Problema testelor fals pozitive. Cum își falsifică rezultatele elevii din Marea Britanie pentru a lipsi zile la rând de la școală

Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 23:35
5221 citiri
Problema testelor fals pozitive. Cum își falsifică rezultatele elevii din Marea Britanie pentru a lipsi zile la rând de la școală
Autoritățile din Marea Britanie s-au prins încă din vară de păcăleala copiilor FOTO Unsplash

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit miercuri, 8 decembrie, despre numărul mare de teste fals pozitive înregistrate în rândul elevilor, pe care nu știe cum să le explice.

Concret, procedura prevede ca elevii să fie inițial testați cu cele rapide, iar dacă ies pozitive, atunci urmează să facă și un test PCR pentru confirmarea finală. Totuși, se pare că există un fenomen al testelor fals pozitive deoarece, mai apoi, circa jumătate dintre cele PCR arată același rezultat.

”Pentru mine e surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative, acolo înțeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înțeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obișnuința de a lucra cu aceste teste și chiar de a le interpreta”, a spus Rafila.

Falsificarea testelor de către copii, o problemă în alte țări

România a început testarea în școli din 6 decembrie, dar alte țări o fac deja de luni bune, astfel că au dat de asemenea peste problema testelor fals pozitive, doar că i-au găsit o altă explicație decât neîndemânarea.

Concret, autoritățile din Marea Britanie au atras atenția că elevii falsifică testele pentru a sta mai mult acasă, iar ipotezele sunt ușor de confirmat dacă ne uităm la valul de filmulețe de pe TikTok sau chiar YouTube, în care adolescenții demonstrează cum pot pozitiva un test rapid dacă folosesc sucuri carbogazoase.

Regulile sunt similar și în alte state. Copiii fac teste rapide, iar dacă ies pozitivi stau acasă până vine rezultatul testului PCR, care durează puțin mai mult. Practic, își falsifică rezultatul pentru a sta acasă câteva zile, cu presupusă suspiciune de covid.

Reprezentanții unei școli din Liverpool, Marea Britanie, i-au avertizat pe părinți încă din luna iulie în privința practicilor copiilor, potrivit BBC.

Ulterior, un jurnalist BBC a făcut experimentul folosind suc de portocale și Cola, în ambele cazuri rezultatul ieșind pozitiv. O posibilă explicație ar fi aciditatea. Acidul citric din sucul de portocale, acidul fosforic din Cola, sau acidul malic din sucul de mere conferă acestor băuturi un pH între 2,5 și 4, ceea ce înseamnă un mediu dur pentru anticorpi. Aceștia au evoluat funcționând în mare parte în fluxul sanguin, cu un pH aproape neutru, de circa 7,4, potrivit sursei citate.

Jurnalistul continuă experimentul și mizează pe faptul că anticorpii își pot recăpăta funcția dacă revin într-un mediu favorabil, cu un pH neutru. Astfel, ”a spălat” testul cu soluția care vine odată cu testul. Anticorpii imobilizați de la linia T și-au recăpătat funcția normală și au eliberat particulele de aur, dezvăluind adevăratul rezultat negativ al testului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#testare elevi, #test COVID, #test rapid coronavirus, #fals pozitiv, #suc portocale , #test covid