Viitorul nostru altfel Pianista care incanta lumea in ia romaneasca

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 10:30
10575 citiri
Viitorul nostru altfel Pianista care incanta lumea in ia romaneasca
Foto: Arhiva persoanala a Sinzianei Mircea

Romania se schimba cu ei: tineri entuziasti, talentati, inovatori. Iata povestile romanilor care construiesc in prezent un viitor spre care putem privi cu optimism.

Un astfel de caz este si cel al Sinzianei Mircea, cea mai tanara persoana inclusa in lista muzicienilor romani difuzati de catre BBC Radio 3 si radiourile nationale din Uniunea Europeana, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Pianista a concertat, atat ca solista, cat si in formatii pe scenele din Romania, SUA, Japonia sau Austria.

A studiat pianul la cea mai mare universitate de muzica din Europa - prestigioasa Scoala de Muzica si Dans din Koln, unde a fost singurul student care in anul doi a obtinut media maxima la toate examenele. Acum se afla la Guildhall School of Music London ca studenta Erasmus. De curand, a fost distinsa cu premiul special in arte la Gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate.

Cum este sa fii Studentul Anului, ce valoare are pentru tine aceasta distinctie?

Este un sentiment absolut minunat, din mai multe puncte de vedere si anume: in primul rand, am fost onorata sa ma aflu printre acesti tineri brilianti - membrii LSRS si finalistii din Gala. In al doilea rand, acordarea acestei distinctii de catre un juriu atat de prestigios face ca premiul sa fie si mai valoros pentru mine, cu atat mai mult cu cat a venit ca o mare surpriza.

Iti mai amintesti prima oara cand ai cantat la pian?

De fapt, primul meu instrument a fost un pian de jucarie, de care nu ma desparteam niciodata, spre exasperarea bunicii mele. Dar s-a intamplat ca la varsta de trei ani sa merg la concertul pianistei Mara Dobrescu, care, bineinteles, la sfarsit a primit foarte multe flori. Ei bine, pe langa pianul-jucarie, florile m-au cucerit definitiv, dorindu-mi sa devin si eu pianista, ca sa primesc multe flori.

Poate ca era mai simplu sa ma fac botanist.. Cert este ca acesta dorinta pusa in practica i-a transformat pe vecinii de deasupra in niste eroi, care au capitulat prin a-si duce copilul la lectii de pian. Si acesta a fost un noroc: am cei mai minunati vecini!

Care ar fi etapele mari prin care ai trecut pentru a ajunge la nivelul la care esti astazi?

Am inceput studiul pianului la varsta de 5 ani cu d-na profesor Elena Dumitrescu la Liceul Dinu Lipatti; pe parcurs m-am transferat la Liceul George Enescu pe care l-am absolvit in anul 2011 la clasa d-nei profesor Olga Szel; de asemenea, in timpul liceului, m-am pregatit si cu d-na prof. universitar dr. Stela Dragulin. Tuturor le sunt foarte recunoscatoare pentru tot ceea ce m-au invatat.

Prin urmare, cred ca este esential sa ai indrumarea potrivita si bineinteles o familie care sa te sustina in a iti urma visul. Eu am avut norocul de a fi crescuta de o bunica extraordinara si de cei mai minunati parinti. Restul vine pe parcurs, prin validari in competitii de pian si in aparitii concertistice pe diverse scene.

Nu este un drum usor, cu atat mai mult cu cat totul este foarte subiectiv in acest domeniu si deseori apar momente de indoiala, in care aproape renunti. Eu am avut sansa de a fi sprijinita de oameni minunati care au crezut in mine, precum doamna Ecaterina Stan de la Radio Romania Muzical si altii.

Ce te-a motivat de-a lungul timpului si ce te motiveaza in prezent sa urmezi o cariera in muzica?

Consider ca este un domeniu absolut fascinant. De fapt, cred ca este un privilegiu sa poti transforma un hobby intr-o profesie. Muzica, la fel ca si matematica, este infinita. Muzica vorbeste despre Dumnezeu si poate genera emotii tulburatoare, fara a fi nevoie de cuvinte, fiind astfel, dupa cum au spus-o deja altii inaintea mea, un limbaj universal. Prin urmare, pentru mine este absolut fascinant sa pot readuce aceste emotii prin muzica compusa cu secole in urma, in fata publicului de astazi, depasind granitele. Si astfel lumea se uneste prin aceleasi vibratii dincolo de timp sau spatiu. Referitor la motivatie, prezentul este motivat de rezultatele din trecut.

De-a lungul timpului, am castigat mai multe premii I la concursuri nationale si internationale. Am avut norocul sa debutez in SUA, la 12 ani, recital urmat de primul meu turneu american la 14 ani. La 20 de ani, mi-am facut debutul in Japonia, atat in recitaluri, cat si cu orchestra. Am fost difuzata la Radio Romania Muzical, BBC Radio 3 si radiourile nationale din 12 tari din Europa.

Am cantat alaturi de mari muzicieni, precum Alexandru Tomescu. Si mai presus de toate, am intalnit legende ale pianisticii, printre care maestrii Aldo Ciccolini si Dan Grigore. Pentru toate aceste experiente ii sunt recunoscatoare lui Dumnezeu, care mi-a deschis aceste drumuri in cariera prin intermediul unor oameni mununati.

Ce rol a avut in evolutia ta experienta internationala de studiu?

