Guvernul britanic ofera romanilor imprumuturi pentru mastere si MBA - cand si cum se returneaza banii

Marti, 22 Decembrie 2015, ora 13:11
4752 citiri
Guvernul britanic ofera romanilor imprumuturi pentru mastere si MBA - cand si cum se returneaza banii
Foto: Ziare.com

Marea Britanie va oferi studentilor romani, incepand din 2016, imprumuturi si pentru programele postuniversitare sau de MBA.

"Aceasta informatie este foarte importanta pentru studentii romani care se afla in ultimul an la universitatile din Romania sau din orice tara din Uniunea Europeana.

Daca pana acum erau finantate doar studiile universitare in Marea Britanie, acum studentii romani pot cere imprumuturi si pentru studiile postuniversitare", se arata intr-un comunicat al IntegralEdu, cea mai mare companie de consultanta pentru studii in afara Romaniei, remis, marti, Ziare.com.

IntegralEdu anunta ca programele de master sunt cuprinse intre 4.000 si 35.000 de lire sterline pe an, pentru universitatile din Marea Britanie.

"Acum accesul este mult mai usor pentru cei care doresc sa-si continue studiile postuniversitare acolo. Va fi o oferta tentanta pentru cei care pana acum stateau pe ganduri daca sa faca un master sau un MBA in Marea Britanie", a declarat Ana Maria Papp, Manager Departament Studii Superioare, IntegralEdu Romania.

Ce presupune un imprumut

Valoarea maxima a unui imprumut pentru studii postuniversitare in Marea Britanie este de 10.000 de lire sterline si este valabila pentru toate programele si formele de invatamant.

Absolventii trebuie sa fie cetatenii tarilor membre UE, sa fi avut resedinta intr-un stat membru UE in ultimii trei ani, inainte de data de incepere a studiilor de master/MBA.

Varsta studentilor trebuie sa fie de maxim 60 de ani

Cum se ramburseaza un imprumut si care este rata lunara

Imediat dupa finalizarea studiilor incepe rambursarea imprumutului, dar doar in conditiile in care absolventii depasesc un anumit prag de venit.

"Dobanda aferenta imprumutului se calculeaza la rata anuala a inflatiei in Marea Britanie plus 3%, iar rambursarea acestuia va incepe dupa aprilie 2019, pentru studentii anului universitar 2016 - 2017.

Returnarea imprumutului este conditionata de nivelul venitului obtinut dupa absolvire, iar in Marea Britanie venitul minim brut luat in considerare este de 21.000 de lire sterline. Rata lunara se calculeaza ca 9 % din valoarea care depaseste pragul minim", se arata in document.

Pentru o persoana care castiga 21.500 de lire, rata lunara este de aproximativ 50 de lire. Finantatorul prezuma ca venitul celui are acceseaza imprumutul va creste in timp si va depasi pragul. Daca acest lucru nu se intampla timp de 35 de ani, atunci rambursarea imprumutului se va anula, dar aplicantul va fi obligat sa transmita periodic informatii privind nivelul sau de venit.

Studentii romani, rau platnici in Marea Britanie

Pentru Romania, pragul minim al salariului anual brut de la care absolventul incepe returnarea imprumutului este de 12.600 lire sterline.

"Pentru a afla conditiile de acordare a imprumuturilor pentru programele de licenta, master si MBA, deadline-urile de aplicare si inscriere, dar si pentru a primi cele mai bune recomandari, cel mai bine ar fi ca studentii sa apeleze la un specialist educational. Pot face asta atat in birourile IntegralEdu, cat si la cel mai mare eveniment educational din Romania, targul World Education Fair. Urmatoarea editie va avea loc in saptamana 20-27 Februarie 2016, in Bucuresti, Constanta si Craiova", a precizat Ana Maria Papp.

Pe 19 si 21 ianuarie, ora 18:00, la IntegralEdu din Bucuresti, vor fi sustinute doua prezentari despre acest lucru. Participarea este gratuita si se face pe baza de inscriere la anamaria@integraledu.ro.

Vrei sa inveti si sa muncesti in strainatate? Vezi cele mai noi oferte la targul RIUF

A.G.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Marea Britanie imprumuturi studenti romani, #Marea Britanie imprumuturi studenti, #imprumut studii Marea Britanie , #studenti