REPORTAJ Cum se descurca elevii in a doua saptamana de scoala cu restrictii severe: "Efectiv ne-au cerut sa stam in banca. Nu facem absolut nimic"

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 13:44
9572 citiri
REPORTAJ Cum se descurca elevii in a doua saptamana de scoala cu restrictii severe: "Efectiv ne-au cerut sa stam in banca. Nu facem absolut nimic"
FOTO: Pexels

Profesori nepregatiti sa se adapteze reformei fortate a invatamantului, elevi pusi in fata unor reguli pe care nu toti inteleg cum si de ce trebuie sa le respecte si parinti care se ingramadesc in fata scolilor. La doua saptamani de la inceperea noului an scolar, este tabloul caracteristic multor unitati de invatamant din Bucuresti.

Reporterii Ziare.com au vizitat cateva scoli din Capitala si au vorbit cu elevii si cu parintii acestora despre modul in care evolueaza organizarea unitatilor de invatamant in contextul pandemiei.

"Impartindu-ne s-au injumatatit multe cercuri de prieteni"

La ora 8.00 dimineata, in fata Colegiului National "Emil Racovita" este multa forfota. Aleea ingusta este plina de copii si de parinti. Elevii din ciclul primar asteapta sa fie chemati in curte de profesoare. Cadrele didactice tin in mana, asemenea unor stindarde, pancarte pe care sunt reprezentate animatii, o albina, de pilda, pe care elevii din clasele mici trebuie sa le recunoasca si sa se adune in dreptul celei asociate grupei din care fac parte.

De afara, parintii isi privesc copiii cum se aseaza in sir indian, de la poarta si pana la intrarea in scoala, si vegheaza protectori asupra lor pentru a se asigura ca totul e in regula.

"Te uiti, s-a dus la doamna invatatoare, unde sta, mai astept doua minute sa vad daca s-a dus la grupul ei pentru ca sunt mai multe grupuri care se organizeaza aici in curtea scolii", imi spune mama unei fetite de clasa a II-a.

Ca ea, sunt toti ceilalti parinti. Aproape ca nu ai loc sa treci de imbulzeala. Poti sa spui cel mult ca te furisezi. Majoritatea parintilor poarta masca de protectie, la fel si copiii lor. Razlet, mai vezi cate un adult care face nota discordanta si nu isi acopera fata.

"Problema este cu parintii care stau. E foarte aglomerat si vreau sa-i scriu doamnei director un e-mail astazi si sa-i spun sa schimbe putin aceasta organizare. Sa intre macar pe la porti diferite ca avem poarta aici, poarta aici, poarta in spatele scolii. La plecare, ies pe doua porti: cei mari pe aici, cei mici prin spate. Si la intrare ar fi putut sa faca la fel. Macar sa imparta grupurile de parinti, sa nu mai stam toti gramada pe aceeasi intrare. Inteleg ca este problema de termoscanner care se afla la o singura intrare", mai spune mama pentru reporterii Ziare.com.

Terenul generos de sport ramane nefolosit, in timp ce elevii se ingramadesc in fata scolii.

Alaturi de copiii de ciclu primar se afla si un grup de elevi mai mari. Asezati in cerc, socializeaza foarte aproape unul de altul, tinand cont de purtarea mastii de protectie. Unii dintre ei o poarta necorespunzator, sub nas. Odata ajunsi in incinta scolii insa, vor trebui sa respecte masurile cu strictete.

"In timpul orelor suntem obligati sa stam in banca, trebuie sa mentinem distanta, la tabla fiecare, daca este nevoit sa iasa sa scrie, trebuie sa aiba markerul personal. Avem o pauza de 10 minute in timpul orelor in care fie avem voie sa iesim afara, dar sa stam la distanta, fie sa mergem la baie, dar cate doi pe rand. Suntem nevoiti sa tinem dupa noi dezinfectantul, avem dezinfectant si la liceu. Pauzele dintre ore sunt foarte scurte, cam de 5 minute, iar profesorii sunt obligati sa stea in sala de curs sa se asigure ca noi nu ne ridicam din banca sau ne apropiem de ceilalti. E destul de greu cu pauzele pentru ca trebuie sa stam in banca non-stop, e foarte obositor", povesteste o eleva.

