Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cei mai buni studenti romani de peste hotare, premiati in tara

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 19:21
2333 citiri
Cei mai buni studenti romani de peste hotare, premiati in tara
Foto: Cristina Ghenoiu / Radu Beleca / Valeria Popa

Cristina Ghenoiu a fost desemnata cel mai valoros student roman din strainatate, castigand marele trofeu pentru anul 2010 al Galei Ligii Studentilor Romani din Strainatate.

Tanara studenta si cercetatoare si-a primit cu emotie trofeul de la Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, declarand "dedic acest premiu tuturor romanilor din strainatate care au ales sa duca cu demnitate numele Romaniei mai departe".

Cristina Ghenoiu este o tanara de 29 de ani, doctorand in biologie celulara si cromozomiala la Universitatea Cornell, din Statele Unite.

La 16 ani, pe cand era eleva in clasa a X-a la Colegiul "George Cosbuc" din Bucuresti, Cristina Ghenoiu a plecat din Romania, cu o bursa in Canada.

Tanara vrea sa-si construiasca o cariera internationala in biochimie, pentru care doreste sa ramana in SUA.

Manifestarea elitelor studentilor romani care invata la univesitati de prestigiu din strainatate, aflata la cea de-a doua editie, s-a desfasurat, joi, la Palatul Parlamentului, sala Cuza, in prezenta a 500 de tineri si invitati de marca din mediul universitar, academic, politic, economic si al societatii civile, printre care si Mircea Geoana, Crin Antonescu, Teodor Baconschi, Ionel Haiduc.

Gala a avut patru sectiuni: marele premiu, licenta, studii postuniversitare si burse Erasmus.

Castigatorii au fost selectati de un juriu din care au facut parte personalitati precum Ionel Haiduc, Sergiu Celac, fost ambasador la Londra, diplomatul Andrei Tarnea, universitarii Adrian Curaj si Dumitru Bortun, Marian Stas, presedinte Codecs.

Romania nu le ofera sansa intoarcerii

"Primiti-ne acasa! Romania nu-si permite sa piarda capetele stralucite pe care le are", a declarat, in cuvantul sau, Sebastian Burduja, presedintele Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), sustinand ca tinerii romani care invata afara pot contribui substantial la dezvoltarea tarii.

Seful LSRS a adaugat ca tinerii romani cu merite exceptionale reprezinta modele autentice de excelenta, iar Romania are nevoie acum mai mult ca oricand de expertiza si entuziasmul lor.

Acesta a propus chiar crearea unui program prin care acesti studenti sa realizeze stagii de practica in institutii si firme din Romania, iar absolventii doritori sa poata ocupa un loc de munca, in care sa-si valorifice corespunzator potentialul de exceptie.

In cadrul intalnirii, vicepresedintele Costin Elefteriu a lansat proiectul CAESAR, Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventior Romani, ca o expresie a disponibilitatii de a coopera cu factori de decizie interesati, din cadrul unor institutii si mediul economic din tara.

Doar unii dintre laureati si-au aratat insa disponibilitatea de a reveni in tara, dupa terminarea studiilor, pentru a contribui la dezvoltarea tarii.

Liga Studentilor Romani din Strainatate, care reuneste 5.000 de tineri aflati la studii la universitati din toata lumea si militeaza pentru intoarcerea studentilor romani in tara, dupa terminarea studiilor, in baza unei cercetari proprii pe 800 de studenti membri, afirma ca 35% din cei chestionati nu vor sub nicio forma sa se intoarca in tara, 38% sunt nehotarati si doar 24% iau in calcul varianta revenirii in Romania.

Tinerii studiosi spun ca ar accepta sa lucreze in tara pentru un salariu mediu net lunar de peste 1.100 de euro.

Pe langa oferta salariala mai conteaza si posibilitatatile de avansare si de dezvoltare personala.

Interes deosebit in randul tinerilor si un inceput de oferte a starnit informarea ca Academia Romana vrea sa infiinteze Young Academy in 2011/2012, iar compania Omniasig pune la dispozitie LSRS 5 posturi spre a fi ocupate de astfel de absolventi romani de elita.

Si asta deoarece nici unul dintre tinerii care au plecat la studii in strainatate prin programul Bursa Speciala "Guvernul Romaniei", 74% in Marea Britanie, iar alti 23% in SUA, nu a fost angajat de stat asa cum prevedea contractul guvernamental.

Lista premiilor pentru excelenta academica:

Marele Premiu - Cristina Ghenoiu (Cornell - SUA)

America de Nord:

Licenta - Patricia Florescu (Harvard - SUA)

Postuniversitar - Ruxandra Paul (Harvard - SUA)

Europa:

Licenta - Alexandra Dobra (York - Marea Britanie)

Postuniversitar - Cosmina Dorobantu (Oxford - Marea Britanie); Radu Beleca (Brunel - Marea Britanie)

Erasmus - Valeria Popa (Sorbona Paris 1 - Franta)

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#studenti romani strainatate, #studenti premiati LSRS , #studenti