Ziare.com

Profesori si studenti sunt atrasi intr-o lupta politica absurda - Interviu cu decana Facultatii de Stomatologie Tg Mures

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 07:36

   

Profesori si studenti sunt atrasi intr-o lupta politica absurda - Interviu cu decana Facultatii de Stomatologie Tg Mures
Tentatia studentilor de a parasi tara ramane foarte mare si pentru a opri exodul medicilor ar trebui luate cateva masuri administrative: semnarea unui contract de munca in tara o perioada cel putin egala cu durata scolarizarii, salarii decente, unele facilitati bancare, afirma prof. dr. Mariana Pacurar, decana Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF Targu Mures.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. dr. Pacurar s-a referit la situatia speciala a UMF Targu Mures cu cele doua linii, romana si maghiara: "este mare pacat ca unii politicieni angreneaza cadre didactice si mai ales studenti intr-o lupta politica absurda, incercand sa-si faca un capital politic intr-o profesie umana".

Membru al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, prof. dr. Pacurar ne-a explicat cat de riguroase sunt criteriile de acordare a titlului de doctor, ce modificari ar putea impiedica plagiatul, dar si diferentierile intre politicieni si restul doctorilor ale caror teze ridica suspiciuni.

"Scoala veche" romaneasca de medicina era recunoscuta ca una dintre cele mai bune din Europa. Mai este la nivelul de altadata?

Scoala Romaneasca de Medicina a fost si continua sa fie o scoala de prestigiu, cu cadre didactice bine pregatite, cu medici de o reala valoare profesionala si umana, care fac performanta in toate specialitatile.

Sigur ca lucrurile s-au schimbat, aparatura folosita la investigatie, mijloacele moderne de diagnostic, examenele paraclinice tot mai complexe umbresc din calitatile aproape demiurgice ale medicului, care in trecut punea un diagnostic corect bazandu-se mai mult pe semiologie, adica pe semnele bolilor, pe intuitie si pe un simt clinic extraordinar.

Am avut profesori valorosi si mai avem in toate centrele universitare din tara, oameni devotati care se "frang pe altarul profesiei de medic, de dascal si de cercetator", pentru ca astazi in invatamantul medical superior se pune un accent deosebit pe activitatea de cercetare stiintifica, iar cele 24 de ore sunt prea putine.

Dar materia prima pe care v-o furnizeaza invatamantul preuniversitar? Resimtiti aici o scadere a calitatii?

Poate ca a scazut un strop si calitatea materiei prime furnizate de invatamantul preuniversitar. A crescut numarul de locuri la admitere, s-au infiintat si alte universitati pe langa cele traditionale din tara, astfel incat batalia pentru un loc la Medicina nu mai este atat de grea, de la 10-12 candidati pe un loc s-a ajuns la 4-5 candidati/loc.

Totusi, rectorii de la UMF-uri pastreaza criterii riguroase de selectie, iar examenele raman in continuare grele, mai ales in zona preclinica: anatomie, biochimie, histologie, fiziologie.

Un argument al scolii romanesti de medicina era faptul ca studentii lucrau pe pacient destul de devreme, inca din anul III. Se pastreaza aceasta regula?

Studentii mai au sansa sa lucreze pe pacient, cel putin la Medicina Dentara, in anii IV, V si VI, dupa ce au lucrat pe "fantoma" - o gura realizata din materiale siliconate, cu dinti artificiali si gingii de cauciuc.

In mod evident a scazut numarul pacientilor, dar mai exista colegii, prietenii, familia, persoanele cu o situatie financiara mai grea care accepta un tratament in cavitatea bucala realizat de studenti, sub supravegherea cadrelor didactice.

La Medicina Generala exista centre de simulare, cu manechine echipate complet, pe care studentii invata sa realizeze diferite manevre clinice, asistati de cadre didactice si de computerul care sesizeaza orice deficienta.

Facultatile de Medicina lucreaza in general pentru export. Multi studenti, din pacate cei mai buni, au ca principal obiectiv plecarea din tara. In cazul stomatologiei, care e preponderent privata, nu cred ca principalul argument tine de salarii. Cum credeti ca poate fi oprit acest exod?

