Noul an universitar incepe astazi: Cat costa viata de student in marile orase

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 09:32
6737 citiri
Noul an universitar incepe astazi: Cat costa viata de student in marile orase
Foto: Arhiva Ziare.com

Anul universitar incepe astazi, pentru multi studenti, cu emotii legate si de bugetul de care au nevoie pentru a trai departe de parinti.

Studentii din Republica Moldova nu s-ar descurca in Romania fara banii trimisi de parinti sau fara un loc de munca. Indiferent de cat de mult invata, nu pot accede la bursa de merit luata de un roman. Chiar si asa, Liubovi Starii, o studenta la Jurnalism, in Sibiu, se simte indragostita de Romania si nu se vede traind in alta tara.

Liubovi Starii este in anul al treilea, la Jurnalism, in cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu. A venit in Romania convisa ca aici este locul ei si de fiecare data cand i-a fost greu a strans din dinti. "Daca asa vrea inima mea, inseamna ca trebuie sa raman aici", spune ea.

Prima data s-a gandit serios ca vrea sa vina la studii in Romania atunci cand avea 15 ani. A aplicat pentru un loc la facultate, iar statul roman i-a oferit loc la buget si o bursa de 300 de lei. Liubovi Starii este convinsa ca fara ajutorul parintilor i-ar fi fost mult mai greu. Bursa de 300 de lei nu o ajuta sa aiba un trai nici macar decent in Sibiu, astfel ca traiul si-l asigura din banii de acasa.

Bursa pe care o primesc studentii din Republica Moldova este de 300 de lei si ei nu pot lupta pentru bursa colegilor lor din Romania. Indiferent de nota sau de medie, ei raman cu bursa de 300 de lei.

Studentii care invata in centrul universitar Cluj-Napoca reclama costurile ridicate ale vietii si cheltuielile extrem de mari din oras carora trebuie sa le faca fata, incepand de la chirii la alimente, astfel ca multi isi cauta un loc de munca part-time sau asteapta pachetul lunar cu mancare si bani de acasa, de la parinti.

Maria este din Maramures, studenta in anul 3 la UBB, si se confrunta cu viata de student despre care sustine este extrem de scumpa la Cluj-Napoca si ca i-ar fi foarte greu sa se intretina daca nu ar avea un loc de munca.

"Am salvat niste bani, deoarece locuiesc in chirie la o ruda, platesc doar 100 de euro pe luna, dar viata de student in Cluj-Napoca este extrem de scumpa.

In primul rand, sunt chiriile, se stie ca sunt exagerat de mari, apoi alimentele, la un supermarket de acasa din Maramures, de exemplu, dau cu 1,5 lei mai putin pe un produs decat la Cluj, iar costurile se aduna la final de luna.

Apoi, vin cheltuielile pentru haine, totul este scump, trebuie sa te imbraci in trend cu ceilalti colegi. Vine apoi mancarea, un meniu al zilei cu trei feluri nu prea gasesti sub 25 de lei, in timp ce in alte centre universitare, preturile sunt mai mici.

Totusi, acest cost ridicat al vietii este compensat de oportunitatile de angajare la finalul studiilor", a spus studenta.

Potrivit acesteia, daca nu isi gasesc o slujba, de vanzator la magazinele din mall-uri, de ospatar, unde se poate lucra part-time, studentiii nu se pot intretine, decat daca primesc bani de la parinti.

"Am colegi care locuiesc in comuna Floresti, de langa Cluj-Napoca, unde platesc 200 de euro pe chiria unei garsoniere, mai ieftin decat la Cluj, si vin cu transportul in comun la cursuri", a precizat Maria.

Madalina, studenta in anul II la Facultatea de Istorie, plateste 115 euro si imparte o garsoniera cu inca o colega in cartierul Gheorgheni.

"Din punct de vedere al costurilor, este extrem de dificil sa te intretii, daca nu ai loc in camin, ca sa iti mai ramana niste bani.

Eu nu lucrez, ma descurc greu si trebuie sa apelez lunar la parinti, sa imi trimita bani de acasa, de chirie sau pentru plata cheltuielilor de bloc, care inseamna peste 100 de lei, dar e dificil sa le ceri tot timpul bani. Primesc lunar si un pachet cu mancare, dar nu ma tine mai mult de o saptamana.

