Orban: "Profesorii care refuza predarea online nu mai au ce cauta in sistemul de educatie"

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 17:48
3787 citiri
Orban: "Profesorii care refuza predarea online nu mai au ce cauta in sistemul de educatie"

Premierul Ludovic Orban a declarat ca profesorii care refuza sa predea online nu au ce sa caute in sistemul de educatie. Seful Executivului a mai precizat, vineri intr-o conferinta de presa la Ministerul Educatiei, ca achizitia tabletelor continua la toate nivelurile.

"Nu pot accepta ideea ca exista cadre didactice care refuza sa isi exercite profesia si chiar misiunea. Un profesor care nu face lectii online acolo unde este necesara organizarea acestor lectii online, daca din zece ore face numai sase ore, patru ore, nu mai trebuie platit, este simplu. Iar, daca, refuza sa predea online, din punctul meu de vedere, nu mai are ce cauta in sistemul de educatie, pentru ca un profesor are obligatia sa se adapteze la orice situatie.

Job-ul lui este sa transmita informatii, cunostintele de la materia respectiva si, in mod evident, si multe alte valori, principii, sa fie un model, dar are obligatia sa se adapteze la modalitatea de transmitere a acestor cunostinte. Sa fim cinstiti, online-ul este deja un lucru care exista in viata noastra. Toti avem, cei mai multi, conturi de Facebook, stim ce inseamna live-uri, cum sa nu poti sa te adaptezi sa predai online", a afirmat Ludovic Orban, vineri intr-o conferinta de presa la Ministerul Educatiei.

Acesta a vorbit si despre achizitia tabletelor si a explicat ca este un proces care continua la toate nivelurile, prin inspectoratele scolare, administratiile locale si ONAC.

"Deja exista o pregatire pentru ca in foarte multe judete se face fie in clasa, fie in sistem mixt, hibrid, fie sunt cateva sute de scoli in care predarea se face in exclusivitate online. Procesul de achizitie de tablete continua la toate nivelurile, si la nivelul Oficiului National pentru Achizitii Centralizate si la nivelul inspectoratelor scolare si la nivelul administratiilor locale, vom adapta ghidul solicitantului astfel incat, fiind o cerere mai mare decat oferta, vom verifica nivelul maxim al pretului de la 200 de euro la 250 de euro cel mai probabil. De asemenea, vom tine cont de caracteristicile tehnice care sunt necesare astfel incat sa nu impunem caracteristici tehnice nenecesare pentru desfasurarea invatamantului online", a completat Orban.

Premierul a mai spus ca discutiile de la Ministerul Educatiei au vizat si problema navetei scolare.

"Am mai purtat discutii legate si de alte aspecte privind procesul educational, problema navetei scolare, unde inca exista operatori de transport privat judeteni care nu elibereaza abonamentele gratuite pentru elevi. In unele situatii si din cauza neasumarii de catre consiliile judetene a platii sumelor care reprezinta 50% din cuantumul costului calatoriilor pentru naveta scolara. De asemenea, am discutat legat de eventuale imbunatatiri ale actelor normative care tin de transportul scolar. Am purtat discutii privitoare la modul in care sunt interpretate atat reglementarile care ofera posibilitatea parintilor de a beneficia de plata a 75% din salariul pe perioadele in care sunt suspendate cursurile scolare din cauze epidemiologice", a explicat prim-ministrul.

Citeste si:
Adio table cu cretă și burete. Ministrul Educaţiei anunţă table interactive în toate sălile de clasă din România
Adio table cu cretă și burete. Ministrul Educaţiei anunţă table interactive în toate sălile de clasă din România
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România....
Ministrul Educației, despre carnetul de note şi catalog: ”Micşorăm ponderea notelor în sistem, dar nu o eliminăm”
Ministrul Educației, despre carnetul de note şi catalog: ”Micşorăm ponderea notelor în sistem, dar nu o eliminăm”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în continuare elevii vor primi note, la şcoală, dar că mediile pe fiecare semestru nu sunt relevante, astfel că la finalul anului şcolar...