Colegiul National "Emil Racovita" se organizeaza dupa sistemul hibrid, desi nu este pe deplin pregatit pentru trecerea in online, este de parere aceeasi eleva.

"Facem in sistem hibrid. Prima jumatate de catalog vine in primele doua saptamani la liceu, iar cealalta jumatate face online. Ei primesc temele sau eventual intram pe Zoom, insa asta nu se intampla la fiecare ora. Pana acum nu s-a reusit face conectarea la internet pentru ca calculatoarele inca nu au fost dotate. Se trimit poze in special", adauga adolescenta.

Adaptarea la noul context inseamna si destramarea grupurilor de prieteni, considera tanara:

"A fost destul de greu la inceput. Impartindu-ne, s-au injumatatit multe cercuri de prieteni".

"Regulile sunt destul de ineficiente"

La Scoala Gimnaziala 190 din Piata Sudului, atmosfera la intrarea in cladire este mai detensionata. Elevii asteapta deja aliniati, intr-o curte mare si aproape goala, intrarea in sala de clasa. Cu totii poarta masca, dar bucuria intalnirii cu prietenii da frau liber spiritului ludic si ii face sa se joace si sa se imbranceasca.

In fata portii, aceiasi parinti grijulii stau rasfirati si isi privesc copiii, unii dintre ei lipiti chiar de gard, in timp ce vorbesc cu profesoara care se afla pe partea cealalta.

"Stau numai cu masti, la toaleta se duc pe rand, iar in timpul orei au voie sa bea apa. Au dezinfectant in scoala si in ghiozdane. De cate ori ies afara, profesoara ii pune sa se dezinfecteze. Au primit la inceputul scolii cate doua masti, acum nu le-au mai dat altele. Stau cu mastile si in pauze, le dau jos doar cand mananca si beau apa", povesteste bunica unui elev din ciclul primar.

O alta bunica remarca buna organizare in momentul schimburilor de tura in care copiii parasesc curtea scolii pe iesiri diferite pentru a nu se intersecta.

"La intrare nu se aglomereaza. A iesit clasa dinainte si ei nu au intrat, au stat separat ca sa nu se intersecteze. Chiar daca interactioneaza, poarta masca, dar interactioneaza mai putin. Invatati de acasa, pentru ca stiu ce au si ce nu au de facut, tin cont de toate chestiile astea. Mai da jos masca copilul nostru. I-am spus ca daca ii este rau sa ii spuna doamnei ca vrea sa isi dea masca jos cinci minute. Deocamndata nu a zis, pesemne ca isi mai dau masca jos", mai spune femeia.

In randul elevilor de ciclu gimnazial, situatia pare sa arate altfel. Regulile exista, dar ele sunt respectate pe jumatate de unii elevi.

"Regulile sunt destul de ineficiente pentru ca multi copii nu poarta masca. O poarta ori sub nas, ori deloc. In pauze tot timpul si le dau jos. Stau chiar foarte aproape cand vorbesc unii cu altii. Chiar daca e paznicul sau cei de la politie. Mai ales celor de a opta nu le pasa. Chiar daca stam in ora, este inutil. Sunt copii care si poarta. Ai nostri toti poarta din clasa", remarca doua eleve de clasa a VII-a imbracate in tricouri rosii cu inscriptia scolii, care se indreapta catre randul format in fata scolii de colegii lor.

"Mai este si regula aceea pe care ne-au spus-o: daca aveti nevoie la toaleta sa vina profesorul, dar ne dau drumul. Daca vrei sa te duci la toaleta in timpul orelor regulamentul spune ca trebuie sa mergi cu un profesor, dar profesorul nu vrea sa vina cu tine", adauga elevele.

Elevii de ciclu gimnazial si primar de la aceasta scoala urmeaza programul hibrid, destul de ineficient din cauza profesorilor care nu vor sa se conecteze online sau nu folosesc dispozitivele atat de bine astfel incat mesajul sa fie inteligibil.

