Ziare.com

Studentii atrag atentia ca propaganda politica e inca prezenta in universitati

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:29

   

Studentii atrag atentia ca propaganda politica e inca prezenta in universitati
Interesul universitatilor este indreptat "la dublu" spre a promova indatoririle studentilor, nu si drepturile acestora, sustine Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), intr-un comunicat de presa, cu prilejul lansarii celui de-al saselea raport national privind respectarea prevederilor Codului drepturilor si obligatiilor studentului in institutiile de invatamant superior de stat din tara pentru anul universitar 2017-2018.

"La 7 ani de la emiterea acestui act normativ, inca exista institutii de invatamant superior de stat care nu au adoptat un astfel de document propriu. Aproape un sfert (22,22%) dintre universitatile de stat din Romania nu le ofera, la acest moment, acces public online studentilor la un Cod universitar al drepturilor si obligatiilor studentului sau nu l-au adoptat.

In numeroase cazuri, institutiile de invatamant superior au inteles prin adoptarea unui cod propriu trunchierea celui existent la nivel national, din documentele a peste 10% dintre universitati fiind omise mai mult de jumatate dintre prevederile cuprinse in varianta de referinta nationala.

Comparativ cu raportarile precedente, in care niciun drept nu se regasea in codurile universitare, ci doar o singura obligatie, se poate observa ca, in continuare, interesul universitatilor este indreptat 'la dublu' spre a promova indatoririle studentilor, nu si drepturile acestora", afirma ANOSR.

In opinia studentilor de la ANOSR, participarea scazuta a studentilor in procesul de revizuire a planurilor de invatamant, neadaptarea si neactualizarea acestora cu cerintele curente ale pietei muncii, "fara o consultare" cu studentii si absolventii, determina solicitarea, in continuare, a introducerii "explicite" in Legea educatiei nationale a prevederilor care reglementeaza componenta structurilor de conducere din institutiile de invatamant superior a prezentei studentilor intr-un procent de minimum 25% si in Consiliile departamentelor.

"In continuare, evaluarea cadrelor didactice de catre studenti nu este abordata pe cat de riguros ar fi recomandat. Studentii nu sunt incurajati sa participe la aceste evaluari sau nu pot evalua deloc, rapoartele cuprinzand rezultatele centralizate pentru fiecare profesor in parte nu sunt publicate in peste 60% dintre universitatile analizate, iar efectele reale ale acestor demersuri asupra procesului educational din universitatile romanesti sunt departe de a aparea prea curand, in lipsa crearii si dezvoltarii unei culturi a evaluarii", mai sustine aceeasi sursa.

Propaganda politica, inca prezenta

Potrivit reprezentantilor ANOSR, "propaganda politica este inca prezenta" in universitati, desi este interzisa, iar persoane care ocupa functii de conducere in universitati detin simultan si diverse alte functii politice.

"Consideram necesara revizuirea cadrului legislativ in directia incompatibilitatii dintre functiile de conducere din mediul academic si functiile politice", declara studentii.

Totodata, ANOSR afirma ca "subfinantarea" sistemului de invatamant superior determina universitatile sa le solicite studentilor, in continuare, taxe "nejustificate sau ilegale" pentru diverse documente garantate a fi eliberate gratuit de actele normative aflate in vigoare.

O alta situatie "nefavorabila" pentru studenti in anul universitar 2017-2018, mai afirma ANOSR, este necumularea burselor sociale cu alte tipuri de burse.

"Studentilor carora nu li se poate asigura cazare in caminele universitatilor nu li se acorda subventiile de care pot beneficia ca sprijin compensatoriu. (....) Acordarea de credite pentru activitatile de voluntariat este privita cu reticenta de mai mult de jumatate dintre universitati, acestea neavand implementata o procedura sau o metodologie in acest sens. (...)

Mecanismele si procedurile de sesizare a abuzurilor sunt in continuare neaduse la cunostinta studentilor; acestia nu sunt educati in spiritul semnalarii abuzurilor si nici nu sunt incurajati in acest sens", se mai arata in comunicatul de presa.

ANOSR sustine ca universitatile "nu sunt pregatite" sa asigure infrastructura, metode alternative sau resurse educationale adaptate nevoilor studentilor cu dizabilitati si se afla "mai mult in pozitia de a le ingreuna procesul de incluziune sociala" decat in cea de a-l facilita.

Raportul ANOSR analizeaza atat gradul de implementare la nivel local a prevederilor documentului national, precum si gradul de respectare a drepturilor si obligatiilor studentilor. Codul drepturilor si obligatiilor studentului este actul normativ care reglementeaza toate drepturile, obligatiile si responsabilitatile studentilor inmatriculati in universitatile din Romania.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1041 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si in licee

Nu numai in facultati, ci si in licee.La liceul ,,Negoe Basarab"Oltenita, Calarasi, sotul directoarei, Bites, care este profesor de antreprenoriat si alte asemenea materii, toata ziua propovaduieste inclinatiile lui politice!!

 

Pai cum nu exista rezultate?

Jurnalistii adevarati ar putea cauta (si gasi cu usurinta) fosti reprezentanti de varf ai studentilor instalati in pozitii caldute prin Universitatile de origine.
Na, ca exista rezultate. Chiar palpabile. Si sursa de o ancheta jurnalistica destul de interesanta.
Prin ce s-or fi remarcat atat de multi acesti "lideri" pentru a merita un start atat de deosebit in "cariera"?
Din pacate, invatamantul superior din Romania este pe maine nu foarte bune, iar declinul va fi mai mult decat abrupt.

 

Nu stiu cum este in RO, dar aici politica NU ARE CE CAUTA in

Educatie! Este chiar pasibil de inchisoare sa calci aceasta interdictie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor