Admiterea la facultate, doar pe baza de examen - sondaj

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 11:56
5790 citiri
Admiterea la facultate, doar pe baza de examen - sondaj
Foto: Arhiva

Absolventul de liceu trebuie sa dovedeasca faptul ca isi merita locul in facultate si sa demonstreze ca e mai bun decat alti zece (plus sau minus) absolventi de liceu care ravnesc la acelasi loc.

Majoritatea cititorilor Ziare.com considera ca tinerii ar trebui admisi la facultate pe baza de examen de admitere. Astfel, 90,66% dintre respondenti sunt de parere ca reintroducerea examenului de admitere ar fi o prima masura, astfel incat universitatile din Romania sa nu mai fie acuzate ca produc absolventi pe banda rulanta.

Doar 5,65% dintre cei care au raspuns sondajului Ziare.com sustin ca studentii ar trebui admisi la facultate pe baza unui dosar de admitere, iar 3% dintre cititorii Ziare.com sustin ca notele din liceu ar trebui sa fie principalul criteriu pentru admiterea la facultate.

Doar 0,69% dintre respondenti s-au declarat neinteresati de acest subiect. La sondajul Ziare.com au participat 6.094 de persoane, in perioada 31 martie - 7 aprilie.

Admiterea la facultate: dosar sau examen? - Sondaj Ziare.com

Cu trei luni inainte de inscrierea la facultate, Ministerul Educatiei schimba regulile. Un ordin emis de oficialii MECTS si interpretat incorect in prima instanta i-a facut pe liceeni sa-si revizuiasca toate planurile de studentie. Ulterior, ministrul a dat lamuri: admiterea la facultate nu e chiar admitere, insa dosarul pe baza notelor din liceu ramane doar amintirea anilor trecuti.

Plecand de la o premisa simpla (bineinteles, contestabila), cea mai sigura cale de a avea succes in viata este educatia de calitate. In Romania, unele facultati sunt mai de calitate decat altele, iar asta inseamna ca tanarul trebuie sa fie, inca de pe bancile scolii, extrem de competitiv. Adica sa isi merite locul in facultate si sa demonstreze ca e mai bun decat alti zece (plus sau minus) absolventi de liceu care ravnesc la acelasi loc.

Problema apare in momentul in care se face departajarea. Universitatile de prestigiu vor face in asa fel incat incat sa-i separe pe studenti inca dinainte sa puna piciorul in sala de curs.

La celalt pol, facultatile care nu se bucura de acelasi succes in randul absolventilor de liceu au recurs, pana acum, la admiterea pe baza de dosar, sperand ca se vor inscrie suficienti doritori cat sa poata exista, inca un an, ca institutie de invatamant.

Admiterea la facultate se va realiza, incepand cu acest an, pe baza de examen organizat de universitati sau pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat.

Noile prevederi sunt cuprinse in Ordinul de ministru privind cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2012-2013.

Admiterecu examen, poate anul viitor

Masura a venit insa cu intarziere si i-a luat prin surprindere atat pe rectori, cat si pe viitorii absolventi de liceu. Legea spune ca metodologia de admitere, conditiile de admitere si cifrele de scolarizare trebuie facute publice, in fiecare an, cu cel putin sase luni inainte de perioada inscrierilor la facultate.

In timp ce unele institutii de invatamant se conformeaza, altele amana reintroducerea examenului de admitere la facultate pentru anul viitor.

In timp ce universitatile isi regandesc in aceasta perioada sistemul de admitere, fie ca se pregatesc sa introduca examene, fie ca isi schimba algoritmul de stabilire a mediei finale, multe voci acuza ca invatamanul romanesc produce studenti pe banda rulanta. Mai ales ca reintroducerea examenului de admitere (si cumul mic al taxelor) ii indreapta, pe absolventi, spre universitatile private.

Alte voci amintesc ca admiterea la facultate, in multe tari europene, se realizeaza pe baza rezultatelor din liceu si de la Bac, urmand ca obtinerea unei diplome sa fie posibila doar daca studentul este capabil sa isi ia examenele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#studenti admitere facultate examen, #admitere facultate 2012 examen, #examen admitere facultate , #studenti