Meditatiile in Romania, o afacere de 320 de milioane de euro pe an

Marti, 08 Iunie 2010, ora 12:18
3690 citiri
Meditatiile in Romania, o afacere de 320 de milioane de euro pe an

Piata meditatiilor din Romania se situeaza in jurul sumei 320 de milioane de euro anual, iar disciplinele cele mai cautate de elevii intre 6 si 19 ani sunt matematica, limba engleza si limba romana, potrivit unui studiu realizat de Compania Daedalus Millward Brown.

Potrivit studiului, matematica, limba engleza si limba romana sunt disciplinele la care elevii cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani fac cele mai multe meditatii arata realitatea.net.

Valoarea pietei meditatiilor in Romania este de circa 26 de milioane de euro lunar, ceea ce inseamna 320 milioane de euro anual, potrivit cercetarii. 83% din aceasta suma este incasata de profesorii din mediul urban, in timp ce profesorii din mediul rural incaseaza 17%.

Peste 600.000 de elevi din Romania fac meditatii, 490.000 dintre acestia in mediul urban si 127.000 in mediul rural.

Costul mediu al unei ore de meditatii este de aproximativ 18 lei, acesta variind in functie de tipul de profesor. Cei care predau la liceu sau la facultate solicita o suma mai mare, spre deosebire de cei care predau la gimnaziu. Bucurestiul este cel mai scump oras din punctul de vedere al costului meditatiilor.

Preturile meditatiilor difera pe zone, astfel ca in Ardeal suma lunara cheltuita de o familie cu meditatiile copilului este de 148 de lei, cifra fiind similara celei din Banat. in Moldova se cheltuie lunar 189 lei, in Dobrogea 215 lei, iar in Bucuresti 265 de lei.

Pe masura ce elevii inainteaza in ciclul de invatamant si se apropie de bacalaureat si de admiterea la facultate, se diversifica si materiile la care se pregatesc. Apar meditatiile la materii precum franceza, chimie, fizica, biologie, istorie.

Cercetarea finatata de Fundatia "Dinu Patriciu" a fost realizata pe un esantion de 1.500 de copii, cu varsta intre 6 si 19 ani.

Citeste si:
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Cu toate că devansarea alegerilor din USR i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre membri, o parte acuzând că nu au timp să-și facă campanie electorală, numărul candidaților care vor să...
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebook, Rareș Bogdan a...
Comentarii
oscar
rank 5
Toate tarile europene fac reduceri in invatamant datorita mijloacelor de educatie complementare exustente pe internet si variantele oferite de acestra
dragos.i
rank 1