Camine pentru studenti in toata tara: Preturi, conditii si numar de locuri disponibile

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 08:25
16257 citiri
Camine pentru studenti in toata tara: Preturi, conditii si numar de locuri disponibile
Foto: Campus.ugal.ro

Universitatile din tara isi intampina studentii cu mii de locuri de cazare in camine, in anul universitar 2015-2016, ale caror preturi sunt cuprinse intre cateva zeci si cateva sute de lei, in functie de conditii.

Numarul locurilor disponibile este depasit, insa, de cel al solicitarilor, in unele zone studentii fiind nevoiti sa locuiasca in caminele unor licee.

Timisoara: Aproape 13.000 de locuri de cazare pentru studenti

Aproape 13.000 de locuri de cazare ofera cele patru universitati din Timisoara in camine, cu preturi cuprinse intre 95 si 300 de lei lunar, cele mai multe locuri, peste 6.000, fiind oferite de Universitatea Politehnica.

Universitatea Politehnica din Timisoara ofera pentru acest an universitar peste 6.000 de locuri de cazare studentilor, in cele 16 camine pe care le detine.

"Avem peste 6.000 de locuri de cazare. Este un numar foarte mare, cu siguranta, atunci cand vor incepe cazarile, o sa ne lovim din nou de aceleasi probleme, de inghesuiala, dar o sa facem fata cu bine si anul acesta perioadei in care se vor face cazarile", a declarat rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, prof. Viorel Serban.

Preturile variaza intre 95 si 160 de lei, la fel ca anul trecut.

Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) pune la dispozitie studentilor aproximativ 3.000 de locuri, in zece camine, taxele de cazare variind intre 75 de lei si 100 de lei, in functie de confort, au anuntat reprezentantii UVT.

Si la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara sunt aproximativ 2.400 de locuri in cele sapte camine pe care le detine.

"Vom avea si anul acesta locuri suficiente pentru studentii nostri. Ei, practic, au precizat privind cazarile atunci cand s-au inscris la scoala, iar acum urmeaza sa isi preia efectiv locurile in camere", a declarat purtatorul de cuvant al universitatii, Andrei Motoc.

Cei care se vor caza aici vor plati intre 70 si 300 de lei, in functie de confort.

Si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara are spatii de cazare in cinci camine din campusul modern de la iesirea din oras, spre Arad. Peste 1.500 de studenti vor fi gazduiti in aceste spatii, la inceputul anului universitar, iar tarifele sunt cuprinse intre 50 si 300 de lei in functie de confort.

De asemenea, in Arad, la Universitatea "Aurel Vlaicu" sunt puse la dispozitie aproximativ 900 de locuri de cazare pentru studenti in trei camine.

Conform reprezentantilor universitatii, caminele sunt renovate de mai multi ani si sunt pregatite pentru studentii care au solicitat cazare, iar in fiecare an gradul de ocupare a locurilor este de aproximativ 90 la suta.

Sibiu: Pretul caminelor variaza intre 165 de lei si 675 de lei pe luna

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu pune la dispozitia studentilor aproape 2.000 de locuri de cazare in camine, pentru care au fost depuse 2.300 de solicitari, iar tarifele lunare variaza intre 165 si 675 de lei, cele mai scumpe camere fiind intr-un camin de garsoniere si apartamente utilate.

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS) dispune de 1.980 de locuri de cazare si a primit circa 2.300 de cereri de la studentii interesati sa locuiasca intr-unul dintre caminele studentesti, iar cazarile incep joi, pregatirile fiind pe ultima suta de metri.

Potrivit reprezentantilor ULBS, institutia administreaza opt camine.

Studentii interesati de un loc de cazare au depus circa 2.300 de cereri, in perioada 15 iulie - 15 august, insa unii au facut si cate doua-trei solicitari, pentru camine diferite. Cei care au primit repartitie se pot prezenta, incepand de joi, pentru preluarea camerelor si incheierea contractelor de cazare.