"Profesorii reusesc sa se conecteze online, dar unii nu vor sau stau prea departe de dispozitiv si nu se aude nimic. Majoritatea profesorilor de la noi au spus ca nu vor online pentru ca nu vor sa isi arate fata. Primesc poze cu tabla si cu lectiile din caiet", adauga cele doua fete.

Aceeasi problema este sesizata si de alti elevi care vorbesc, in plus, si despre lipsa internetului in unitatea de invatamant.

"Unii profesori spun ca nu este internet in scoala. Unii zic ca stau pe abonamentul lor si nu fac. Niciodata nu am avut internet, e doar la parter, nu ajunge semnalul pana sus".

"Ne dau niste masti care ne strang de urechi si de fata"

La Liceul Teoretic "Lucian Blaga" programul se desfasoara tot in sistemul hibrid. Regulile sanitare se respecta cu o strictete pe care elevii o resimt constrangatoare, ceea ce ii face sa prefere educatia la distanta, in ciuda dificultatilor de predare cu care se confrunta profesorii in mediul online. O afirma trei elevi de clasa a XII-a care asteapta autobuzul in statie dupa terminarea cursurilor.

"Mergem fizic, suntem toata clasa. Dar nu toti din liceu. Unii sunt jumate online, jumate in clasa. Ne-au pus sa votam cum vrem sa facem inainte sa venim. Cred ca au tinut cont si de cat de mari sunt salile. Noi suntem intr-o sala mai mare ca sa incapem toti.

Normal ni s-a zis ca nu avem voie sa mancam sau sa bem, nu stiu cum se asteapta ca noi sa stam sase ore. Dar ne-au lasat sa facem exceptii. Diriginta noastra cel putin ne pune sa mergem la geam si sa mancam acolo sau pe hol. Oricum nu prea facem asta. Mancam la noi in banca. Avem o pauza de cinci minute in care se schimba profesorii si alta pauza de 10 minute in timpul orei in care putem sa mergem la baie, cate 2-3 maximum. Normal nu avem voie sa interactionam intre noi in pauza, dar o facem.

Ni se dau masti la a patra ora. Dezinfectant este si la intrarea in liceu si in clasa si pe hol. Ne dau niste masti care ne strang de urechi si de fata, nu avem de ales pana la urma.

Profesorii au spus ca este mai complicat online pentru ca nu e bun internetul, este laptopul vechi si au spus ca este o bataie de cap pentru ei. Daca scriu la tabla cei de pe online nu prea pot sa vada", afirma un elev.

Intrebati daca prefera sa invete fizic sau online, acestia opteaza pentru varianta la distanta.

"Mie personal imi place online", spune unul dintre baieti.

"Si mie, mai nou, la fel. E mai practic, mai comod pentru noi, decat sa stam superstricti. Nici ora nu este la fel de stresanta. Nu avem voie sa stam impreuna, sa vorbim, sa ne ridicam, sa mancam, sa bem. Efectiv ne-au cerut sa stam in banca si atat. Nu mancam, nu bem, nu facem absolut nimic", completeaza colegul sau.

Învățătoarea din Constanța care își jignește elevii făcându-i ”tâmpiți”, ”urâți”, nesimțiți” a demisionat. Poliția a deschis o anchetă
Învățătoarea din Constanța care își jignește elevii făcându-i ”tâmpiți”, ”urâți”, nesimțiți” a demisionat. Poliția a deschis o anchetă
Învăţătoarea din Constanţa înregistrată când jigneşte copiii, pe care îi face urâţi, tâmpiţi sau nesimţiţi, și-a dat demisia. Poliția a început o anchetă pentru purtare...
Mama elevului din Târgu Mureș care și-a lovit diriginta în incinta școlii a contestat decizia de exmatriculare a fiului ei
Mama elevului din Târgu Mureș care și-a lovit diriginta în incinta școlii a contestat decizia de exmatriculare a fiului ei
Mama elevului de la Colegiul ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, care şi-a lovit diriginta în data de 11 martie, în incinta şcolii, a contestat decizia de exmatriculare a fiului...
#scoala, #scoala online , #stiri invatamant