Din pacate, exista acest miraj al plecarii din tara, din diverse motive, tineretea fiind o varsta a curajului, a explorarii tuturor posibilitatilor clinice, tehnice, materiale, iar Stomatologia fiind extrem de practica, tentatia de plecare in strainatate este foarte mare.

Multi se realizeaza frumos, fiind apreciati pentru cunostinte teoretice, dar si pentru manualitate, indemanare, rezistenta crescuta la efort si o mare adaptabilitate, iar generatiile noi de absolventi au si abilitati deosebite de comunicare in diverse limbi.

Am participat saptamana trecuta la o intalnire de 20 de ani de la terminarea Facultatii si am avut bucuria de a-mi revedea fostii studenti reveniti la Alma Mater din Ungaria, Germania, Franta, Spania, dar si Canada, SUA, Noua Zeelanda, realizati profesional, poate cu o usoara nostalgie in priviri, cu dorul pentru rudele ramase acasa, pentru prieteni, pentru trecut.

Cred ca ar trebui evaluat acest exod si luate cateva masuri administrative: de la cea a semnarii unui contract de munca in tara o perioada cel putin egala cu durata scolarizarii, salarii decente, unele facilitati bancare....

Deja s-au facut pasi importanti in aceasta privinta, dar este loc de mai bine. Tinerii absolventi sunt o forta, ar trebui mizat mai mult pe ei, protejati, incurajati.... Este trist ca-i pierdem. Tara ar fi mai bogata cu ei.

UMF Tg Mures are o situatie speciala cu cele doua linii, maghiara si romana, despre care s-a discutat mult, a fost chiar una dintre cauzele caderii unui guvern. Care este situatia reala la Targu Mures? Exista o ruptura intre cele doua linii, o tensiune?

UMF Targu Mures este singura universitate de Medicina din tara, unde admiterea se desfasoara in limbile romana si maghiara, unde cursurile pot fi audiate in romana, maghiara si engleza, suntem cu adevarat o universitate multinationala si multiculturala, care in 2015 aniverseaza 70 de ani de la infintare, o universitate de prestigiu din tara si din strainatate.

Au existat tensiuni si este mare pacat ca unii politicieni angreneaza cadre didactice si mai ales studenti intr-o lupta politica absurda, incercand sa-si faca un capital politic intr-o profesie umana, dominata doar de stiinta si de o infinita iubire fata de semenul bolnav.

Noi ii consideram pe colegii nostri, fratii nostri, exact ca in juramantul lui Hipocrate, iar studentii sunt tratati in mod egal, la ambele linii, romana si maghiara. Boala, ca si iubirea, nu cunoaste bariere lingvistice. Poate ca proiectele comune, prieteniile dintre studentii romani si maghiari, casatoriile mixte vor reprezenta factorii de echilibru dintre oamenii care traiesc impreuna pe aceste meleaguri si vorbesc fluent ambele limbi.

Sunteti si membru al CNATDCU. In ultimii ani au curs scandalurile privind lucrari de doctorat plagiate, mai ales in randul politicienilor, ceea ce a creat sentimentul ca doctoratul este o bagatela. Cat de severe sunt criteriile CNATDCU si cat de riguros aplicate?

Doctoratul nu este o bagatela, cel putin la Medicina. Doctoratul este o etapa superioara de pregatire in cariera unui medic, bazat pe o cercetare serioasa, cu publicatii in reviste de prestigiu, cu factor de impact IF. Multe din scolile doctorale din tara au criterii extrem de severe atat la admiterea la doctorat, cat si la sustinerea tezei.

Teza de doctorat ajunge la Comisia CNATDCU dupa ce a fost sustinuta in fata unei comisii de indrumare din universitatea respectiva, prezentata public si evaluata de alti 3 membri din alte centre universitare.