Cazarea incepe cu studentii din anii mari - IV-VI si continua cu studentii din anii mai mici, iar duminica se face cazarea studentilor din primul an. Repartizarea locurilor in camine se face in functie de medie si de facultate.

Studentii care nu se prezinta sa isi ia in primire locul de cazare pana in 28 septembrie pierd acest drept, iar locurile sunt redistribuite in 29 septembrie.

Directorul administrativ adjunct al ULBS, Ramona Todericiu, a declarat ca se lucreaza pentru ca toate camerele sa fie pregatite joi.

"Potrivit regulamentului, cazarea incepe cu patru zile inainte de inceperea anului universitar. Acesta incepe in 28 septembrie, asa ca din 24 incepem cazarea. E un pic devreme pentru noi, pentru ca in doua zile noi imbracam un camin, dar vom fi gata la timp", a declarat Ramona Todericiu.

Ea a precizat ca ULBS a alocat peste 700.000 de lei pentru reparatii, modernizari si igienizari in caminele studentesti.

"Suma, din fericire, a fost depasita pentru ca am schimbat mobilierul in Caminul 2 si am facut o lucrare mare in Caminul 1. Aici s-au schimbat - la etajele doi si trei - instalatiile termice, instalatiile electrice, instalatiile sanitare. Parterul si etajul intai vor fi facute anul viitor. In rest, in celelalte camine s-au facut lucrari mai mici - zugraveli, vopsit de usi, ferestre si alte lucrari", a explicat Ramona Todericiu.

Ea a adaugat ca, anual, pentru redistribuire raman suficiente locuri, astfel incat toti studentii care isi doresc un loc in camin ajung sa primeasca unul.

Reprezentantii studentilor sunt de acord ca locurile in caminele ULBS sunt suficiente.

"Stiu ca in alte universitati numarul locurilor de cazare a fost o problema. La noi nu a fost. Sunt locuri suficiente. Tot timpul au ramas locuri la redistribuire sau in primele doua-trei saptamani. Sunt multi care se muta in chirie si locurile raman libere. Nu vreau sa ma insel, dar cred ca au fost ani cand au existat si camere goale pe durata anului", a declarat Cristian Buzea, presedintele Asociatiilor Studentesti din cadrul ULBS.

Potrivit datelor oferite de reprezentantii ULBS, tariful pentru un loc in caminele institutiei costa intre 165 si 675 de lei, in functie de camin si de dotarile acestuia.

Studentii care sunt cazati in Caminul 5 Energetic platesc 165 de lei pe luna. Caminul 5 este situat in cartierul Vasile Aron din municipiul Sibiu, relativ departe de zona centrala, unde sunt facultatile. In plus, camerele pe care le folosesc studentii sunt amenajate intr-un internat de liceu, conditiile nefiind cele mai bune.

Cel mai scump camin al ULBS este Academica, unde sunt garsoniere si apartamente complet utilate. Studentii platesc aici 615 lei pe luna plus utilitati, iar doctoranzii, masteranzii si rezidentii platesc 675 de lei pe luna, plus utilitati. Este cel mai luxos camin al ULBS si, in general, este ocupat de rezidenti, multi dintre ei casatoriti si cu cate un copil.

Tarifele de cazare la ULBS sunt neschimbate fata de anul trecut, insa in acest an in toate caminele studentesti Internetul va fi furnizat gratuit.

ULBS are circa 17.000 de studenti care invata la cele noua facultati.

Cluj: Camine studentesti cu sali de fitness si biliard

Universitatile de stat din Cluj-Napoca pun la dispozitia celor aproximativ 70.000 de studenti peste 13.500 de locuri de cazare in camine, unele cu sali de fitness si biliard sau spalatorii la care programarea se face online, tarifele lunare situandu-se intre 100 si 370 de lei, in functie de camere.

