Sindicaliștii din învățământ se opun testării elevilor în clasă: "Există un risc ridicat de infectare"

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 19:30
1777 citiri
Sindicaliștii din învățământ se opun testării elevilor în clasă: "Există un risc ridicat de infectare"
FSLI respinge testarea elevilor în școli FOTO: Pexels

Sindicaliștii din învățământ solicită ca testarea elevilor pentru Covid-19 să fie făcută acasă, de părinți. Aceștia susțin că, dacă va fi făcută în clasă, există riscul creșterii infectărilor.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a lansat o petiție adresată profesorilor, prin care cere ca testarea elevilor cu teste antigen din salivă să fie făcută de părinți.

Sindicaliștii susțin că testarea în școli nu se va putea face într-un timp scurt, ținând cont de numărul mare de elevi dintr-o clasă și de nivelul unității de învățământ, astfel că va afecta procesul de predare-învățare-evaluare.

În plus, angajații din învățământ nu beneficiază de echipamentele de protecție necesare pentru evitarea infectării, mai atrage atenția FSLI.

Colectarea testelor folosite trebuie să se facă în condiții de siguranță, lucru care nu se poate realiza la nivelul unității de învățământ, în condițiile în care acestea nu sunt unități sanitare și nu există încheiate contracte cu firme specializate în colectarea deșeurilor medicale cu potențial infecțios, subliniază sindicaliștii din învățământ.

În acest context, „testarea tuturor elevilor în sala de clasă va crește riscul infectării acestora, dar și a salariatului care este responsabil de testare, având în vedere, atât numărul de elevi, prezenți concomitent în sala de clasă, dar și dimensiunile acestora; astfel, scopul prevenției nu va fi atins, ci, din contră, se creează premise pentru transmitere între elevi”, se arată în petiție.

FSLI mai atrage atenția că nu avem pârghii pentru a putea obliga elevii să vină nemâncați la școală, iar administrarea testelor necesită existența acordului informat al părintelui.

”Pentru aceste considerente, vă solicităm să dispuneți modificarea Instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ, astfel încât aceste teste să fie realizate de părinți”, mai transmite FSLI.

Petiția va fi trimisă Ministerului Sănătății.

Quarterly Report - Editia 4

Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit luni, 20 mai, pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia...
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
#teste rapide elevi, #teste covid scoli, #teste saliva acasa coronavirus, #testare , #test covid