Guvernul vrea sa-i cazeze pe refugiati in camine, studentii sunt revoltati: Nu sunt destule locuri pentru noi!

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 10:14
3516 citiri
Guvernul vrea sa-i cazeze pe refugiati in camine, studentii sunt revoltati: Nu sunt destule locuri pentru noi!
Foto: Facebook/ANOSR

Studentii din Romania sustin ca, in momentul de fata, locurile in camine sunt oricum insuficiente, iar intentia Ministerului Educatiei de a caza refugiati in locul tinerilor care vin la facultate este "pripita si nefericita".

"Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) atrage atentia asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confrunta universitatile din Romania, aproximativ un sfert dintre studentii care au nevoie de un loc de cazare neputand beneficia de acest drept, si considera ca decizia guvernului de a solicita universitatilor sa puna la dispozitie locuri de cazare din caminele lor pentru refugiati este una pripita si nefericita", se arata intr-un comunicat al asociatiei remis miercuri Ziare.com.

Ministerul Educatiei cauta locuri in caminele studentesti pentru refugiati

Studentii sustin ca apreciaza ca autoritatile romane se preocupa de problemele imigrantilor, insa acestea ar trebui sa gaseasca solutii care sa nu afecteze nicio categorie sociala din tara noastra.

Astfel, ANOSR a cerut universitatilor din Romania sa aiba ca principala prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toti studentii care solicita acest lucru si asigurarea de conditii decente de trai in caminele lor.

"Conform unei analize a ANOSR, in prezent, aproximativ un sfert din numarul total de studenti care solicita un loc de cazare nu beneficiaza de acest drept. Aceasta este si una dintre principalele cauze ale abandonului scolar, deoarece multi studenti care nu beneficiaza de un loc de cazare in caminele universitatilor, desi au mare nevoie de acest lucru, nu isi permit sa plateasca chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un camin privat si sunt nevoiti sa renunte la studii si sa revina in localitatile lor de domiciliu", se precizeaza in documentul citat.

Studentii stau printre gandaci si rozatoare

Mai mult, sustin reprezentantii ANOSR, in incercarea de a acoperi deficitul locurilor de cazare, universitatile practica "supracazarea", adaugand paturi suplimentare in camere, peste norma pentru care au fost proiectate, caminele devenind astfel suprapopulate.

"Aglomeratia completeaza perfect lipsa conditiilor decente de trai din anumite camine de stat, mobilierul vechi, toaletele comune, prezenta igrasiei, a insectelor sau a rozatoarelor, unele camine devenind astfel focare de infectie si amenintand sanatatea studentilor care sunt nevoiti sa locuiasca acolo.

In plus, un alt studiu al ANOSR releva faptul ca in ultimii doi ani taxele de cazare percepute de universitati au crescut constant in mai mult de jumatate dintre situatii, in cele mai multe cazuri nerespectandu-se prevederea legala prin care un camin nu isi poate incheia balanta de venituri si cheltuieli avand profit", au explicat studentii.

In concluzie, ANOSR atrage atentia Ministrului Educatiei asupra faptului ca exista probleme fundamentale legate de cazarea studentilor si ca solutionarea acestora trebuie sa fie prioritara, "pentru a combate abandonul scolar si pentru a oferi conditii de trai si studiu corespunzatoare unei tari europene a secolului XXI!".

Criza imigrantilor: Ministerul Educatiei cauta locuri in camine, Parlamentul face inca o comisie

Reactia studentilor vine in contextul in care ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a cerut in urma cu cateva zile universitatilor din toata tara sa transmita la centru situatia locurilor disponibile in caminele studentesti, pentru a se stabili daca pot fi cazati in ele imigranti, daca va fi cazul.

Institutiile de invatamant superior au anuntat ca pot pune la dispozitie sute de locuri, in conditiile in care este cunoscut faptul ca multi studenti care au nevoie nu obtin un loc in camin.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#studenti refugiati camine, #reactie studenti refugiati , #studenti