Cum invata studentii din Bucuresti: Igrasie, mucegai, ploua in sala. Ce spune Universitatea (Video)

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 17:33
4855 citiri
Cum invata studentii din Bucuresti: Igrasie, mucegai, ploua in sala. Ce spune Universitatea (Video)
Foto: SSUB

Dupa ce studentii de la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine au transmis o scrisoare deschisa, in care au reclamat "tratamentul inuman" si "conditiile din Evul Mediu" in care invata, colegii lor din asociatia care reprezinta toti studentii Universitatii Bucuresti se plang de frigul din salile de curs si ca incaperile au devenit adevarate focare de infectie.

Situatia e grava in majoritatea salilor de curs, insa studentii Facultatii de Limbi si Literaturi Straine "isi risca sanatatea si chiar viata pentru a veni la facultate", reclama George Velcea, presedintele Societatatii Studentilor Universitatii Bucuresti (SSUB).

Acesta acuza Universitatea din Bucuresti ca ar fi transmis Ministerului Educatiei o cifra de scolarizare mult mai mare fata de conditiile optime pe care le poate oferi.

"In acest sens, mii de studenti, cadre didactice si personal auxiliar risca sa faca diverse boli pulmonare din cauza faptului ca, in afara de centrala pe care o are in dotare, Universitatea nu a luat in considerare niciodata incalzirea electrica", a spus Velcea pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, in sediul din Pitar Mos al Facultatii de Limbi Straine ploua in salile de curs.

"Rectorul Universitatii din Bucuresti este mai preocupat sa participe saptamani intregi la conferinte internationale pe banii universitatii decat sa incerce sa rezolve nenumaratele probleme si nereguli de la institutia pe care o conduce. In acest moment, majoritatea facultatilor din Universitatea din Bucuresti au devenit focare de infectie, bombe cu ceas pentru cei care invata sau lucreaza aici. SSUB solicita rectoratului utilizarea fondurilor in a echipa salile urgent cu echipamente de incalzire electrice sau suspendarea cursurilor. Riscul la care sunt supusi studentii si profesorii poate fi fatal.

In caz contrar, solicitam ca Ministerul Educatiei sa se sesizeze si sa inceapa procedura de demitere a domnului rector Mircea Dumitru. In anul 2014, la 25 de ani de la caderea comunismului, Universitatea din Bucuresti, cu bugetul de aproape 73 de milioane de euro, nu este in stare sa ofere conditiile minime decente pentru studentii si angajatii ei", reclama presedintele SSUB.

Cum raspunde Universitatea

Intr-un raspuns oficial oferit de reprezentanti ai Universitatii Bucuresti, se mentioneaza ca sistarea furnizarii de agent termic a avut loc in zilele de 4 decembrie 2014 si 8 decembrie 2014 si a fost cauzata de intreruperea alimentarii cu gaz de catre Distrigaz Sud.

"Administratia Universitatii din Bucuresti a fost anuntata de catre Distrigaz Sud ca gazele vor fi oprite in imobilul Regina Elisabeta in data de 4 decembrie 2014 intre orele 8:00-14:00. Au fost luate masurile ce se impun in astfel de situatii (oprirea centralei inainte de ora anuntata). Alimentarea cu gaze a fost reluata la ora 17:00.

In data de 8 decembrie 2014, administratia Universitatii din Bucuresti nu a fost anuntata oficial de sistarea alimentarii cu gaze decat pentru imobilul din Pitar Mos. Pentru imobilul din Regina Elisabeta informarea s-a facut doar prin afisarea la sediu. Gazele au fost oprite intre orele 10:00-15:00 in ambele imobile, furnizarea de agent termic nefiind astfel posibila. Mentionam ca in cursul zilei de marti, 9 decembrie 2014, la ora 13:00, a existat o defectiune la centrala termica din sediul Pitar Mos. Aceasta a fost repusa in functiune de catre personalul tehnic al Universitatii din Bucuresti la ora 16:00.

In toate situatiile amintite, repornirea centralelor termice a avut loc imediat dupa reluarea alimentarii cu gaze, insa, din cauza dimensiunilor mari ale imobilelor si ale instalatiilor, incalzirea efectiva a salilor s-a produs dupa cateva ore", se arata intr-un raspuns oficial al UniBuc.

Totusi, reprezentantul studentilor care invata la Universitatea din Bucuresti spune ca raspunsul e fals.

"E frig de la inceputul iernii, si cand n-au fost probleme cu furnizarea energiei termice a fost tot frig, caloriferele au fost reci. Temperatura n-a depasit 15 grade, ploua in sali, acoperisul e subred. (...) Salile sunt pline de mucegai si igrasie, iar cand ploua apa curge in salile de curs. Foarte multi studenti mi-au povestit despre conditiile greu de imaginat in care sunt nevoiti sa-si desfasoare cursurile si despre frigul pe care trebuie sa-l indure cateva ore in fiecare zi", ne-a mai declarat Velcea.

Studentii, in greva japoneza

SSUB a transmis tuturor membrilor sa poarte banderole albe la mana, simbol al grevei japoneze.

Multi studenti au venit si miercuri cu banderole sau batiste albe infasurate in jurul mainii, ne-a spus Velcea.

SSUB nu a primit pana acum niciun raspuns din partea conducerii Universitatii. In plus, studentii au facut si o sesizare la Ministerul Educatiei, de la care astepta o reactie.

"In cazul in care problema incalzirii nu se va rezolva, luam in considerare in viitorul apropiat si actiuni de protest", a subliniat Velcea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#frig studenti Universitate, #conditii studenti greva japoneza, #ploua sali curs , #studenti
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Să fim serioși: Mucegaiu' se face când nu se deschide ușa sălii de
C
Cronos
rank 3