Cumparam mancare din supermarket, unde e mai ieftin, si gatim acasa. Scoala e primul loc, asa ca mai renuntam la o cafea cu colegii ca sa ne listam niste cursuri sau pentru carti", a mentionat studenta la Istorie, care a venit din judetul Neamt sa invete la Cluj-Napoca.

Studentii din Alba Iulia au nevoie de cel putin 1.000 de lei pe luna pentru a se intretine, in conditiile in care ocupa un loc in camin si platesc doar 200 de lei pentru cazare si cheltuieli, insa daca locuiesc in chirie, suma necesara creste.

Un apartament cu doua camere mobilat si utilat intr-o zona aproape de Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia se inchiriaza cu 250 de euro, iar un student, care are doar un coleg de camera, trebuie sa scoata din buzunar peste 800 de lei doar pentru chirie.

Cei care locuiesc in camin platesc pentru cazare si cheltuieli doar 200 de lei pe luna, iar din calculele lor mai au nevoie de cel putin 800 de lei, pentru a-si achizitiona carti, materiale de studiu auxiliare, combustibil la masina sau bilet la tren ori autobuz, dar si pentru mancare si iesiri in oras.

Sunt si studenti carora le trebuie peste 1.500 de lei pe luna, in conditiile in care locuiesc in camin si platesc minimul pentru cazare. Acestia sustin ca au nevoie de 150 de lei pe saptamana, bani de cheltuiala, fara mancare, imbracaminte si materiale de studiu.

"Pentru o iesire in oras, la un pub sau intr-un club, am nevoie de cel putin 100 de lei", a spus Andrei, un student al Universitatii din Alba Iulia.

In cazul in care nu au o situatie materiala foarte buna, studentii au nevoie de un job, fie si part-time, pentru a nu isi pune parintii la mari eforturi financiare.

"Nu pot spune ca era necesara angajarea pentru a-mi continua studiile, insa a fost decizia mea. Programul e part-time si mi-l fac astfel incat sa nu lipsesc de la cursuri si seminarii. Viata de student in Alba Iulia nu este foarte scumpa, daca tinem cont ca preturile la cantina sunt accesibile, iar o masa se poate lua cu circa 10 lei.

In concluzie m-am angajat pentru independenta financiara si pentru ca programul mi-a permis", a spus Andreea, o studenta care s-a angajat intr-unul dintre marile lanturi de supermarketuri din oras.

De aproximativ 1.500 de lei are nevoie un student, in Ploiesti, intr-o luna, pentru cazare, masa si o iesire cu prietenii la o cafea sau in club. Sunt calcule facute pentru strictul necesar. Tocmai de aceea sunt tineri care se gandesc sa se si angajeze ca sa-si permita mai mult.

Pe George Tanase, un tanar de 22 de ani, din Campulung, judetul Arges, l-am gasit in fata caminului numarul 4 din campusul Universitatii Petrol Gaze din Ploiesti. A urmat cursurile facultatii Tehnologia Petrolului si Petrochimie, iar acum este anul I la master, la aceeasi specializare. Tanarul spune ca are nevoie de minim 1500 de lei, pe luna.

George a spus ca da 220 de lei, pe luna, pentru cazarea la camin. Sta cu un alt coleg in camera si are conditii ca la hotel. Mancarea il costa aproximativ 500 de lei, avand in vedere ca mai aduce hrana si de acasa. Iar alti 500 de lei se duc pe distractii, cum ar fi iesitul la o terasa. Cat a fost la facultate, banii i-a avut de la parinti. Acum insa vrea sa se angajeze.

"M-au sustinut parintii de toata perioada facultatii si acum la master pana imi gasesc job. De bani ar fi nevoie continuu. As vrea un job full time, pe domeniu ar fi ideal, ca sa acumulez si ceva experienta", spune tanarul din Campulung.

O alta cheluitala ar fi pentru transport, in Ploiesti neexistand gratuitate pentru studenti, iar un bilet costa 2,5 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#cheltuieli studenti camin mancare, #cheltuieli studenti , #studenti