Studentii romani ar putea face practica la Castelul Reginei Maria din Balcic

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 19:54
3515 citiri
Studentii romani ar putea face practica la Castelul Reginei Maria din Balcic
Foto: Arhiva

Rectorul Universitatii "Sfantul Climent din Ohrid" din Sofia sustine ca ar fi incantat de posibilitatea ca studentii romani din Bucuresti si Constanta sa faca stagii de practica la Castelul Reginei Maria din Balcic.

"Ne-am bucura sa incheiem acorduri de colaborare cu Universitatea Ovidius din Constanta si cu Universitatea din Bucuresti ca studentii de acolo sa-si poata efectua practica la gradina botanica din jurul Castelului construit de Regina Maria in orasul Balcic", a declarat marti profesorul universitar Ivan Ilcev, rectorul Universitatii "Sfantul Climent din Ohrid" din Sofia.

Rectoratul acestei universitati a gazduit marti o conferinta stiintifica dedicata Castelului din Balcic. Profesorul Ilcev a subliniat cu aceasta ocazie ca, desi gradina botanica de la Balcic apartine in prezent Universitatii din Sofia, acces la ea au si studentii din alte universitati din Bulgaria cu care sunt incheiate acorduri de colaborare. Profesorul a adaugat ca ar fi bine ca in acest program de colaborare sa fie inclusi si studenti romani.

In opinia profesorului Ilcev, Castelul de la Balcic este un exemplu european de cum conflictele vechi intre doua popoare pot fi transformate in posibilitati de colaborare. Multe asemenea exemple pot fi vazute intre Germania si Franta, a subliniat omul de stiinta.

El a adaugat ca Palatul de la Balcic si gradina botanica se afla in top trei al locurilor turistice din Bulgaria. Anul trecut, acestea au fost vizitate de 400.000 de persoane.

Relatiile romano-bulgare au o istorie lunga, a declarat la randul sau ambasadorul Romaniei la Sofia, Anton Pacuretu. Cele doua popoare sunt legate nu numai istoric, ci si spiritual prin religia comuna. Bucurestiul a fost unul dintre principalele centre ale renasterii bulgare. La sfarsitul secolului al 19-lea, multi revolutionari bulgari au trait in exil la Bucuresti, a afirmat ambasadorul Anton Pacuretu.

Diplomatul roman a formulat si cateva proiecte care ar fi putea dezvoltate de cele doua tari la Castelul Balcic. Astfel, in opinia ambasadorului, ar putea fi organizata o expozitie cu opere ale pictorilor romani si bulgari din anturajul Reginei Maria care au stat la Balcic. La Palat ar putea fi creata de asemenea o expozitie permanenta dedicata Reginei Maria. Ambasadorul roman a apreciat de asemenea ca ar fi bine ca Palatul sa poarta numele Reginei si sa fie ridicat un monument in cinstea ei.

In cadrul conferintei, arhitectele Vera Diankova si Magdalina Ciavdarova au prezentat un studiu despre etapele construirii palatului si gradinii botanice. Ele au subliniat ca, potrivit Conventiei Europene a peisajului (Florenta, 2000), nicio restaurare nu poate fi efectuata fara stabilirea autenticitatii elementelor. De aceea, cele doua arhitecte au studiat cele trei etape in construirea cladirilor si gradinilor care, in opinia lor, pot fi situate intre anii 1925-1930, 1931-1938 si 1939-1948.

Constructia Palatului a inceput in anul 1925, iar in anul 1948 acesta a fost predat statului bulgar.

Krasimir Kosev, directorul gradinilor botanice universitare, a declarat ca scopul conducerii este restaurarea aspectului autentic al complexului si prezentarea importantei transfrontaliere a lui. Kosev a notat ca acest lucru se va face cu ajutorul oamenilor de stiinta care trebuie sa stabileasca acest aspect autentic al Palatului si gradinii.

Profesorul Todor Bulev si-a exprimat insa ingrijorarea ca fluxul foarte mare de turisti reprezinta deja o amenintare pentru Palat si pentru gradina botanica. Sunt zile in care complexul este vizitat de 300-500 de persoane pe ora, ceea ce, in opinia savantului, este prea mult. Dupa parerea sa, ar trebui elaborat un cod etic al vizitatorului si totodata amenajat un loc special unde turistii sa poata astepta sa intre in curtea Palatului in cazul in care acolo este deja prea multa lume.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#studenti romani practica Bulgaria, #Castel Regina Balcic studenti , #studenti