Exista criterii CNATDCU de analiza a tezelor, criterii care se respecta cu rigurozitate, iar unele teze sunt invalidate si retrimise doctorandului cu justificarile necesare. Toti membrii Comisiei CNATDCU sunt profesori universitari, conducatori de doctorat din diverse specialitati, persoane responsabile, oneste.

Poate ca achizitionarea unui program antiplagiat la universitati ar stopa tendinta de copy paste, iar cercetarea personala ar trebui sustinuta si argumentata stiintific cu date reale, sustinuta de o iconografie clara.

Finalizarea unui doctorat, fara plagiat, depinde de foarte multi factori: tema aleasa, motivatia si perseverenta doctorandului, capacitatea conducatorului de doctorat de a controla modul de realizare si diseminare a cercetarii, dar mai ales de standardele impuse de scoala doctorala.

Este o problema faptul ca acuzatiile in privinta tezelor demnitarilor sunt evaluate de comisia de etica a Ministerului Educatiei, numita de factorul politic, si nu de comisiile universitatilor?

Poate ca ar trebui ca toate tezele de doctorat, indiferent de numele studentului doctorand, sa fie analizate de comisiile universitatilor. Avand aceeasi unitate de masura poate n-ar mai exista atatea suspiciuni, poate si mass-media ar privi prin aceeasi lupa si personalitatile politice si pe cele academice. Poate.....

S-au facut multe lucruri bune, am progresat, dar uneori "am dat si-napoi un pas", mai exista tensiuni, stres, mai exista orgolii in lumea medicala, dar continui sa cred ca resursa umana din invatamantul medical romanesc este de calitate, ca se fac in continuare eforturi pentru perfectionare si sper ca aceasta profesie sa ramana demna, valoroasa si respectata.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4551 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vremuri apuse

Scoala romaneasca de medicina era apreciata pe vremea lui ceausescu. Azi e dezastru.
La admitere se intra ca la Kaufland,iar la final cei care obtin o diploma au un singur gand: sa plece d/raq din mlastina aia cat mai repede.Oriunde si oricum!!

 

Mii de ani i-au trebuit luminii sa v-ajunga

In America,un dentist castiga in medie $ 150,000/an.
Un doctor clasic medicina interna,de la..$173,000.
Un medic radiolog la Kaiser Permanente are un venit mediu de $ 283,000/an samd.
Nu vorbesc de extreme,de neurologi,oncologie,surgery...
Tanti Mariana,cu respect,dar bateti campii
Ar fi bine sa va comparati cu medicii de la Balti sau Chisinau,ca tot vreti sa fiti frati cu ei!!

veti fi surprins dar sunt zeci de medici din Ro

care castiga inzecit mai mult ca cei din SUA :)))!! Despre ei nu vorbeste presa!! Linistea se cumpara :))

Esti oarecum ilogic, oi fi vreun "realizat" pe "afara"

Daca facultatile de medicina sunt atat de proaste pe cat ne povestesti, cum se face ca acesti medici romani sunt primiti in Vest intr-un numar atat de mare!
Bata-va norocul! Orice este romanesc va pute.

La cata spaga se ia in facultatile de medicina din Ro ar fi un

tupeu maxim sa le ceri medicilor sa nu paraseasca tara ptr ca s-a investit in ei!!

Ar fi fost mai interesant daca d-na doctor vorbea despre costul examenelelor in facultatile de medicina din Ro sau si mai interesant cam care este cota de piata a aunui doctorart in tara plagiatelor! Sau mizeria sta mult mai bine sub pres?

http://www.onlinestudent.ro/articole/la-universitatea-de-medicina-si-farmacie-se-ia-spaga

http://adevarul.ro/locale/craiova/foto-sex-desfrau-spaga-examen-promovat-medicina-craiova-dadui-600-nu-500-nesimtita-nu-pune-bani--isi-aranjeaza-1_559eac25f5eaafab2c68b116/index.html

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/cooperativa-spaga-dinamiteaza-universitatea-de-medicina-iasi-foto-video--195571.html

http://www.evz.ro/cum-dau-spaga-la-examene-viitorii-medici-ai-romaniei-ii-dam-aur-ca-sa-ne-lase-sa-copiem-la-scris.html
etc., etc. plin internetul!!!

