Charlemagne pentru Tineret 2010: Vezi castigatorii din Romania

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 19:42
814 citiri
Charlemagne pentru Tineret 2010: Vezi castigatorii din Romania

Concursul Charlemagne pentru Tineret 2010, organizat de Parlamentul European a luat sfarsit. Juriile nationale, formate din cel putin doi europarlamentari si un reprezentant al unei organizatii de tineret, au ales cate un castigator in fiecare din cele 27 de state membre.

Proiectul castigator din Romania este intitulat "Diversitatea are nevoie de creativitate" si este expresia unui schimb de tineret care a adus impreuna 32 de tineri din Sibiu, Tallinn-Estonia, Cracovia-Polonia si Napoli-Italia, in orasul romanesc de pe Cibin pentru a participa la un program de activitati de 7 zile legate de combaterea discriminarii impotriva minoritatilor si imigrantilor.

Proiectul nominalizat este al asociatiei studentesti AEGEE filiala Sibiu si a fost conceput astfel incat in decursul unor seminarii si ore de activitati creatoare, grupul de studenti din cateva tari europene sa dezbata si sa ilustreze problemele minoritatilor europene. Juriul a fost impresionat si de concluziile studentilor, prezentate prim mesajul imaginilor realizate printr-o tehnica noua, de "filmare pe masa" (tabletop movies).

De altfel, juriul din acest an a avut o sarcina dificila, toate cele noua proiecte care au concurat din partea Romaniei impresionand fiecare prin seriozitate si perseverenta, fiind proiecte la care s-a muncit si se munceste in continuare, uneori ani de zile.

Exista proiecte care au impresionat prin ingeniozitate, cum este cel al solutiei de implicare a cetatenilor in dezvoltarea politicilor publice, sau proiecte care arata dedicatie si curaj, cum sunt cele care implica tinerii cu handicap, sau proiecte indemnand la atitudine civica, cum sunt elevii mobilizand cetatenii la alegerile europene sau proiectul care doreste sa initieze o "revolutie silentioasa" de modernizare a Romaniei.

In sfarsit, au fost si proiecte care au impresionat prin scopurile bine definite, amploare si organizare exemplara, cum au fost festivalul cultural sau concursul de inginerie.

De mentionat ca aceasta comeptitie este deschisa persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 30 de ani al caror proiect inscris in concurs contribuie la promovarea unei mai bune intelegeri intre cetatenii europeni din diferite State Membre.

Care sunt marii castigatori?

In aprilie, anul acesta, juriul european, format la randul lui din trei deputati europeni, alaturi de presedintele PE, precum si de patru reprezentanti ai Fundatiei Premiului International Charlemagne, a selectat cei trei castigatori din cele 27 de proiecte.

Proiectul din Germania "Un tren pentru Europa-Reteaua Europeana CNC" a primit premiul intai in cadrul competitiei Charlemagne pentru Tineret 2010, la Aachen.

Proiectul exprima esenta ideii europene: sa actionam impreuna, sa depasim limitele granitelor, sa descoperim diversitatea si potentialul acesteia, dupa cum a declarat Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. Parteneriatul Comenius "Tren pentru Europa", creat in noiembrie 2006, a adus impreuna peste 1.500 de stagiari de la 24 de scoli profesionale pentru a construi o locomotiva si vagoane pe baza principiilor Airbus.

Locul doi a fost castigat de proiectul de carte intitulat "Tu esti aici" (Irlanda), un proiect prin care 14 tineri au produs o pantologie (pan+antologie) cuprinzand persoane nascute in 1980 sau dupa acest an, care traiesc sau activeaza in cadrul unor proiecte artistice, intelectuale sau de promovare a intereselor publice intr-o alta tara decat cea in care au crescut.

Incepand cu momentul istoric al caderii zidului de la Berlin, cartea analizeaza masura in care acesti tineri reusesc sa stimuleze dezvoltarea unui autentic spiriti pan-european. Hans-Gert Pottering, MPE si fost Presedinte al Parlamentului European a spus ca acest proiect este o marturie a fascinatiei tinerilor fata de momentul istoric al caderii Zidului Berlinului si este o incercare de a localiza si determina identitatea tinerei generatii in aceasta noua Europa ne-divizata.

Locul al treilea a fost castigat de proiectul "BEST Competitia inginereasca BEC" (Bulgaria), un eveniment al carui obiectiv este sa aduca impreuna si sa stimuleze creativitatea tinerilor europeni.

Aceasta competitie organizata de Board-ul Studentilor Europeni la Tehnologic BEST Sofia a reunit 21 de europeni din 11 tari organizati in 5 echipe pentru a crea un robot care foloseste surse de energie regenerabile pentru a colecta si tria deseurile.

Presedintele Jerzy Buzek a prezentat castigatorilor premiul care recompenseaza proiectele care stimuleaza dezvoltarea unui identitati europene comune si integrarea europeana in randul tinerilor.

Cele trei proiecte castigatoare vor primi premii in valoare de 5000, 3000 si 2000 euro, plus ca autorii lor vor fi invitati sa viziteze Parlamentul European in urmatoarele luni. De altfel toate proiectele castigatoare la nivel national vor fi invitate la Parlamentul European.

In 2009, castigatorul Premiului intai a fost un proiect al unor tineri din Polonia intitulat "Europa are nevoie de tine!"- "YOUrope needs YOU!", o serie de ateliere liceale organizate de studentii de la universitate.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Charlemagne pentru Tineret 2010, #premiu Romania, #studenti Romania concurs Bruxelles , #studenti