Fara taxe si pentru copiii de profesori - creste astfel comertul cu locurile in camin? - Sondaj Ziare.com

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 21:32
10173 citiri
Fara taxe si pentru copiii de profesori - creste astfel comertul cu locurile in camin? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva Ziare.com

Un acoperis deasupra capului in anii de studentie poate fi o adevarata loterie, insa copiii profesorilor ar putea fi scutiti, din toamna, de aceste emotii. Un grup de parlamentari propune gratuitate la inscriere la facultate si cazarea in caminele studentesti pentru copiii cadrelor didactice, indiferent daca acestea profeseaza sau nu.

Cinci senatori PSD si unul democrat-liberal, din Comisia de Invatamanr, vor sa amendeze Legea Educatiei, pentru a extinde astfel facilitatile pentru studentii care provin din familiile cadrelor didactice.

"Aceste facilitati trebuie acordate si studentilor ai caror parinti sunt profesori iesiti la pensie sau care au plecat din sistemul de educatie, in caz contrar fiind perpetuata o practica discriminatorie", argumenteaza sustinatorii proiectului.

Scutirile ar putea ajunge la sume semnificative. Taxele de inscriere la facultate pleaca de la 100 de lei la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, de exemplu, si ajung pana pana 300 de lei la Universitatea din Bucuresti.

Cum si unde poti obtine un loc la camin

Economia este insa mai importanta in cazul cazarii la camin. Luna octombrie si debutul anului universitar creeaza de fiecare data febra locurilor in campusurile studentesti. Cei care au prins un loc se simt ca si cum ar fi castigat la loz in plic, dar cei care au ramas pe dinafara ajung sa plateasca bani grei pentru un pat intr-un camin.

In Oradea, de exemplu, pentru studentii bugetati, intr-o camera cu patru locuri din caminele din campusul universitar, chiria lunara va fi de 70 de lei, in timp ce intr-o camera cu trei locuri chiria va fi de 90 de lei.

Campusul Grozavesti din Bucuresti gazduieste in jur de doua mii de studenti, cazati in cele sapte camine, iar un pat intr-o camera din campus costa in jur de 100 de lei pe luna.

In caminele Universitatii Babes-Bolyay din Cluj, un loc intr-o camera cu opt paturi costa 80 de lei pe luna, pentru o incapere cu 3-4 paturi, studentul scoate 100 de lei din buzunar, iar intr-o camera cu numai doua paturi costul cazarii se ridica la 120 de lei.

Caminele, centre de afaceri studentesti

Penuria locurilor in caminele studentesti, combinata cu preturile mari ale chiriilor si cu gratuitatea pentru copiii cadrelor didactice ar putea face din vanzarea locurilor in camine o afacere (si mai) profitabila.

Studentii mai descoperisera o "portita" prin care puteau obtine un loc in camin. Tinerii se inscriau la a doua facultate, unde nu erau ocupate locurile finantate de la bugetul de stat, doar pentru a beneficia de camin.

Cum turismul la facultate nu mai este posibil, din acest an, tinerilor care nu au prins un pat intr-o camera de camin le ramane o alternativa: sa-si cumpere unul.

Cat costa un loc la camin?

Preturile variaza in functie de locul in care se afla campusul studentesc si de conditii. La mare pret sunt cele de la Medicina unde un loc ajunge si la 1.000 de euro.

Cautate sunt si locurile din campusul Grozavesti, in camerele de doua persoane. Conditiile sunt bune, pentru ca intreg campusul a fost renovat in urma cu cativa ani, iar un loc ajunge pana la 500 de euro. Preturile mai scad cu cat caminele sunt mai slab dotate si ajung la 300 de euro.

Studentii prefera sa plateasca o suma mai mare la inceput pentru a-si asigura un loc, pentru care apoi vor plati cel mult 50 de euro in fiecare luna. In chirie, in schimb, studentul trebuie sa scoata din buzunar, pentru toate cheltuielile, cel putin 200 de euro pe luna.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Gratuitatea in campusurile studentesti pentru copiii profesorilor iesiti din sistem ar duce la inflorirea afacerilor cu locurile de camin?

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...