Datorii de peste 50.000 de euro pentru studenti romani din Marea Britanie

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 17:29
5056 citiri
Datorii de peste 50.000 de euro pentru studenti romani din Marea Britanie

Studentii romani inscrisi la facultati din Marea Britanie estimeaza ca vor avea datorii la momentul absolvirii, unu din cinci se asteapta sa aiba datorii pentru studii de peste 50.000 de euro si unu din doi, de peste 25.000 de euro, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Studiul "Sodexo Universitary Lifestyle Survey", realizat in randul studentilor inscrisi la universitatile din Marea Britanie, arata ca aproximativ 6.000 de romani au studiat acolo in anul universitar 2013- 2014, iar opt din zece studenti isi doresc o diploma de licenta pentru a obtine un loc de munca mai bun in viitor.

In studiu au fost analizate motivatiile in alegerea unei universitati, presiunile financiare si sociale ale studentilor, atitudinea acestora fata de educatia superioara, precum si asteptarile lor dupa absolvire.

Din document rezulta ca studentii care urmeaza o facultate in Marea Britanie estimeaza ca vor avea datorii financiare la momentul absolvirii.

"Aproape 1 din 5 studenti (17 la suta) se asteapta sa acumuleze datorii pentru studii mai mari de 50.000 de euro. In 2012, doar doi la suta dintre studenti estimau ca se vor afla in aceasta situatie. In acelasi timp, 58 la suta dintre studenti estimeaza ca vor acumula datorii de peste 25.000 de euro. Aproape o treime din totalul studentilor apreciaza ca sumele imprumutate pentru a-si finanta studiile universitare sunt prea mari", se arata in studiu.

De asemenea, un sfert dintre studenti si-au consultat parintii inainte de a se inscrie la cursuri universitare, mai mult decat dublu fata de anul 2012.

Investitia mai mare de-a lungul anilor universitari ii determina pe studenti sa acorde o importanta sporita obiectivului final, iar imbunatatirea sanselor de a obtine un loc de munca mai bun este motivul pentru care 76 la suta dintre studenti urmeaza cursuri universitare, in timp ce 62 la suta spera ca astfel sa isi asigure venituri mai mari.

Din documentul citat mai reiese ca 76 la suta dintre studenti cheltuiesc saptamanal 25 de euro sau mai putin pentru a se distra, in crestere de la 61 la suta in 2012, iar pentru a pastra cheltuielile in aceasta limita, o jumatate dintre studenti aleg sa ramana in casa atunci cand se intalnesc cu prietenii, iar o treime (33 la suta) nu consuma alcool cand socializeaza, in crestere de la 26 la suta in 2010.

Cat invata si cat lucreaza studentii romani din Marea Britanie

"A invata reprezinta principala prioritate pentru majoritatea studentilor inscrisi in cadrul universitatilor din Marea Britanie. Aproape trei sferturi (74 la suta) petrec zilnic intre doua si cinci ore la cursuri, seminarii si laboratoare si 72 la suta aloca zilnic studiului individual intre doua si cinci ore. Aproximativ 18 la suta petrec intre sase si opt ore pe zi la cursuri, seminarii si laboratoare, dublu fata de procentul inregistrat in urma cu doi ani", spun initiatorii studiului.

Interesul pentru studiu se reflecta si in diminuarea numarului de ore lucrate in regim part-time de studenti. Astfel, doar 36 la suta spun ca lucreaza saptamanal intre 11 si 20 de ore, comparativ cu 55 la suta in 2004, in timp ce 53 la suta lucreaza mai putin de 10 ore intr-o saptamana, in crestere de la 36 la suta in 2012.

Studiul "Sodexo University Lifestyle Survey" este publicat o data la doi ani, incepand din 2004, fiind realizat in parteneriat cu Times Higher Education, pentru a oferi o analiza detaliata a modului de viata al studentilor, de la modalitati de finantare a studiilor, la obiceiuri alimentare.

Editia din 2014 a fost realizata cu participarea unui esantion de 2.000 de studenti, in cadrul a peste 144 de universitati din Marea Britanie. Participantii la sondaj sunt studenti la zi din toti anii universitari.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...