Sorin Cîmpeanu, despre suspendarea cursurilor în școlile private. Ce vor face elevii începând de luni, 25 octombrie

Duminica, 24 Octombrie 2021, ora 17:33
4823 citiri
Sorin Cîmpeanu, despre suspendarea cursurilor în școlile private. Ce vor face elevii începând de luni, 25 octombrie
Sorin Cîmpeanu susține că Ministerul Educaţiei nu poate impune vacanţă unei şcoli private FOTO Facebook/ Sorin Mihai Cimpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică, 24 octombrie, că articolul din decizia CNSU prin care prezenţa fizică în şcolile şi grădiniţele private se suspendă pentru două săptămâni, începând de luni, nu a fost preluat în hotărârea de guvern, dar că acest act normativ ar putea fi completat astfel încât să se evite o discriminare între unităţile de învăţământ private şi cele de stat.

El a explicat că Ministerul Educaţiei nu poate impune vacanţă unei şcoli private.

"Ministerul Educaţiei a fost abilitat de CNSU pentru punerea în aplicare a art.7 din Hotărârea 91, respectiv vacanţă pentru grădiniţe şi şcoli de stat. Pentru cealaltă parte a sistemului de educaţie nu poate reglementa structura anului şcolar, nu poate impune vacanţa unei şcoli private. Şcolile private sunt de două feluri. Există şcolile private care funcţionează după programa românească, aprobată de Ministerul Educaţiei, şi nu există niciun temei legal pentru care ministerul să poată impună o vacanţa şcolilor. Pentru şcolile private care funcţionează după programa altor state, (...) ministerul nu aprobă nici măcar programa, dar vacanţa. Hotărârea CNSU este foarte corectă, pentru că se elimină discriminarea dintre învăţământul privat şi de stat. Din păcate, în hotărârea de guvern (...) nu a fost preluat articolul 8.1 din CNSU care impune suspendarea prezenţei fizice în şcolile şi grădiniţele private", a afirmat, duminică, la Digi 24, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit lui Cîmpeanu, Ministerul Educaţiei "şi-a făcut datoria" să atragă atenţia că dacă nu va fi preluat acel articol şi în hotărârea de guvern de vineri vor fi probleme cu aplicarea reglementării.

"Dacă nu se reglementează rapid acest lucru, va fi o discriminare între elevii de la învăţământul de stat şi de stat. (...) Se poate completa hotărârea de guvern; se poate corecta această eroare. Art. 8.1 suspendă activitatea cu prezenţă fizică în şcolile şi grădiniţele private. Am înţeles că sunt şcoli private care şi-au anunţat elevii că mâine pot veni fizic la şcoală pe baza acestui viciu de reglementare. Ceea ce nu este normal. Dacă hotărârea de guvern avea şi această reglementare, nu am fi avut această confuzie. Presupun că a fost o scăpare sau a fost o neînţelegere în plan juridic a ceea ce se poate reglementa şi ceea ce nu se poate reglementa. (...) Sper că Guvernul va valida articolul 8.1 din hotărârea CNSU, care evită discriminarea dintre învăţământul privat şi de stat. Am acceptat această vacanţă de două săptămâni pentru că a fost în interesul general de a asigura sănătatea elevilor. Dar dacă am acceptat acest lucru, e normal să se aplice unitar, nu doar pentru unităţile din învăţământul de stat", a adăugat Cîmpeanu.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită modificarea, în regim de urgenţă a hotărârii de guvern şi a ordinului ministrului Educaţiei cu privire la vacanţa din perioada 25 octombrie - 5 noiembrie, astfel încât aceste acte normative să respecte reglementările din hotărârea CNSU nr. 91/2021 şi să includă sub efectele juridice şi şcolile private.

"Ca urmare a declaraţiilor preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la impunerea unei vacanţe de două săptămâni pentru toţi elevii din România, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus adoptarea acestei măsuri de către Guvernul României, printr-o hotărâre care să abiliteze Ministerul Educaţiei modificarea structurii anului şcolar în acest sens. Totuşi, deşi hotărârea CNSU prevede suspendarea cursurilor pentru toate unităţile de învăţământ, inclusiv cele private, Guvernul nu a adoptat această prevedere şi, deci, nici Ministerul Educaţiei nu a făcut demersuri în acest sens", se arată într-un comunicat CNE transmis AGERPRES.

CNE afirmă că, în cazul în care nu se modifică hotărârea de guvern şi ordinul ministrului educaţiei, "autorităţile centrale recunosc faptul că neglijează sănătatea elevilor şi profesorilor din învăţământul particular şi închid ochii la o decizie oficială a autorităţilor sanitare, generând o discriminare fără precedent. Totodată, aducem în vedere faptul că structura anului şcolar ar trebui să fie aceeaşi pentru toate şcolile, fără diferenţiere între cele de stat şi cele private".

CNE precizează că structura anului şcolar "trebui să fie aceeaşi pentru toate şcolile, fără diferenţiere între cele de stat şi cele private".

"Din nou, suntem martorii unor măsuri fără cap şi fără coadă - vacanţă pentru toţi, dar doar pentru unii! Astfel de erori sunt inadmisibile, iar Ministerul Educaţiei are datoria de a propune de urgenţă adoptarea unei hotărâri de guvern care să o completeze pe cealaltă şi prin care să se permită suspendarea cursurilor şi pentru şcolile private", a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă îngrijorarea cu privire la neglijenţa autorităţilor în ceea ce priveşte sănătatea publică a cetăţenilor, având în vedere că elevii care studiază în unităţi de învăţământ particulare îşi vor desfăşura activitatea didactică cu prezenţă fizică în continuare, deşi toate celelalte şcoli de stat vor fi în vacanţă timp de două săptămâni. Această atitudine iresponsabilă denotă, din nou, o lipsă de coerenţă în măsuri şi o lipsă de viziune instituţională, care generează o vădită discriminare pentru sistemul de învăţământ privat, se mai arată în comunicat.

Greșelile pe care le fac turiștii când merg în vacanțe all-inclusive. Bacșișurile pot face diferența
Greșelile pe care le fac turiștii când merg în vacanțe all-inclusive. Bacșișurile pot face diferența
O jurnalistă de călătorii care a fost în zeci de stațiuni all-inclusive în Caraibe, Mexic, Maldive și multe altele, a văzut turiștii trecând cu vederea multe detalii care ar fi putut face...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#Ministerul Educatiei, #scoli private, #vacanta, #covid, #cursuri scoli private 25 octombrie , #stiri invatamant