Evaluare Nationala 2021. Cat de grele au fost subiectele la Matematica: "Nu se va lua 10 prea usor pentru ca au fost si niste capcane"

Joi, 24 Iunie 2021, ora 15:21
7242 citiri
Evaluare Nationala 2021. Cat de grele au fost subiectele la Matematica: "Nu se va lua 10 prea usor pentru ca au fost si niste capcane"
Evaluarea nationala se va desfasura in perioada 22 - 25 iunie/ FOTO Pixabay

Subiectele pe care le-au primit elevii la proba de Matematica in cadrul Evaluarii Nationale din 2021 au avut dificultate medie, apreciaza profesorul de matematica Stefan Vlaston.

Daca nota 6 poate fi relativ usor de obtinut, nota 10 nu va putea fi luata de multi elevi, date fiind unele capcane care au fost strecurate prin subiecte pentru a face o departajare intre elevii buni si cei foarte buni.

"Subiectele din acest seamana cu ce s-a dat in anii anteriori si cu testele de antrenament care s-au dat in vederea examenului. Subiectele nu au fost nici prea grele, nici prea usoare. Nu se va lua 10 prea usor pentru ca au fost si niste capcane, dar 6-7 se poate lua destul de usor", a explicat profesorul de matematica Stefan Vlaston pentru Ziare.com.

Doua subpuncte dificile si pentru cei mai buni elevi

Potrivit acestuia, nota 10 e greu de obtinut pentru ca au fost cateva capcane.

"Doua subpuncte au fost greu de facut si poate ca unii nici nu s-au apucat de ele. Pe de alta parte, elevii au avut suficient la dispozitie pentru rezolvarea problemelor, mai ales ca primele subiecte erau relativ usoare", a completat profesorul de matematica.

Vlaston sustine ca 50% din cei care au dat examenul vor lua peste 5 la matematica.

"Nu e limpede ce au invatat copiii acestia dupa trei semestre de scoala online, in special cei care nu au avut meditatori. Oricum, matematica e grea pentru multi, dar dupa trei semestre in care nu ai avut parte de ajutor, ai uitat si putinul pe care il stiai", a comentat dascalul.

Fara exercitii tip PISA, ci doar matematica pura

In ceea ce priveste modelul de subiecte, Stefan Vlaston arata ca absolventii de clasa a VIII-a nu au avut parte de exercitii tip PISA, asa cum au promis oficialii din Ministerul Educatiei. Elevii au avut de rezolvat subiecte de matematica pura.

"Nu a fost asa, pentru ca aceste subiecte tip PISA la matematica sunt aplicatii practice si transdiciplinare, legat de viata de zi cu zi. Aici nu a fost niciun subiect de acest tip, a fost matematica pura. Asta au testele PISA in plus fata de ale noastre: au probleme cu caracter aplicativ - practic si transdisciplinar. La noi nici vorba de asa ceva", a conchis Stefan Vlaston.

Calendar Evaluarea Nationala 2021

07 - 11 iunie 2021 Inscrierea la evaluarea nationala

11 iunie 2021 Incheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a

22 iunie 2021 Limba si literatura romana - proba scrisa

24 iunie 2021 Matematica - proba scrisa

25 iunie 2021 Limba si literatura materna - proba scrisa

29 iunie 2021 Afisarea rezultatelor inaintea contestatiilor (pana la ora 14:00)

29 iunie 2021 (ora 16:00 - ora 19:00) - 30 iunie 2021 (ora 8:00 - ora 12:00) Depunerea contestatiilor

30 iunie - 4 iulie 2021 Solutionarea contestatiilor

4 iulie 2021 Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor

Citește și:
Nu mai are cine să le predea studenților. Numărul profesorilor a scăzut sub 26.000 pentru prima dată în ultimii 10 ani
Nu mai are cine să le predea studenților. Numărul profesorilor a scăzut sub 26.000 pentru prima dată în ultimii 10 ani
În anul universitar 2020-2021, numărul total al angajaților din învățământul superior a fost de 50.112 persoane, în ușoară scădere în comparație cu anul precedent. O situație...
Petiție pentru demisia deputatului Aurel Bălăşoiu: ”A fi parlamentar presupune să reprezinţi un model pentru cetăţeni” VIDEO
Petiție pentru demisia deputatului Aurel Bălăşoiu: ”A fi parlamentar presupune să reprezinţi un model pentru cetăţeni” VIDEO
Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, a anunțat miercuri, 5 octombrie, că a inițiat o petiţie prin care solicită demisia din Parlament a deputatului Aurel Bălăşoiu. Petiţia online,...