Evaluarea Nationala 2021. Cat de grele au fost subiectele la Limba Romana. Cerinta care i-a pus in dificultate pe copii

Marti, 22 Iunie 2021, ora 12:22
10732 citiri
Evaluarea Nationala 2021. Cat de grele au fost subiectele la Limba Romana. Cerinta care i-a pus in dificultate pe copii

Peste 130.000 de elevi din toata tara au sustinut, marti, prima proba la Evaluarea Nationala. Subiectele pe care le-au primit la Limba romana au avut un grad de dificultate mediu, sustine Doina Popescu, profesoara de limba romana la Colegiul National Tudor Vianu din Capitala.

"Copiii, daca au fost pregatiti pe testele de antrenament, s-au descurcat foarte bine. Dupa mine, este foarte bine cum au gandit anul acesta examenul. Spre deosebire de anul trecut cand copiii trebuiau sa invete niste lucruri, mecanic, anul acesta trebuiau sa recunoasca cuvintele cheie din intrebare. Tot secretul aici consta. Fiecare intrebare are niste cuvinte cheie. Elevul, daca nu este un analfabet functional ci un lector constient, recunoaste cuvantul cheie si stie ce trebuie sa raspunda. Dupa parerea mea se vor descurca bine", a declarat pentru Ziare.com profesoara Doina Popescu.

Care elevi vor intampina probleme

Potrivit acesteia, cei care vor avea probleme la proba de Limba romana de la Evaluarea Nationala 2021 sunt cei care nu au fost obisnuiti sa lucreze la clasa pe testele de antrenament puse la dispozitie de Ministerul Educatiei.

"Cine a lucrat la clasa cu copiii pe aceste teste si pe aceste modele si s-a adaptat noii programe pentru ca si terminologia s-a schimbat un pic, nu va avea probleme. Cei care nu se vor descurca, cu siguranta nu au facut mare lucru la scoala. Din momentul in care i-am chemat la scoala, in fiecare saptamana am lucrat pe testele acestea, ca ei sa constientizeze cum se fac aceste teste. In general, copiii au venit la scoala si au avut destul timp ca sa se obisnuiasca", a completat profesoara de limba romana.

Subiectul cel mai dificil

Subiectul cel mai dificil pe care l-au primit absolventii de clasa a VIII-a la examen il reprezinta asocierea cu alta opera literara.

"Acolo ei trebuie sa sesizeze care este tema in textul la prima vedere si sa se gandeasca, din ce cunosc ei, care tema s-ar potrivi cu o opera citita. Or, copiii din ziua de azi citesc foarte putin", a mai spus Doina Popescu.

Mai greu decat s-a dat anul trecut

Dascalul sustine ca anul trecut subiectele nu au fost prea grele insa copiilor li se cerea, de fapt, sa invete mecanic.

"Aceste intrebari, din acest an, vizeaza spiritul de observatie al copilului. Asta e marea greutate a acelor examene: daca copilul a fost sau nu obisnuit cu aceste teste si daca i s-a atras atentia sau nu asupra cuvintelor cheie. Se desfiinteaza invatatul mecanic si analfabetismul disfunctional", a punctat profesoara de la Colegiul National Tudor Vianu, adaugand ca elevii au avut suficient timp la dispozitie pentru rezolvarea subiectelor.

"Sunt convinsa ca au avut timp sa si reciteasca teza si sa corecteze din punct de vedere al punctuatiei", a conchis profesoara.

Calendar Evaluarea Nationala 2021

07 - 11 iunie 2021 Inscrierea la evaluarea nationala

11 iunie 2021 Incheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a

22 iunie 2021 Limba si literatura romana - proba scrisa

24 iunie 2021 Matematica - proba scrisa

25 iunie 2021 Limba si literatura materna - proba scrisa

29 iunie 2021 Afisarea rezultatelor inaintea contestatiilor (pana la ora 14:00)

29 iunie 2021 (ora 16:00 - ora 19:00) - 30 iunie 2021 (ora 8:00 - ora 12:00) Depunerea contestatiilor

30 iunie - 4 iulie 2021 Solutionarea contestatiilor

4 iulie 2021 Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor

Citeste si:
Cioloș exclude ca USR PLUS să revină la guvernare dacă Florin Cîțu rămâne premier: "Sunt şanse să continuăm coaliţia de guvernare cu PNL şi UDMR"
Cioloș exclude ca USR PLUS să revină la guvernare dacă Florin Cîțu rămâne premier: "Sunt şanse să continuăm coaliţia de guvernare cu PNL şi UDMR"
Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a declarat că, dacă Florin Cîțu câștigă congresul PNL și devine președintele formațiunii, USR PLUS exclude în continuare intrarea la guvernare...
Zeci de parlamentari și primari din tabăra Orban îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier. Demersul, făcut cu doar câteva zile înainte de Congresul PNL
Zeci de parlamentari și primari din tabăra Orban îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier. Demersul, făcut cu doar câteva zile înainte de Congresul PNL
Peste 50 de parlamentari, 13 primari și viceprimari de municipii, doi europarlamentari și doi președinți de CJ din echipa lui Ludovic Orban s-au reunit pentru a-i solocita lui Florin Cîțu...
Sursa: Ziare.com