Studentii cer Parlamentului sa nu voteze bugetul pe 2018: Fondurile pentru investitii in Educatie au scazut de aproape 3 ori

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 10:28
2774 citiri
Studentii cer Parlamentului sa nu voteze bugetul pe 2018: Fondurile pentru investitii in Educatie au scazut de aproape 3 ori

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) sustine ca, in proiectul de buget pe anul viitor, Educatia nu primeste fondurile necesare pentru a-si desfasura activitatea in conditii normale. ANOSR atrage atentia ca nici in 2018 invatamantul nu va beneficia de cele 6 procente din Produsul Intern Brut, asa cum prevede legea.

ANOSR sustine, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca fondurile pentru investitii au scazut de aproape trei ori, de la 216 milioane de lei la putin peste 67 de milioane de lei. Reducerea fondurilor cu 69% duce la imposibilitatea reabilitarii infrastructurii academice care se "afla intr-o stare deplorabila in foarte multe dintre cazuri, nefiind suficiente si adecvate pentru un invatamant centrat pe student, in conformitate cu prevederile Procesului Bologna".

Organizatiile studentesti mai spun ca, desi finantarea de baza a universitatilor creste cu 22 de procente, suma prevazuta in proiectul de buget pe 2018 este cu aproape un miliard de lei mai mica fata de cele de 4 miliarde de lei asumate de Partidul Social Democrat pentru anii 2017-2018. "Cresterea este necesara pentru a acoperi cheltuielile salariale, care au explodat in ultimii ani, respectiv pentru ca institutiile de invatamant superior sa se poata dezvolta", mai spun studentii.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania cere Parlamentului sa nu adopte proiectul de buget in forma sa actuala. In perioada urmatoare vor fi trimise amendamente catre toti deputatii si senatorii, astfel incat erorile din actuala forma a bugetului sa fie corectate de Guvern.

"Din pacate, 2018 se anunta un nou an in care educatia este grav subfinantata. Incercarile noastre de a ameliora dificultatile provocate de conditia sociala a studentilor romani, modesta in cele mai multe din cazuri, respectiv de a imbunatati calitatea invatamantului superior, se izbesc de o atitudinea prea putin interesata a Guvernului Romaniei cu privire la educatie.

Parlamentul Romaniei are oportunitatea de a demonstra ca pe agenda sa se afla si subiecte de maxim interes pentru populatie, astfel incat ne dorim amendarea prevederilor acestei legi in concordanta solicitarile ANOSR. Doar prin acest tip de masuri putem sa tindem spre un sistem national de invatamant superior incluziv, relevant la nivel european si multumitor pentru societatea noastra", a declarat Marius Deaconu, presedinte ANOSR.

Citeste si Guvernul a aprobat bugetul pe 2018. Unde merg cei mai multi bani anul viitor

C.R.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...