Cel mai mare camin al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca - nr. 16 - din Complexul Studentesc Hasdeu dispune de 1.065 de locuri in camere cu cinci paturi. Caminul are, in total, 213 camere dotate cu Internet prin cablu, iar la fiecare din cele zece etaje exista o baie comuna, o sala de lectura cu internet Wi-Fi si un oficiu cu plite cu gaz.

Administratorul caminului, Sergiu Bal, a declarat ca studentii care se cazeaza aici au la dispozitie si o spalatorie dotata cu 28 de masini de spalat si 15 uscatoare de haine, care deserveste jumatate din complexul studentesc.

"Avem la subsolul caminului si o sala de divertisment, dotata cu mese de ping-pong, de biliard si o sala de fitness cu aparate multifunctionale, toate fiind folosite gratuit de studenti, intre orele 7.00 si 21.00. Chiria lunara pentru un loc in caminul 16 se ridica la 100 de lei, incluzand toate cheltuielile legate de apa, incalzire si electricitate. Caminul 16 este unul numai de baieti", a spus Bal.

UBB mai ofera si camine confort I, tip garsoniera, pentru doua persoane, cu baie si bucatarie in fiecare camera, pentru care se percepe o chirie de 170 de lei pe luna.

Cazarile in caminele studentesti din cadrul UBB incep de vineri, in prima zi fiind cazati studentii din anul intai. Universitatea pune la dispozitia studentilor, in total, 5.204 locuri de cazare in cele 17 camine pe care le are in administrare, pentru care au fost depuse peste 9.000 de cereri.

Reprezentantii UBB au declarat ca, pe perioada vacantei de vara, s-au facut, pentru toate caminele studentesti, reparatii, dezinsectii, dezinfectii si igienizari pe coridoare, casa scarii, oficii, fumoare, grupuri sanitare, sali de lectura, camere. De asemenea, au fost facute si lucrari de exterior, printre care reparatii tencuiala, inlocuirea placajelor ceramice pentru scarile de acces, refacerea finisajelor deteriorate, repararea elementelor de tinichigerie si refacerea perimetrala a trotuarelor de protectie cu asfalt si borduri noi.

"Valoarea totala a lucrarilor a fost de peste 1,4 milioane de lei", au spus reprezentantii UBB.

In Caminul nr. 3 din Complexul Studentesc Observator, apartinand de Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN), vor fi cazati 602 studenti in cele 157 de camere cu doua sau patru paturi, toate avand baie inclusa. Aici exista cate un oficiu pe fiecare etaj, dotat cu plite electrice, si cate o sala de lectura, caminul beneficiind de Internet Wi-Fi sau prin cablu.

"Avem pe fiecare etaj cate o spalatorie dotata cu masina de spalat si uscator de rufe, iar programarea pentru spalarea hainelor se face online, pentru a nu exista discutii intre studenti. Fiecare student care se cazeaza primeste un cont si o parola si isi poate face programarea de pe laptopul propriu pe o platforma online pe care o punem la dispozitie", a spus administratorul caminului, Stela Iusan.

Potrivit reprezentantilor UTCN, universitarea dispune de 4.930 de locuri de cazare, repartizate in sapte camine din cele doua campusuri din Observator si Marasti, pentru care au fost depuse 10.000 de cereri.

"Taxele de cazare au ramas nemodificate fata de anul anterior, respectiv, 100 lei/persoana in camera nemodernizata cu patru persoane, 155 lei/ persoana in camerele modernizate de patru persoane si de 220 lei/ persoana in camera de doua persoane. In ambele complexe studentesti au fost facute modernizari, reparatii la instalatiile sanitare si electrice, igienizari, deratizari", au spus sursele citate.

Cazarea in caminele UTCN incepe joi, pentru studentii din anul intai.

Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" ofera cazare studentilor si rezidentilor in noua camine, cu un total de 2.100 de locuri, acestea fiind distribuite in functie de situatia scolara.

Caminul 6 din Complexul Studentesc Observator este in curs de modernizare, cu finalizare in luna decembrie 2015 si va oferi alte 500 de locuri pentru cazare. In total au fost depuse circa 2.300 de cereri, cazarile incepand vineri. Studentii medicinisti platesc o chirie lunara cuprinsa intre 140 si 280 de lei in functie de camere si numarul de paturi.

