Ministerul de Interne propune desfiintarea scolilor doctorale de la Academia de Politie. Emilia Sercan: "Sunt sanse ca cercul imposturii sa se inchida"

Vineri, 30 Aprilie 2021, ora 19:06
5550 citiri
Ministerul de Interne propune desfiintarea scolilor doctorale de la Academia de Politie. Emilia Sercan: "Sunt sanse ca cercul imposturii sa se inchida"
Academia de Politie se reorganizeaza FOTO Facebook/ Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza"

Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice un proiect care prevede reorganizarea Academiei de Politie. Proiectul propune eliminarea studiilor doctorale din cadrul institutiei si desfiintarea Facultatii de Arhivistica.

MAI a pus in dezbatere publica un Proiect de Hotarare pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 294/2007 privind organizarea si functionarea Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

Proiectul propune mai multe modificari, unele in ceea ce priveste formarea initiala, altele care vizeaza formarea continua. In ceea ce priveste formarea initiala, proiectul propune, potrivit Notei de fundamentare, urmatoarele modificari:

1. Reorganizarea studiilor de licenta la nivelul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", exclusiv in cadrul a doua facultati in vederea formarii initiale a ofiterilor pentru structurile MAI si pentru ceilalti beneficiari din cadrul sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, respectiv Facultatea de Politie (domeniul de licenta "Drept", specializarea "Drept" si domeniul de licenta "Stiinte militare, informatii si ordine publica", specializarea "Ordine si siguranta publica") si Facultatea de Pompieri (domeniul de licenta "Ingineria instalatiilor", specializarea "Instalatii pentru constructii-pompieri").

Se infiinteaza Facultatea de Politie

Facultatea de Politie se infiinteaza prin reorganizarea Facultatii de Politie, Facultatii de Jandarmi, Facultatii de Politie de Frontiera si a Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative din cadrul Academiei, si preluarea de la acestea a atributiilor formative, a elementelor de structura si a personalului didactic.

Cand va invata politistul roman sa interactioneze cu infractorii si turbulentii de serviciu ANALIZA

Programele de studii universitare organizate de Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative, Facultatea de Politie, Facultatea de Politie de Frontiera si Facultatea de Jandarmi din cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", aflate in desfasurare la data intrarii in vigoare a hotararii, se vor desfasura in continuare, pana la finalizare, conform planurilor de invatamant aprobate, in cadrul Facultatii de Politie, nou infiintate.

Se desfiinteaza Facultatea de Arhivistica

2. Desfiintarea Facultatii de Arhivistica. Aceasta urmeaza sa isi desfasoare activitatea, in lichidare, pana la absolvirea programelor de studii universitare de licenta de catre toti studentii inmatriculati, personalul urmand a fi preluat in cadrul noilor structuri.

Programele de studii universitare organizate de Facultatea de Arhivistica din cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", aflate in desfasurare la data intrarii in vigoare a hotararii, se vor desfasura in continuare, pana la finalizare, conform planurilor de invatamant aprobate.

3. Asigurarea suportului necesar pentru materializarea intentiei Ministerului Afacerilor Interne de a realiza masterate profesionale destinate exclusiv persoanelor care au absolvit studii universitare de licenta in specializari necesare MAI. Prin acest demers se creeaza premisele unor mecanisme de reducere a deficitului de personal inalt specializat, solutia preconizand acordarea gradului profesional/militar si repartizarea absolventilor in structurile MAI.

Razii in zonele manastirilor din jurul Bucurestiului. Peste 500 de politisti pe strazi, in noaptea de Inviere

Asigurarea calitatii acestor programe de studii reprezinta unul dintre principalele obiective ale procesului de reorganizare a Academiei de Politie.

Se elimina studiile universitare de doctorat

4. Eliminarea referirilor la studiile universitare de doctorat organizate la nivelul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza". Programele de studii doctorale organizate de catre Scolile doctorale din cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" aflate in desfasurare se continua, pana la finalizare, conform programelor individuale de cercetare stiintifica.

In ceea ce priveste formarea continua, Academia de Politie pastreaza programele de masterat acreditate in domeniul de licenta "Drept", specializarea "Drept" respectiv in domeniul de licenta "Stiinte militare, informatii si ordine publica", specializarea "Ordine si siguranta publica", si domeniul de licenta "Ingineria instalatiilor", specializarea "Instalatii pentru constructii-pompieri".

Scandalurile din politie: exces de zel, rautate sau nestiinta? Cine este de vina pentru decesul barbatului imobilizat de politie ANALIZA

De asemenea, se propune ca Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" sa coordoneze metodologic, didactic si curricular Institutul de Studii pentru Ordine Publica, Centrul Multifunctional de Pregatire Schengen si Centrul de Formare Initiala si Continua al MAI, structuri MAI cu atributii privind organizarea si desfasurarea programelor de formare continua nonuniversitara, in context formal.

