Studentii romani din strainatate, premiati si incurajati sa se intoarca in tara

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 11:30
4223 citiri
Studentii romani din strainatate, premiati si incurajati sa se intoarca in tara
Foto: Ziare.com

Tinerii romani care au ales sa studieze peste hotare au fost premiati, marti seara, in cadrul unui eveniment ce isi propune, an de an, sa-i incurajeze pe acestia sa se intoarca in tara dupa absolvire.

Astfel, una dintre cele mai mari sali ale Parlamentului Romaniei a fost neincapatoare, deoarece a gazduit cea de-a patra gala a Ligii studentilor romani din strainatate. Cei mai valorosi tineri ai tarii au fost premiati si incurajati sa se intoarca in Romania dupa finalizarea studiilor.

Bogdan Aurescu ii asteapta pe tineri in diplomatie

Printre invitatii de seama care au tinut sa le transmita acest mesaj tinerilor romani care studiaza in strainatate s-a numarat si Bogdan Aurescu, secreatar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. Acesta si-a exprimat aprecierea fata de cei mai valorosi tineri ai tarii in numele institutiei pe care o reprezinta.

"Va marturisesc ca eu nu am avut niciodata sansa sa studiez in strainatate. Sunt un produs exclusiv al scolii romanesti. Dar in calitate de conferentiar al Facultatii de Drept la Universitatea din Bucuresti, vad in fiecare zi ca sunt in numar crescator cei care doresc sa-si formeze o pregatire profesionala, sa se afirme din punct de vedere academic, sa-si gaseasca o sansa mai buna pentru viitor si evident ca o buna parte dintre ei isi cauta aceasta afirmare in afara Romaniei.

Am facut de multe ori recomandari pentrui studentii mei care au vrut sa-si continue studiile in afara, dar mereu i-am incurajat sa se intoarca", a spus Bogdan Aurescu, in cadrul evenimentului de marti.

De asemenea, Bogdan Aurescu a tinut sa le transmita studentilor romani scoliti peste hotare ca au calitati si deprinderi care sunt solicitate la accederea in corpul diplomatic si consular, in masura in care se va relua procesul de recrutare pentru MAE.

"Sper ca in curand sa putem putem primi in echipa noastra viitori diplomati din randurile dumneavoastra", a adaugat secretarul de stat din cadrul MAE.

Raed Arafat: Tinerii se tem pentru viitorul lor in Romania

La eveniment a luat cuvantul si Raed Arafat, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, care a marturisit ca nu este pentru prima oara cand se intalneste cu studentii.

"Am avut, in urma cu o aproximativ o luna, o intalnire cu Asociatia studentilor medicinisti din Romania. Am mers pentru o intalnire de jumatate de ora, am stat cu ei de vorba cinci ore. Am stat de vorba despre absolut toate aspectele de care erau interesati, dar mai ales de viitorul lor. Am vazut ca exista o temere printre ei, ce va fi cu ei, cum o sa se realizeze, cum o sa se pregateasca, cum o sa se specializeze, cum putem sa ajungem si noi sa le oferim ceva ce pot sa le ofere si alte tari in viitor.

Dvs ati ajuns sa invatati in institutii de prestigiu din alte tari si sper sa puteti sa oferiti Romaniei ce ati invatat, venind inapoi si participand cu noi la viitorul Romaniei. Trebuie sa va dau dreptate ca exista foarte multe lucruri pe care noi trebuie sa le facem ca sa pregatim Romania pentru voi. Pentru ca Romania trebuie sa fie pregatita sa faca fata la oameni care doresc sa se intoarca. Trebuie sa va oferim sansa sa va intoarceti si sa faceti ce stiti sa faceti", le-a transmis Raed Arafat studentilor romani care au ales sa se specializeze dincolo de granitele tarii.

Raed Arafat a tinut sa faca o trimitere si la situatia cu care s-a confruntat inainte ca diplomele studentilor romani care au studiat in state non-UE sa fie acceptate si la noi in tara.

"In ultima perioada m-am confruntat cu situatii cel putin ilare. Am incercat de cativa ani sa conving ca nu-i normal sa nu primim inapoi medicii care termina specializarea in strainatate si vor sa se intoarca in Romania. Am reusit sa recunoastem specializarile din cinci tari care sunt in afara Uniunii Europene.

Trebuie sa pregatim Romania pentru cei care au facut specializarea afara si vor sa se intoarca", a precizat Raed Arafat.

Gala de marti seara, organizata de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), se afla la cea de-a patra editie. Astfel, an de an, ONG-ul isi propune, in colaborare cu diverse institutii ale statului roman, sa-i premieze pe cei mai valorosi tineri ai tarii, in speranta ca-i vor incuraja sa se intoarca in Romania dupa finalizarea studiilor.

In cadrul galei, s-au acordat distinctii celor mai buni studenti din Europa, celor mai buni studenti romani din Statele Unite, dar si celor mai buni studenti din state precum China sau Singapore. De asemenea, s-au acordat premii in functie de directiile de studiu urmate, arte, stiinte, medicina sau informatica, dar si un premiu pentru cel mai bun student roman al anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Gala Studentilor Romani Strainatate 2013, #premiere studenti romani strainatate, #LSRS premiere Parlament , #studenti