 

@Cronos

Adevarat.
Doar ca,medicii aia de care pomenesti isi iau salariile in pungi de plastic,prin cimitire sau bemveuri.
Asta nu-i o mandrie sau un motiv de lauda,dimpotriva.
De-asta ati ajuns de rasul lumii si va meritati soarta.

Atata timp cat nu sunt pedepsiti pentru astfel de

practici, desi o tara intreaga cunoaste fenomenul, inseamna ca sunt cinstiti!

Vorba romanului "hotul neprins e negustor cinsti"!! Asadar avem medici multimilionari cinstiti!!

Ar merita ca acesti medici sa dea sfaturi tuturor medicilor tineri despre secretul averilor corete si fabuloase in cea mai saraca tara European!! Nu credeti??

Studenti

Nu am inteles care este « lupta politica » dintre profesori si studenti.

Faptul ca studentii doresc sa castige gras urmare meseriei pe care si-au ales-o, nu este de mirare. Si nici de blamat. Ca in loc sa isi gaseasca un asemenea post in Romania trebuie sa plece in strainatate, este pacat, dar explicabil.

Gasesc insa ca este absurd ca, la inceput de studii (si chiar pe parcurs), sa obligi un student sa incheie un contract de munca pentru dupa absolvirea studiilor.

In schimb, un calcul corect al costului studiilor, pe care fiecare student trabuie sa il ia in seama inainte de inceperea facultatii, ar trebui sa fie obligatoriu. Asa cum este in Occident, unde respectiva / respectivul conteaza sa se stabileasca.

In articul fraza « Studentii mai au sansa sa lucreze pe pacient » mi-a dat fiori ! Ce « sansa » are pacientul respectiv daca un student de anul 3 isi incearca sansa (si isi face « mana ») « cu » si « pe » el ?...

Poate ca nu ar fi rau ca viitorii medici sa poata sa urmeze macar cate un an studiile universitare si intr-o alta tara, unde se vorbeste limba ce o vor utiliza dupa obtinerea licentei.

 

Invatamantul din Romania este jalnic

D-na prof. dr. Mariana Pacurar mai incetati cu aceste sugestii comuniste: contracte, salarii etc. Chemati DNA-ul in inv. sa faca curatenie in toate universittile din Romania. Peste tot e mare jalanie. Dupa ce se face curatenie urmeaza sa si construim.

 

In cazul celor cu facultatea de limbi straine si traduceri

E o competitie foarte mare cu cei care primesc diplome de traducatori de la Ministerul Culturii, daca dovedesc ca stiu si iau un examen. Acelasi lucru se intampla si in cazul mediatorilor, unde sunt cursuri de o zi, doua. Evident daca dovedesc ca stiu de ce ar mai face 4-6 ani de facultate? Eu as propune ca tot ministerul culturii sau cel al apelor si padurilor eventual, sa acorde diplome de medici, ingineri celor care dovedesc ca stiu, dupa aceeasi logica. Cine lucreaza la culesul capsunilor daca stie si ia examneul, ar putea deveni inginer agronom, cine ingrijeste batrani si stie medicina ar putea da un examen si sa lucreze ca medic, samd. Acordarea tuturor acestor diplome ar putea fi folosita si ca pretext pentru alte state UE de a nu recunoste diplomele romanilor iar cei care pleaca sa lucreze in meserii necalificate: capsuni, constructii, ingrijirea copiilor, necalificati in fabrici etc.

 

A mai murit un dr_ac

STEFAN MINDEA, neurochirurgul de top de la Stanford (VIDEO) devenit si diacon, s-a intors in Romania pentru a salva vieti. Isi creste cei 5 copii in invatatura crestina si in traditiile neamului, in cadrul “Scolii Brancovenesti" de la Constanta

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/05/02/stefan-mindea-neurochirurg-stanford-diacon-ortodox-5-copii-sotia-magdalena-mindea-familie-scoala-brancoveneasca-constanta/

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor