvizații inadecvate pentru o protecție eficientă. Repet, protecția eficientă este asigurată de masca standard de tip medical care trebuie purtată corect nu cu jumătăți de măsură. De preferat masca nu se poartă mai mult de patru ore, ea trebuie schimbată. Însă în cazul în care nu există această posibilitate, masca trebuie schimbată zilnic. Acesta este standardul”, a precizat dr. Azoicăi.

Ce se întâmplă dacă părinții nu își pot permite să cumpere măști medicale

”Categoric, există și o categorie de persoane care nu poate să-și permită chiar să cumpere copilului în fiecare zi câte o mască. Însă, dacă masca textilă este una cu o textură deasă, fiind eficientă ca efect protector, se face dezinfecția, adică spălarea cu apă și săpun, călcarea materialului, sigur că poate fi acceptată în cazurile extreme și această soluție. Să nu fim absurzi. Însă ceea ce trebuie să știe populația este că masca medicală este cea corectă și recomandată în prezent”.

Explicația ministrului Mihăilă

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a transmis, în urmă cu două zile, că nu se va mai permite utilizarea măștilor textile, în școli, ci doar măștile pentru de uz medical. Măsura se aplică atât pentru elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și pentru studenți.

”Suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal - precum și la nivelul universităților și facultăților - trebuie să fie măști de uz medical. Deci nu se mai permite utilizarea măștilor textile.

Avem în vedere această modificare și mențineri ale mijloacelor de protecție deoarece cifrele privind incidența infecției și severitatea infecției cu Covid-19 la copii sunt îngrijorătoare atât la nivel internațional, cât și la nivel național. Ce vedem acum, zilele acestea, sunt rate destul de crescute de spitalizare pentru copiii infectați cu Covid” - a declarat ministrul Sănătății.

Declarația a fost făcută în videoconferința cu prefecții de marți, 24 august.

În prezent prețul unei cutii cu 50 de măști de uz medical începe de la 15 lei.

Citeste si:
Cu ce sechele rămân pacienții care au trecut prin COVID-19. Siptome ciudate persistă după mai multe luni de la infecție
Cu ce sechele rămân pacienții care au trecut prin COVID-19. Siptome ciudate persistă după mai multe luni de la infecție
Tot mai mulți pacienți care trec prin COVID-19 acuză mai multă vreme după acel moment diverse simptome pe care nu le avuseseră anterior. Specialiștii le au încă în studiu. La nivel...
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...