Afla ce surse de finantare ai la indemana pentru a pleca la studii in strainatate

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 19:33
2864 citiri
Afla ce surse de finantare ai la indemana pentru a pleca la studii in strainatate

Atunci cand vine vorba de studii in strainatate ne gandim in primul rand la seiful plin cu bani de care avem nevoie pentru a ni le putea permite. Lucrurile nu stau insa chiar asa, iar uneori invatamantul in strainatate este mai accesibil decat ne putem inchipui.

Iata cateva exemple de tari in care invatamantul este la indemana tuturor, inclusiv a romanilor:

Danemarca este una dintre tarile in care invatamantul este gratuit, atat pentru licenta, cat si pentru master. Nu exista taxe de scolarizare, iar cazarea, masa si cheltuielile lunare se ridica la aproximativ 600 - 800 de euro. Acestea pot fi finantate printr-un job part time, orice student avand voie prin lege sa lucreze part-time maxim 20 ore pe saptamana la un salariu minim de 13 euro/ora. Rezulta un venit lunar de aproximativ 900 de euro.

La fel si in Suedia, invatamantul este gratuit atat pentru nivelul de licenta cat si pentru cel de master.

In Olanda, taxa de scolarizare este de aproximativ 1700 de euro pe an, studentii putand accesa un imprumut de la Guvernul olandez pentru a acoperi aceasta suma, valabil si pentru programele de licenta si pentru cele de master. Studentii pot contracta un imprumut - Loan Tuition Fees acordat de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) in transe lunare. Imprumutul poate fi inapoiat dupa finalizarea cursurilor. Acesta este acordat in vederea acoperirii taxelor de scolarizare.

Si aici exista posibilitati de finantare. Munca part-time se gaseste foarte usor in Olanda (maxim 10 ore/saptamana si full time pe timpul verii) din care iti poti acoperi in mare parte costurile lunare. In plus, studentii care pot demonstra ca lucreaza legal (avand un contract de munca) in Olanda, minim 32 de ore pe luna, pot beneficia de o bursa de 250 euro/luna. Pe langa aceasta bursa, mai primesc si un abonament pentru calatoriile cu mijloacele de transport in comun din Olanda.

In Marea Britanie, taxele pentru studentii care doresc sa acceseze un program de Bachelor se vor tripla incepand cu anul 2011, insa, vestea buna este ca imprumutul de la Guvernul Marii Britanii inca se va mai acorda. Acesta se da in functie de taxa de scolarizare si va fi returnat dupa angajare, cand salariul ajunge sa depaseasca un prag in ceea ce priveste venitul anual si astfel din tot ce va trece de acest prag se va returna 9%.

Pentru a lucra in Marea Britanie, romanii si bulgarii au nevoie de un permis de munca, cu ajutorul caruia pot munci legal part-time maxim 20 ore pe saptamana sau 40 de ore pe saptamana in timpul vacantelor cu un salariu minim de 5 lire/ora. Rezulta un venit de aproximativ 400 de lire/luna din care se pot finanta cheltuielile zilnice.

Statisticile de la editia de primavara a targului Romanian International University Fair (RIUF) arata ca doar 8% dintre cei care vor sa plece la studii in strainatate planuiesc sa-si finanteze integral din surse proprii programul ales, iar aproape jumatate din ei intentioneaza sa caute un job part-time in timpul studiilor.

La RIUF, pe 22-23 octombrie, in Bucuresti, la Sala Palatului si pe 25 octombrie la Cluj, la Casa de Cultura a Studentilor, vizitatorii pot afla ce programe de studiu li se potrivesc si ce posibilitati de finantare au diverse facultati din strainatate, precum: Central European University, Malmo University, Radboud University Nijmegen, King's College London, Princeton University si multe altele.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#surse finantare studii strainatate, #universitati straine targ romania, #finantare studenti universitati straine , #studenti