O alta universitate din Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), pune la dispozitia studentilor 1.196 de locuri de cazare in patru camine in Complexul Studentesc Hasdeu si in zona centrala a municipiului. Chiria lunara pentru anul universitar 2015 - 2016 nu este definitivata, reprezentantii universitatii estimand ca vor ramane la acelasi nivel ca anul trecut, respectiv intre 110 si 225 de lei, in functie de gradul de confort si de norma sanitara.

Cea mai mica institutie de invatamant superior din Cluj-Napoca, Universitatea de Arta si Design (UAD), ofera doar 128 de locuri de cazare in doua camine studentesti, taxele fiind cuprinse intre 120 de lei si 370 de lei pe luna. Studentii au la dispozitie camere cu doua paturi, dar si apartamente cu doua camere cu doua paturi si baie inclusa.

In total, universitatile de stat din Cluj-Napoca pun la dispozitia celor aproximativ de 70.000 de studenti peste 13.500 de locuri de cazare pentru anul universitar 2015 - 2016.

Nu toti studentii au, insa, nevoie de cazare in camine, multi fiind nascuti in municipiu, iar altii preferand sa isi inchirieze garsoniere sau apartamente pentru care platesc chirii lunare cuprinse intre 150 de euro si 250 de euro, in functie de zona si de conditiile oferite.

De asemenea, studentii care nu prind locuri in caminele universitatilor pot opta pentru camine private, unde platesc o chirie lunara cuprinsa intre 250 si 400 de lei, in functie de numarul de locuri din camera.

Universitatea din Suceava nu are locuri suficiente de cazare

Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava are disponibile 1.180 de locuri in cinci camine studentesti, dar numarul cererilor este mult mai mare, astfel ca unii tineri vor locui in camine ale unor licee din oras, in timp ce la Galati cele 2.800 de locuri in camine sunt suficiente pentru studenti.

Prorectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava (USV) responsabil cu baza materiala, Gabriela Prelipceanu, a afirmat ca numarul cererilor de cazare este mult mai mare decat cel al locurilor de care dispune universitatea.

Ea a explicat ca cele 1.180 de locuri de cazare din cele cinci camine studentesti sunt destinate, in proportie de 90 la suta, celor care studiaza in regim fara taxa, restul fiind pentru cei cu taxa.

Ea a spus ca, la fel ca in anii precedenti, universitatea va colabora cu liceele din municipiu care au camine pentru a caza o parte dintre studenti in acestea.

Tarifele lunare pentru cazarea in caminele USV nu au fost modificate fata de anul trecut si sunt cuprinse intre 90 si 360 de lei, in functie de dotarile generale ale caminului, de forma de invatamant, daca studentii au parinti cadre didactice sau sunt bursieri ai statului roman.

Prelipceanu a declarat ca in caminele studentesti, dar si in cantina-restaurant din campusul universitar au fost facute lucrari de renovare, amenajare, igienizare cu angajatii proprii sau cu firme specializate.

Cele mai noi dotari sunt in Caminul nr. 5, unde vor fi cazati si studentii straini care vor studia la universitatea suceveana cu burse Erasmus si Fullbright. Aici locuiesc cate doi studenti in camera, exista grupuri sanitare si dusuri proprii, internet nelimitat si cablu TV, mobilier nou, televizor, frigider, iar paturile sunt simple, cu saltele Relaxa, dotate cu lenjerie completa.

Cazarea studentilor se va face incepand din 28 septembrie.

Galati: Aproximativ 2.800 de locuri, disponibile

La Galati, sunt disponibile aproximativ 2.800 de locuri in camine pentru studentii Universitatii "Dunarea de Jos", cazarea urmand sa inceapa vineri.

