Uniunea Studentilor din Romania nu participa la proteste - acuza politizarea

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 13:20
6600 citiri
Uniunea Studentilor din Romania nu participa la proteste - acuza politizarea

Uniunea Studentilor din Romania (USR) a anuntat ca nu vrea sa participe la protestele care au loc in mai multe orase ale tarii, considerand ca motivele acestora sunt neclare si ca, desi o mare parte a demonstrantilor nu au legatura cu politica, studentii nu vor sa fie prinsi intr-o actiune politizata.

Totodata, USR il acuza pe ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, de lipsa de comunicare cu reprezentantii studentilor si considera ca actualele proteste sunt dovada ca e nevoie de redeschiderea dialogului.

"Uniunea Studentilor din Romania, federatia studenteasca reprezentativa la nivel national, considera normale demonstratiile pasnice, insa nu va participa la miscarile de protest care se desfasoara in cursul acestor zile in tara, intrucat nu vrea sa fie atrasa intr-o operatiune politizata.

In plus, USR considera extrem de neclare motivele declansarii acestor proteste si ale continuarii lor, dar, pe de alta parte, nu vrea ca membrii sai sa fie pusi in pericol fizic sau sa fie obiectul unor manipulari.

Uniunea Studentilor din Romania considera protestele ca fiind o modalitate democratica de exprimare a opiniilor, dar, din momentul in care partidele politice participa la demonstratii sau mobilizeaza deschis studentii sa mearga la manifestari, e clar ca intreaga miscare risca sa fie deturnata pentru interese politice", se arata in comunicatul remis Ziare.com de Uniunea Studentilor din Romania.

Reprezentantii Uniunii Studentilor din Romania spun ca sunt solidari cu nemultumirea oamenilor simpli atat timp cat nu exista vreun fel de influenta politica.

"USR mai atrage atentia si asupra faptului ca manifestarile violente sunt inacceptabile si regretabile intr-o societate civilizata. Noi credem si am crezut intotdeauna ca dialogul si ratiunea sunt caile prin care se pot rezolva

problemele. Pe aceasta cale, amintim si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ca lipsa de dialog, precum cea din cazul tergiversarii adoptarii Statutului Studentului, duc la situatii tensionate in anumite categorii

sociale.

Ne exprimam solidaritatea cu problemele oamenilor simpli si ale studentilor, normale in aceasta perioada grea, atat timp cat vor exista solicitari clare si bine fundamentate, fara influenta politica.

In acelasi timp, USR incurajaza studentii sa-si exprime nemultumirile in mod pasnic, considerand protestele desfasurate in mod civilizat, o forma potrivita de a atrage atentia asupra problemelor reale cu care studentii se confrunta", se mai arata in comunicatul USR.

Nu toti studentii protesteaza

"USR isi va mentine neutralitatea in aceste proteste si face apel la presa sa nu mai atribuie intregii categorii a studentilor participarea la mitinguri, atat timp cat cele mai mari doua federatii studentesti din tara nu participa la ele", spun cei din USR.

O a doua mare federatie studenteasca - Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania - a facut si ea un apel la nonpartizanat si nonviolenta. ANOSR nu si-a anuntat participarea la proteste, insa spune ca acei studenti care se regasesc in revendicari sa participe.

ANOSR mai atrage atentia ca "exista riscul ca presiunea publica sa fie folosita in scop pur politic" daca solicitarile nu vizeaza interesele de masa ale categoriilor sociale reprezentate.

Singura organizatie studenteasca ce si-a anuntat participarea la proteste e UNSR (a nu se confunda cu USR), considerata apropiata de PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#studenti proteste, #USR proteste politizare , #studenti