"Aceste solutii au in vedere regandirea si modernizarea programelor de pregatire atat la nivel academic, in scopul dobandirii de catre cursanti a abilitatilor practice necesare prevenirii si combaterii eficiente a riscurilor la adresa ordinii si sigurantei publice. In consecinta, prin acest demers se preconizeaza materializarea intentiei Ministerului Afacerilor Interne de a asigura, pentru structurile din subordine, nevoia de personal de calitate care sa raspunda necesitatilor misiunilor din competenta", se arata in Nota de fundamentare.

Proiectul va sta in dezbatere publica in urmatoarele 10 zile calendaristice.

Numeroase teze de doctor obtinute fraudulos

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a semnat in octombrie 2020 ordinele de retragere a acreditarilor celor doua scoli doctorale ale Academiei de Politie - cea de Drept si cea de Ordine Publica si Siguranta Nationala - la propunerea Consiliului de Etica si Management Universitar, potrivit Press One.

Suspiciuni de plagiat au planat asupra lucrarilor mai multor personaje publice, precum Robert Negoita, primar al Sectorului 3, Liviu Marian Pop, fost ministru PSD al Educatiei, Lucian Netejoru, sef al Inspectiei Judiciare, Alexandru Catalin Ionita, fost sef al Directiei Generale Anticoruptie sau Adrian Iacob, fost rector al Academiei de Politie.

Gabriel Oprea, el insusi conducator de doctorate la cele doua scoli doctorale, a fost prins cu o lucrare de doctorat plagiata si i s-a retras titlul de doctor.

Jurnalista Emilia Sercan, cea care a scris pe larg despre aceste cazuri de plagiate a comentat proiectul MAI.

"Cele mai importante modificari din proiect sunt si cele care pot asigura reforma pe termen lung a institutiei:

- desfiintarea studiilor doctorale, implicit a scolilor doctorale;

- reorganizarea studiilor de licenta in doar doua facultati: de Politie (care va include specializarile Drept si Ordine si siguranta publica) si de Pompieri.

Daca Guvernul va adopta acest proiect de hotarare, atunci sunt sanse ca cercul imposturii, plagiatului si fraudei academice, deschis in urma cu aproape 20 de ani de Gabriel Oprea, sa se inchida.

Era 2002 cand Gabriel Oprea a devenit conducator de doctorate si a contribuit la infiintarea scolii doctorale in Ordine Publica si Siguranta Nationala de la Academie de Politie. Impostura a contaminat pe nesimtite si cealalta scoala doctorala existenta deja - cea de Drept.

Asa s-a ajuns ca in acesti aproape 20 de ani Academia de Politie sa se transforme intr-un real Cernobal academic, creat intr-un sistem ermetic si protejat tocmai de titlurile de doctor date cu generozitate unor generali, procurori, judecatori, politicieni sau chiar oameni de afaceri, titluri care au stat la baza unor retele de putere si influenta raspandite peste tot.

Primul doctor in Ordine Publica si Siguranta Nationala, coordonat evident de Gabriel Oprea, a fost Radu Timofte, pe atunci directorul SRI. Tot Oprea este cel care in 2015, cand era ministru de Interne, a girat infiintarea a inca trei facultati, care au adus si mai multe pozitii de conducere, dar au generat si mai multa impostura.

Dincolo de serialul #Urgia, pe care il public pe PressOne, despre Academia de Politie as putea sa scriu cel putin o carte si poate o voi face la un moment dat. Mai sunt multe lucruri de scris despre cum o institutie de elita la un moment dat s-a transformat in poate cea mai nefrecventabila universitatea romaneasca.

Oricum, acest proiect de hotarare lansat in dezbatere este doar pasul juridic care poate permite reorganizarea institutiei. Pentru a se face reforma e nevoie de mai mult de atat si se va putea face doar cu vointa politica, vointa pe care ministrul de Interne Lucian Bode a aratat, in acest caz, ca o are. Sper sa aiba, la randul lui, si sustinerea guvernului", a scris aceasta vineri, 30 aprilie, pe pagina ei de Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Şeful spionajului militar ucrainean: „Ne vom confrunta cu o situaţie dificilă începând cu luna mai” VIDEO
Şeful spionajului militar ucrainean: „Ne vom confrunta cu o situaţie dificilă începând cu luna mai” VIDEO
Șeful informaţiilor militare ucrainene Kirilo Budanov a avertizat luni, 22 aprilie, că situația de pe frontul ucrainean se va înrăutăţi spre jumătatea lunii mai şi începutul lunii iunie,...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Academia de Politie, #reorganizare, #mai, #proiect , #stiri invatamant