Seful Directiei Camine, Cantine si Proiecte Studentesti din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos", Bogdan Rodeanu, a declarat ca studentii au la dispozitie aproximativ 2.800 de locuri de cazare in caminele studentesti, pentru cei din anul intai fiind rezervate peste 800 dintre acestea.

Astfel, conform calendarului stabilit, vineri si sambata se va face cazarea studentilor din anul I, fiind vorba despre circa 840-850 de studenti, iar in intervalul 26-28 septembrie cazarea celor cu precazare aprobata, adica a unui numar de 1.600-1.700 de studenti inregistrati. Ulterior, in intervalul 28-30 septembrie se va face cazarea studentilor care vor fi admisi la masterat, iar intre 30 septembrie si 2 octombrie cazarea studentilor repetenti, care au fost exmatriculati sau a celor fara precazare.

Rodeanu a spus ca nu se stie deocamdata care este numarul acestora din urma, deoarece in aceasta perioada se desfasoara admiterea la masterat si sesiunea de restante.

Totodata, cazarea studentilor straini din anul I si pregatitor in caminele studentesti se va face pe intreaga durata a procedurii de cazare, adica de vineri si pana in 2 octombrie.

Rodeanu a precizat ca, pe site-ul Campus.ugal.ro, studentii interesati sa se cazeze in caminele Universitatii "Dunarea de Jos" gasesc toate informatiile necesare.

Spre exemplu, la rubrica destinata cazarii studentilor straini din anul I si pregatitor, se precizeaza ca acestia pot completa si transmite un formular electronic util pentru cazarea temporara si depozitarea bagajelor pana a doua zi, cand se pot inscrie la Secretariatul General al Universitatii, avand in vedere orele tarzii la care ajung autocarele din Republica Moldova sau Ucraina.

Rodeanu a spus ca, din experienta anilor trecuti, exista suficiente locuri pentru studentii care solicita cazarea in caminele apartinand universitatii, dar a precizat ca, daca se intampla ca intr-o prima faza un student sa nu obtina cazare, ulterior el isi poate gasi un loc intr-o camera de camin deoarece in anii trecuti o parte dintre cei care si-au facut precazari au renuntat la locurile lor.

Totusi, au prioritate la cazare studentii din anul intai si cei promovati.

In ceea ce priveste lucrarile de igienizare derulate in camine, Bogdan Rodeanu a afirmat ca au fost zugravite in timpul verii 160 de camere din cele circa 700 existente.

"In fiecare an varuim cam 100 de camere, dar acum au fost 160. O camera necesita a fi data cu var odata la trei ani si derulam aceste lucrari prin rotatie", a spus Rodeanu.

El a precizat insa ca sunt si camere unde nu se intervine pentru ca acestea sunt bine intretinute si amenjate de studentii care stau in ele de doi-trei ani.

"Sunt multe situatii - daca o camera este impecabila nu mai are sens sa intervenim noi; avem si un concurs in fiecare an cu cea mai frumoasa camera de camin. Pe de alta parte, din experienta iarasi va spun, sunt parinti care doresc sa le ofere copiilor, studentilor din anul intai, un ambient asemanator cu cel de acasa si atunci sigur ca se apuca sa varuiasca intr-o anumita culoare peretii camerei, chiar daca noi am dat deja cu var acolo", a spus Rodeanu.

Studentii se pot caza in noua camine ale Universitatii "Dunarea de Jos", din care cinci au baile pe hol, pe fiecare palier, si nu dispun de bucatarii. In Caminul "H" exista insa o baie la fiecare doua camere, acestea avand o organizare tip modul, iar in caminele "IA" si "IB" sunt bai in fiecare camera.

In caminul "LSG", unde sunt cazati studentii cu rezultate la olimpiade sau care performeaza in anumite domenii, inclusiv in cercetare, sunt bai in fiecare camera, iar o bucatarie exista pe fiecare palier. In acest camin sunt 63 de locuri, in cele 21 de camere in care pot sta cate trei studenti.

