Tanarul roman care a surclasat Rusia si Ucraina la olimpiada

Joi, 13 Martie 2014, ora 10:21
9459 citiri
Tanarul roman care a surclasat Rusia si Ucraina la olimpiada
Foto: Facebook / Remus Pricopie

Un student roman a cucerit cupa pentru locul I absolut la Olimpiada Internationala la Matematica pentru Studenti, aflata la cea de-a opta editie.

Concursul s-a desfasurat in perioada 5-9 martie, la Iasi, si a adunat studenti din 8 tari.

Este pentru prima data cand tanarul Eduard Curca participa la o competitie internationala si cand ia premiul I la un concurs de matematica.

Eduard este student in anul II la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi si s-a pregatit pentru acest concurs cu un profesor de informatica. Problemele de matematica date la aceasta olimpiada testeaza in primul rand gandirea logica a concurentilor.

Ziare.com a stat de vorba cu studentul iesean pentru a afla ce presupune pregatirea pentru un astfel de concurs si ce planuri de viitor are noul campion olimpic.

Precizie matematica si premiu pentru originalitate

Eduard a castigat locul I absolut, dar si un premiu special pentru cea mai originala rezolvare a problemei 4 din concurs. Proba a durat 5 ore, timp in care concurentii au avut de rezolvat 4 probleme cu grad ridicat de dificultate. Asa cum ne-a explicat castigatorul, problemele nu se pot rezolva pe baza unor formule deja invatate sau pe baza cunostintelor acumulate la meditatii.

"A fost o problema considerata foarte grea de cei din organizare. Problemele sunt date gradat, iar aceasta a avut un grad de dificultate mai mare. Mi-a comunicat domnul profesor faptul ca am fost ales pentru acest premiu, insa nu am vazut celelalte rezolvari ca sa pot spune de ce a fost aleasa a mea. Oricum, problemele date la astfel de concursuri nu pot fi rezolvate cu ceva cunoscut sau invatat la pregatiri."

Eduard a fost pregatit de lect. dr. Florin Iacob, profesor la Facultatea de Informatica din Iasi, care a coordonat doua echipe din Iasi. Studentul iesean a vrut sa participe si anul trecut la Olimpiada, insa nu s-au putut obtine fondurile necesare pentru ca o echipa din Iasi sa poata pleca la Atena, acolo unde a avut loc editia precedenta a Olimpiadei Internationale de Matematica.

Tot romanii sunt de temut

La editia de anul acesta a Olimpiadei Internationale SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students) au participat 99 de studenti veniti din Bulgaria, Grecia, Iran, Romania, Rusia, Turcia, Turkmenistan si Ucraina. Concurentii europeni si asiatici nu au reprezentat o amenintare pentru Eduard Curca, care spune ca tot romanii sunt "cel mai bine pregatiti".

"M-am temut de Romania in primul rand, in special de studentii din Bucuresti, care au fost printre primii anul acesta. Concurenti foarte bine pregatiti vin si din partea Greciei, si ei fiind anul acesta printre fruntasi. Nu am cunoscut inainte de concurs ceilalti concurenti, insa despre cei din Bucuresti auzisem ca sunt foarte buni", a detaliat studentul iesean.

"Matematica e un joc frumos"

Eduard nu a mai participat la olimpiade de matematica, insa mergea la concursuri de fizica in liceu si in clasa a XII-a a castigat o mentiune la Olimpiada Nationala de Fizica. Pasiunea pentru matematica a venit mai tarziu, atunci cand a decis ca vrea sa aprofundeze aceasta disciplina.

"Nu pot sa explic exact de ce imi place matematica, as putea spune ca imi place pur si simplu. Matematica e un joc frumos pentru cei care o invata, intrucat studentii de la matematica nu fac asta ca viitori ingineri, nu se gandesc ca le va fi util pe viitor."

Atunci cand ia in calcul participarile la viitoare concursuri, se gandeste daca va avea posibilitatea sa ajunga la ele, avand in vedere faptul ca multe competitii se desfasoara la Bucuresti sau chiar in afara tarii, ceea ce implica niste costuri mai ridicate.

Cu toate ca a castigat un concurs destul de important, Eduard spune ca nu le poate da sfaturi celor care se pregatesc pentru astfel de competitii, insa se gandeste sa ajute la pregatirea lor, dupa ce isi va termina studiile.

Eduard nu ia deocamdata in considerare o posibila plecare din tara.

"Parca n-as vrea sa plec, intrucat nu cred ca m-as descurca in alta tara. Nu am planuri concrete de viitor, am doar un plan provizoriu, acela de a preda. Deocamdata imi doresc sa termin facultatea, sa ma concentrez pe studiul algebrei si sa urmez un master tot in matematica, insa nu stiu deocamdata daca la Iasi sau in alta parte. Cred ca am timp sa ma decid si decizia mea depinde si de schimbarile care vor urma."

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#olimpiada internationala matematica Iasi, #olimpiada studenti romani , #studenti