De la cititori: Procesul de la Bologna si utilitatea lui

Luni, 17 Mai 2010, ora 21:50
2463 citiri
De la cititori: Procesul de la Bologna si utilitatea lui

Statul roman nu are o viziunea clara asupra studentilor romani bursieri in strainatate ... atunci de ce ne mai miram ca tinerii absolventi vor sa paraseasca tara pentru a incerca sa se realizeze pe alte meleaguri unde efortul si educatia lor sunt apreciate si puse in valoare?

Timp de o luna, incepand de pe 14 mai, Torino va fi capitala unui important festival universitar care va reuni studenti din peste 20 universitati europene: Eramus Day Live. Sunt asteptati la eveniment aproximativ 708.000 tineri din peste 10 tari europene: Austria, Cehia, Croatia, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Eramus Day Live este promovat de Parlamentul European, Uniunea Camerelor Expertilor Europeni si asociatiile culturale locale Eramus Day Live si reprezinta o modalitate de a cunoastere si raspandi informatii si elemente specifice despre identitatea culturala europeana care graviteaza intre actualitate si traditie, intre global si regional, local.

Evenimentul se doreste a fi nu numai o intalnire intre studenti si profesori din medii didactice si culturale diverse, ci si un veritabil festival cultural in care "identitatea culturala" specifica fiecarei tari sa fie pusa in valoare.

Pentru studentii romani, acest gen de actitivitati pot reprezenta o oportunitate nu doar prin latura schimbului didactic, cat mai ales prin "expunerea" identitatii culturale.

In acest sens, poate vom inceta sa mai fim perceputi ca un popor din Estul - Europei ai carui exponenti sunt hotii, cersetorii si prostituatele care bantuie strazile marilor orase europene. Poate in acest fel vom putea arata europenilor ca aceste persoane nu reprezinta "identitatea culturala" a unui popor, dar asta e o alta discutie...

Mobilitatea studentilor

Mobilitatea studentilor si profesorilor este unul din elementele de baza ale Procesului Bologna.

Mobilitatea este un element al procesului de reforma al invatamantului superior care poate contribui la un schimb activ de idei si experiente didactice nu numai intre studenti, dar si intre profesori si poate avea un efect pozitiv asupra cresterii calitatii invatamantului superior. Aceasta vizeaza crearea unui Spatiu European destinat invatamantului superior.

Schimbul de idei si experiente didactice a fost intotdeauna considerat promotor al progesului si al modificarilor produse in societate in diferitele sale etape de evolutie.

Astfel, nu este intamplator faptul ca mobilitatea a fost considerata unul din pilonii centrali ai Procesului de Bologna. Se poate spune acelasi lucru despre oficialii din Ministerul Educatiei? Au ei aceleasi prioritati cand vorbesc despre reforma din invatamantul superior? Raspunsul este usor de ghicit ... probabil ca NU ... atat timp cat nu exista interes in crearea unui cadru legislativ mai bun, care sa permita armonizarea reglementarilor din acest domeniu din tara noastra cu cele existente in spatiul universitar european.

Nu de putine ori, studentii care au revenit in tara, dupa terminarea unei burse sau a unui alt program destinat mobilitatii, au avut surpriza sa constatate ca exista o serie de dificultati in recunoasterea creditelor acumulate si cursurilor pe care le-au facut.

Avem niste studenti ... cum procedam?

Este folosita experienta didactica si formativa a studentilor si profesorilor care au beneficiat de astfel de programe si proiecte de mobilitate? Raspunsul este la fel de evident ca si cel anterior ...

Atunci de ce ne mai miram ca tinerii absolventi vor sa paraseasca tara pentru a incerca sa se realizeze pe alte meleaguri unde efortul si educatia lor sunt apreciate si puse in valoare?

Pe de alta parte, actualul context economic intern si extern ar putea determina o scadere a numarului de studenti implicati in procesul de mobilitate. O solutie ar putea fi reprezentata prin incurajarea mobilitatii interne intre diferitele universitati, lucru des intalnit in universitatile europene situate pe acelasi teritoriu national.

Intrebarea este daca se doreste acest lucru, avand in vedere preocuparile oficialilor de a distruge, in mod constant, progresele realizate pentru intrarea invatamantului superior romanesc in spatiul european. Daca ne uitam la noua reforma propusa recent, se observa o serie de masuri contestate si anume reducerea autonomiei universitare si a participarii studentilor la procesul decizional. Ne dam astfel seama de "intentiile reformatoare" ale oficialilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Proces Bologna, #stundenti Erasmus, #invatamant universitar Romania, #studenti romani strainatate , #studenti