In general, studentii sunt cazati cate patru, trei sau doi in camerele de camin. Camerele de doua persoane sunt rezervate doctoranzilor, masteranzilor, studentilor implicati in cercetare sau celor care sunt casatoriti.

In ceea ce priveste costurile pentru cazarea in camerele din caminele apartinand Universitatii "Dunarea de Jos", un student de la buget trebuie sa achite 100 de lei pe luna, iar unul de la taxa 200 de lei pe luna.

Constanta: Cereri de cazare exclusiv online

Numarul cererilor depuse de studenti pentru un loc de cazare in caminele Universitatii "Ovidius" din Constanta il depaseste cu circa 400 pe cel al locurilor disponibile, dar reprezentantii institutiei spun ca in fiecare an reusesc sa raspunda tuturor solicitarilor in a doua etapa de repartizare.

Potrivit reprezentantilor Universitatii "Ovidius" din Constanta, depunerea cererilor de cazare in camine s-a facut, in premiera in acest an, exclusiv online.

Numarul total de locuri in cele patru camine ale universitatii este de 1.327, dar din acestea se scad 371 de locuri speciale - destinate bursierilor statului roman, studentilor familisti, persoane cu dizabilitati etc, astfel ca numarul total de locuri care se repartizeaza conform criteriilor de ierarhizare in anul universitar 2015-2016 este de 956. Pentru acestea, in prima etapa, s-au inscris 1.321 de studenti.

"Lista preliminara va fi afisata miercuri, iar clasamentul final validat cu studentii care au obtinut un loc de cazare va fi publicat la data de 27 septembrie, pana la ora 23.59", a spus purtatorul de cuvant al universitatii, Daniel Citiriga.

Potrivit acestuia, niciun student care doreste si alege sa stea intr-unul dintre caminele universitatii nu va ramane fara loc de cazare, pentru ca, desi se inscriu pe liste, unii studenti renunta la camin, astfel ca apar locuri libere.

"Cei care nu prind acum un loc de cazare mai au o sansa pe 3 octombrie, cand are loc a doua etapa de repartizare. Studentii care nu ocupa un loc in camin dupa primul clasament sau dupa clasamentul final validat, vor avea statusul in asteptare si ar putea ocupa locurile lasate libere de catre studentii care, desi s-au inscris la cazare, nu au platit taxa de camin pentru luna octombrie, nu au semnat contractul de cazare ori si-au exprimat optiunea de a renunta la locul obtinut", a precizat Citiriga.

Reprezentantii institutiei au spus ca in aceasta luna au fost facute lucrari de renovare acolo unde a fost necesar, au fost zugravite camerele mai murdare, s-a reparat sau schimbat mobilierul deteriorat si au fost inlocuite instalatiile sanitare defecte, astfel ca studentii se vor putea caza in camere in conditii bune.

Universitatea "Ovidius" din Constanta dispune de aproximativ 1.300 de locuri de cazare, in patru camine, doua pe Aleea Studentilor nr. 1 si doua in incinta complexului universitar de pe Bulevardul Mamaia nr. 124.

Camerele destinate studentilor in cele patru camine sunt in sistem garsoniera, cu bucatarie la capatul culoarului, in fiecare camera putand locui pana la patru persoane.

Tarifele sunt la fel ca anul trecut, adica 280 de lei pentru studentii la forma de invatamant cu taxa si 165 de lei pentru studentii la forma de invatamant fara taxa.

Pe de alta parte, cei care nu reusesc sa prinda un loc in camin sau nu doresc sa locuiasca in campus pot alege dintre numeroasele oferte de la particulari. Preturile de cazare sunt cuprinse intre 50 de euro/persoana/luna pe camera si ajung pana la 350 de euro/apartament, in functie de dotarile locuintelor si de zona in care se afla acestea. La mijloc se afla preturile pentru grasoniere, care pot fi inchiriate cu aproximativ 150-200 de euro pe luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#camine studenti 2015 Cluj, #camine studenti 2015 Iasi, #camine studenti 2015 Suceava, #camine studenti 2015 Sibiu , #studenti