A avut un rol foarte important, deoarece am venit in contact cu diverse culturi. In acelasi timp, nivelul academic in Germania sau in Anglia este foarte inalt si foarte competitiv, reunind studenti din toata lumea. Pe de alta parte, plecarea de acasa intr-o tara straina m-a maturizat si m-a responsabilizat, pentru ca nu este usor.

Bineinteles, contactul cu marii profesori din aceste scoli renumite la nivel mondial reprezinta un ingredient esential in dezvoltarea ta ca si muzician, schimbandu-te pentru o viata.

Cum vede un roman cu experienta internationala sistemul de invatamant din tara? Care ar fi diferentele fata de Germania?

Eu datorez imens scolii pianistice romanesti in care m-am format. Pe plan international, scoala romanesca muzicala este foarte competitiva si apreciata. Decizia de a studia in Germania a fost determinata de dorinta de a veni in contact cu un mediu international, care inevitabil aduce perspective complexe asupra subiectelor studiate.

Chiar si curricula este usor diferita fata de ceea ce se preda in Romania, prin structurarea disciplinelor de studio intr-o maniera foarte flexibila si chiar prin includerea unor materii inedite, precum yoga. De asemenea, ponderea muzicii germane in repertoriul pianistic este uriasa si mi-am dorit sa o aprofundez cel mai bine "la ea acasa", experimentand cultura germana din interior.

Cum ai fost primita ca student strain?

Universitatea de Muzica si Dans din Koln, unde sunt studenta in anul III, la fel ca si Guildhall School of Music din Londra, unde urmez un stagiu Erasmus, reprezinta un mediu international si prietenos, studentii provenind din toate colturile lumii. Prin urmare, se produce un melanj intercultural in care liantul il reprezinta cu adevarat muzica.

De exemplu, suntem incurajati sa cantam cat mai mult in formatii camerale cat mai diverse, atat ca instrumente, cat si nationalitati. Fascinant este faptul ca incepem intotdeauna sa studiem ca si colegi si sfarsim dupa concert sau examen ca si prieteni, pentru ca muzica de calitate nu se poate face decat actunci cand exista o foarte buna comunicare intre colegii de scena.

De ce crezi ca din ce in ce mai multi tineri valorosi aleg sa plece din tara? Nu stie Romania sa isi respecte valorile?

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a eliminat granitele, oferind tinerilor romani posibilitatea de a studia in spatiul european, asa cum fac multi tineri europeni care decid sa studieze in alta tara. Pentru mine aceasta este o sansa extraordinara, deoarece pot calatori liber in Europa si nu numai, participand fie la cursuri de maiestrie sau sustinand concerte in diverse tari.

De asemenea, in acest moment am acces la educatie la costuri mult mai mici decat colegii mei non-EU, ceea ce reprezinta un dar extraordinar pentru orice tanar roman.

Referitor la valori, cred ca Romania stie sa isi respecte valorile si sa le promoveze in lume, iar Gala LSRS este numai una dintre dovezile in acest sens. Depinde intotdeauna in ce directie doresti sa privesti. Un alt exemplu il reprezinta Festivalul George Enescu, care il onoreaza astfel pe marele compozitor, acest eveniment fiind in Top 3 festivaluri de muzica clasica din Europa. Si lista poate continua...

Ce iti lipseste cel mai mult din Romania? Care este relatia ta cu Romania acum?

Eu continui sa traiesc intr-o dimensiune romaneasca si la Koln, si la Londra, atat datorita prezentei comunitatii romanesti, cat si prin intermediul Internetului. Tehnologia a schimbat mult perceptia fata de distantele dintre oameni. Cu adevarat, suntem toti la un click distanta.

Referitor la traditii, eu chiar sunt adepta pastrarii obiceiurilor. Ca si amanunt, va pot spune ca am primit in dar de la bunica mea un costum traditional vechi de peste 100 de ani, mostenit din generatie in generatie, pe care il pastrez cu sfintenie. Iar in anul care tocmai s-a incheiat, am purtat cu mare bucurie ia romaneasca, inclusiv la concerte in care am prezentat propriile transcriptii pe teme populare romanesti, cum ar fi "Sanie cu zurgalai" si "Hora Staccato".

Muzica populara romaneasca a starnit mare entuziasm oriunde am prezentat-o, din Europa pana in Japonia.

Cum se vede situatia din tara noastra acolo? Ai intampinat vreodata, in calatoriile tale, neplaceri pentru ca esti din Romania?

Din fericire, nu am avut niciun fel de neplaceri pana acum in mediul academic. Sper sa nu am nici pe viitor.

Care sunt planurile tale de viitor, includ acestea revenirea in Romania?

Da, imi doresc foarte mult sa ma intorc acasa, de unde de fapt nu am plecat niciodata. Perioada care urmeaza va fi foarte aglomerata, deoarece urmeaza sa imi finalizez stagiul Erasmus la Londra in luna aprilie, dupa care ma voi intoarce la Koln.

De asemenea, am cateva concerte deja planificate si cateva cursuri de maiestrie la care as vrea sa particip. Insa nimic nu se poate face fara voia lui Dumnezeu - "Nihil sine Deo", asa ca nu pot decat sa sper ca si anul 2014 va fi la fel de frumos pentru mine ca si 2013.

Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, va propune o noua campanie de redescoperire a valorilor, a seriozitatii, pasiunii si a performantei, gratie unei serii de interviuri cu tineri scoliti in tara sau in mari universitati ale lumii, care au reusit sa schimbe perceptii despre romani in intreaga lume

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Sinziana Mircea pianista, #LSRS studentul anului Sinziana Mircea , #studenti