"Netflix educational" cu ajutorul TVR. Asa vrea PSD sa reformeze Educatia din Romania

Autor: Paul Barbu - Redactor
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 00:04
5604 citiri
"Netflix educational" cu ajutorul TVR. Asa vrea PSD sa reformeze Educatia din Romania

Social democratii si-au prezentat partea de Educatie si Cercetare din Programul de Guvernare 2021-2024 si pare ca si-au adaptat ideile si promisiunile la nevoile sistemului educational din prezent. Asa au ajuns sa promita ca, in primele 100 de zile, dupa ce intra la guvernare, elevii vor avea scoala online sub forma unui Netflix educational realizat in parteneriat cu TVR, dupa cum a explicat senatorul social-democrat Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti.

Pe langa acest punct "vital", fata de promisiunile nerespectate din programul guvernamental 2017-2020, acum au mai taiat din gradinitele si cresele pe care le construiesc. Daca in perioada trecuta promiteau 2.500, acum au ales sa "construiasca" numai 1.750.

"Netflix educational cu cei mai buni profesori din Romania"

Conectarea scolilor la internet este un alt segment important pe care merge PSD, adica digitalizarea resurselor educationale.

"Mai propunem TVR Educational, o platforma, daca imi permiteti sa spun, un Netflix educational propus elevilor si parintilor pentru ca, in acest moment, tinerii nu reusesc sa aiba acces, prin platformele existente in putine locuri, la lectiile oferite de profesori. O parte din profesori nu au calificarea necesara (n.r. - pentru predarea online), ne pare rau sa o spunem, si atunci punem la dispozitia elevului si studentului, acest program cu ajutorul televiziunii nationale. TVR va pune la dispozitia elevilor o platforma digitala cu lectiile predate de cei mai buni profesori din Romania, care pot fi rulate si repetate de cate ori este nevoie", spune Mihnea Costoiu.

Potrivit lui, este un program pe care social democratii l-au gandit cu televiziunea publica si care poate fi realizat in perioada imediat urmatoare, adica in primele 100 de zile de la preluarea guvernarii.

Au mai taiat din gradinite si crese, dar cresc bursele sociale

"Pentru ca exista o criza majora de spatii pentru copiii intre 0 si 3 ani si 4 si 6 ani, avem un program care sa finanteze crearea a 1.750 de noi crese si unitati after-school pentru a aceasta categorie de copii", a mai declarat Costoiu.

Social democratii mai promit si ca vor relaxa conditiile pentru bursele sociale, astfel incat sa se dubleze numarul beneficiarilor, aceasta avand valoarea de 40% din salariul minim net pe economie.

Totodata, bursele de studiu nu vor fi decat 32% din salariul minim pe econommie, cele de merit, doar 35%, iar bursa de performanta 37,5%. De asemenea, vor sa infiinteze si o bursa de asistenta sociala, in valoare de 1.000 de lei, pentru copiii care provin din sistemul de protectie institutionalizat, cu conditia ca acestia sa fie inscrisi intr-o unitate de invatamant preuniversitar.

Alte masuri se refera la majorarea sporului pentru profesorii care merg sa predea in mediul rural, de la 3% la 15%. In plus, rectorii ar putea fi alesi si cu votul studentilor care vor avea o participatie de 25% din aceasta decizie.

Ce promitea PSD in Programul de Guvernare 2017-2020

 • * Constructia a 2.500 de crese, gradinite si unitati after-school.
 • * Punerea accentului pe partea educativa a ingrijirii copiilor intre 0 si 3 ani, prin dezvoltarea curriculum-ului,materialelor didactice si formarea profesorilor.
 • * Reinfiintarea / modernizarea atelierelor scoala pentru invatamantul profesional si cel
 • tehnologic (Perioada 2017-2020, Buget estimat: 50 mil euro)
 • * Implementarea unui Proiect pilot privind invatamantrul digitalizat - Termen 1 ianuarie 2018
 • * Crearea conditiilor necesare de confort, siguranta si securitate pentru toti copiii

  in scoli, care sa permita inclusiv obtinerea autorizatiilor de functionare (sanitara, ISU), in conformitate cu prevederile legale.

 • * Constructia sau reabilitarea unitatilor scolare pentru educatia timpurie si invatamantul primar.
 • * Conectarea tuturor scolilor la Internet prin conexiuni de mare viteza.
 • * Realizarea de wireless campus-uri, incepand cu invatamantul liceal.
 • * Cresterea bugetului alocat cercetarii cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distributii bugetare echilibrate, destinate sustinerii atat a cercetarii aplicative si inovarii, a cercetarii fundamentale si de frontiera, cu accent pe domeniile de specializare inteligenta / cu potential de crestere. Finantarea se va face in functie de cantitatea si calitatea inovatiilor teoretice /aplicative.
 • * Organizarea expozitii stiintifice denumite: "CONCEPUT IN ROMANIA" cu prezentarea de rezultate si produse ale cercetarii romanesti.
 • Citeste si:
  Contestația USR privind hidrocentralele mici în ariile protejate, dezbătută de CCR. ”Poiectele astea ceauşiste, din care se îmbogăţesc nişte şmecheri”
  Contestația USR privind hidrocentralele mici în ariile protejate, dezbătută de CCR. ”Poiectele astea ceauşiste, din care se îmbogăţesc nişte şmecheri”
  Sesizarea USR privind legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate, va fi dezbătută miercuri, 18 Mai, de Curtea Constituţională a României. Uniunea Salvaţi...
  Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
  Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
  Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți, 17 mai, că subiectele la examenele naţionale - Evaluarea Naţională şi Bacalaureat - vor fi adaptate situaţiei create de criza...