Ce-i asteapta pe elevi la revenirea in scoli: stocuri de masti, dezinfectante si circuite separate de circulatie

Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 18:11
2210 citiri
Ce-i asteapta pe elevi la revenirea in scoli: stocuri de masti, dezinfectante si circuite separate de circulatie
Pe 2 februarie se ia o decizie privind reinceperea scolilor/ Pixabay

Desi mai este o saptamana pana ce autoritatile vor lua o decizie legata de reinceperea scolilor in formatul clasic, ordinul comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii cu privire la cum se va intampla asta intarzie sa apara.

Astfel, inspectoratele scolare si unitatile de invatamant fac, in orb, pregatiri pentru revenirea la scoala, ghidandu-se dupa masurile luate anul trecut.

Cea mai mare problema, arata specialistii din Educatie, e faptul ca nu se stie exact cum va fi asigurata distantarea fizica a elevilor in eventuala revenire a acestora in banci din 8 februarie, fapt care va trebui statuat in ordinul mentionat.

37 de milioane de masti in dezpozitele inspectoratelor

Cu toate ca nu au la dispozitie un document batut in cuie, inspectoratele scolare au facut stocuri serioase de echipamente de protectie, 37 de milioane de masti regasindu-se in prezent in depozitele institutiilor, la nivel national.

De asemenea, dezinfectanti, scannere de temperatura si alte instrumente care sa ajute la triajul epidemiologic si prin care sa fie asigurata o revenire, in siguranta, la clase, au fost achizitionate.

"Nu sunt schimbari majore fata de anul trecut"

In Bucuresti, de pilda, au fost luate o serie de masuri cu privire la redeschiderea scolilor.

"Nu sunt niste schimbari majore fata de anul trecut. E vorba de faptul ca toate scolile sunt echipate cu instrumente de identificare a temperaturii, scannere, dispensere pentru substantele de dezinfectie, s-au asigurat circuite de intrare-iesire a personalului, se aseaza mobilierul astfel incat sa se respecte distantarea", a declarat pentru Ziare.com Roxana Cercel, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar pentru Municipiul Bucuresti (ISMB).

Se revine la decizia descentralizarii

Cei care vor decide insa daca activitatea scolara va fi reluata fata in fata ori daca activitatea va fi continuata in mediul online sunt reprezentantii Comitetului pentru Situatii de Urgenta si cei ai Guvernului.

"Revenirea la scoala se face in functie de rata incidentei. Se revine la decizia descentralizarii, ceea ce mie mi se pare absolut normal. Intr-adevar, cei care vor putea ramane sa invete in format online vor fi strict cei care au adeverinte medicale. Asteptam Ordinul Comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii, inca se lucreaza la el, se vor inspira din alte modele din afara", a explicat pentru Ziare.com si Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor Parintilor din Romania.

37 de milioane de masti in depozitele inspectoratelor

In momentul de fata, 37 de milioane de masti se gasesc in depozitele inspectoratelor scolare din tara. De asemenea, in aceasta perioada, inspectoratele au facut si stocuri de dezinfectanti, a punctat Cristache.

"Sunt temeri din toate punctele de vedere dar scolile se pregatesc. Ramane de vazut cum vor face in privinta distantarii fizice. Acolo este marea problema. Unii parinti se tem sa isi trimita copiii la scoala, altii nu. Sunt doua tabere, sensibil egale", a conchis Iulian Cristache.

Sindicalistii din Educatie, despre amanarea imunizarii anti-COVID: "Nu poti lega inceperea scolii de campania de vaccinare"

Vaccinarile programate dupa data de 28 ianuarie se amana. Anuntul facut de Valeriu Gheorghita, seful campaniei de vaccinare

Sedinta importanta la Cotroceni. Se decide daca elevii revin in scoli din semestrul al doilea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Întrebări și răspunsuri legate de înscrierile la creșă și grădiniță. Ministerul Educației vine în ajutorul părinților
Întrebări și răspunsuri legate de înscrierile la creșă și grădiniță. Ministerul Educației vine în ajutorul părinților
Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat marți seară, 16 aprilie, că reprezentanții forului pe care-l conduce pregătesc un material cu cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate...
Isterie în rândul comuniștilor din Rusia după introducerea golfului la orele de sport: ”Elevii învață respectul faţă de rivali”
Isterie în rândul comuniștilor din Rusia după introducerea golfului la orele de sport: ”Elevii învață respectul faţă de rivali”
Partidul Comunist din Rusia a criticat Ministerul Educaţiei pentru introducerea golfului la orele de educaţie fizică din şcolile ruse, informează EFE. ”Jocul de golf este o tradiţie a...
#scoli, #scoli inchise, #iulian cristache, #Ministerul Educatiei, #parinti , #stiri invatamant