Studentii pot primi granturi intre 40.000 si 100.000 de euro prin Programul Innotech Student

Vineri, 29 Mai 2020, ora 11:55
7603 citiri
Studentii pot primi granturi intre 40.000 si 100.000 de euro prin Programul Innotech Student
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul program Innotech Student ofera posibilitatea studentilor sa beneficieze de granturi in valoare de pana la 100.000 de euro pentru proiecte de antreprenoriat, a anuntat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

"Sper ca, la sfarsitul acestui apel de proiecte, cele 5.000 de locuri de munca si peste 900 de start-up-uri sa prinda viata. Este un program ambitios. Vestea buna este ca putem sa avem o posibila contractare de pana la 150 de milioane de euro, in functie de succesul pe care ii va avea acest program.

De asemenea, cealalta masura, tot pentru tineri si studenti cu varste intre 16 si 29 de ani, sa fie beneficiarii masurilor compensatorii in ceea ce priveste incadrarea in campul muncii. Practic, apelul de proiecte presupune ca, pentru acele afaceri pe care le vom selecta, sa putem acorda granturi intre 40.000 de euro, pana la 100.000 de euro", a afirmat oficialul MFE, intr-o conferinta de presa.

Bolos a precizat ca mai exista alte doua doua forme de sprijin, respectiv subventionarea locurilor de munca pe perioada implementarii proiectelor si acordarea unor burse studentesti pe perioada in care se desfasoara stagiul de practica si participarea la cursuri de intreprindere simulata.

"De asemenea, mai avem alte doua forme de sprijin, si anume subventionarea locurilor de munca pe perioada implementarii proiectelor, cu acea suma fixa de 2.250 de lei, pe perioada unui an de zile. Mai avem sprijin financiar prin acordarea bursei studentesti pe perioada in care se desfasoara stagiul de practica si participarea la cursuri de intreprindere simulata.

Intregul apel de proiecte este astfel construit incat studentii sa aiba sansa de a-si construi propria afacere si de a gandi pe termen lung viitorul lor. De felul in care ei vor sti sa implementeze aceste planuri de afaceri pe care le intocmesc, depinde sustenabilitatea si viitorul nostru de maine.

In Romania, avem inmatriculati peste 370.000 de studenti", a spus Bolos.

Acesta a sustinut ca, pana la definitivarea structurii noului program Innotech Student, au fost organizate sesiuni de dezbateri cu reprezentantii studentilor.

"Ma bucur ca, astazi, putem sa asistam la lansarea oficiala, dupa mai multe consultari pe care le-am avut cu reprezentantii studentilor. Am avut, practic, un numar de sase dezbateri in cadrul carora am incercat sa punem la punct toate detaliile acestui apel de proiecte, fiind constienti ca avem, impreuna cu studentii, o sansa mai ales pentru ei, ca antreprenoriatul romanesc sa fie construit pe baze solide si, de ce nu, sa vorbim despre viitorul nostru si despre viitorul antreprenoriatului nostru.

Ma bucur sa am implicat studentii si ca ei, in cunostinta de cauza, au venit cu observatii si cu imbunatatiri pe care le-am adus apelului de proiecte, astfel incat sa-l putem lansa astazi", a afirmat oficialul.

La conferinta de presa de la sediul Guvernului a participat si vicepremierul Raluca Turcan, care a sustinut ca este un apel pe fonduri europene de 150 de milioane de euro.

"Guvernul lanseaza astazi un apel pe fonduri europene de 150 de milioane de euro de sprijin pentru studenti in a deveni antreprenori. Aceasta este una dintre cele mai eficiente masuri de sprijin pentru societatea romaneasca, pentru economia Romaniei, pe care Guvernul intentioneaza sa le lanseze incepand cu data de 1 iunie.

Spunem ca aceasta este una din cele mai eficiente masuri intrucat studentii sunt o categorie de oameni creativi, oameni carora nu le place sa piarda, oameni care isi doresc sa-si faca un rost in viata, prin implicare si prin competitie", a afirmat Raluca Turcan.

Viceprim-ministrul a explicat ca studentii vor fi introdusi intr-un program de antreprenoriat didactic, adica vor fi invatati cum sa devina antreprenori.

"Asadar, astazi venim cu aceasta masura de sprijin direct pentru studenti sa devina antreprenori. Aceasta masura inseamna ca cei 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeana vor fi accesati de catre anumite organizatii non-guvernamentale, universitati, camere de comert.

Plafonul maxim este de 2 milioane de euro de solicitant, iar in acesti 2 milioane de euro, aproximativ 300 de studenti vor intra in program si vor primi antreprenoriat didactic, adica sa invete sa devina antreprenori, vor fi trimisi la practica, dupa ce fac aceste cursuri de pregatire si de practica isi creeaza un plan de afaceri, plan de afaceri care dupa aceea va primi o finantare intre 40.000 si 100.000 de euro, in functie de numarul de locuri de munca create.

Si aici, in functie de numarul de locuri de munca create, pe langa grantul de 40.000-100.000 de euro mai exista si sprijinul pentru cei pe care acestia ii angajeaza. Asadar, prin acest proiect de 150 de milioane de euro estimam ca vor fi create peste 900 de afaceri si aproximativ 5.000 de locuri de munca", a adaugat Raluca Turcan.

Proiectul prevede finantarea schemelor antreprenoriale ale studentilor romani din domenii inovatoare care aduc o valoare adaugata reala. Programul isi propune sa incurajeze studentii sa isi puna in practica viziunea, dar si spiritul antreprenorial.

Apelul de proiecte are o valoare totala de 20 de milioane de euro, este finantat prin Programul Operational Capital Uman (POCU) si vizeaza crearea unui numar de 4.875 de noi locuri de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#program studenti Innotech Student, #bani studenti Innotech Student , #studenti
Comentarii