Aberatia zilei: Inconstienta criminala a unui medic

Luni, 02 Februarie 2015, ora 16:37
12634 citiri
Aberatia zilei: Inconstienta criminala a unui medic

Acuzat de ani de zile ca vinde examene pe tarife fixe de sute de euro, ca isi hartuieste sexual studentele si ca si-a luat doctoratul plagiind grosolan, Dumitru Paduraru a ramas in randurile corpului didactic de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi cu sprijinul rectorului Vasile Astarastoae (foto).

Abia zilele acestea, dupa ce o studenta l-a denuntat la DNA, Paduraru a putut fi scos din sistem, deocamdata doar pentru 30 de zile, cat dureaza arestul preventiv.

Profesor universitar din Iasi, retinut de DNA pentru luare de mita si tentativa de viol

Trei profesori universitari din Iasi, arestati preventiv

In varsta de 51 de ani, coordonator al disciplinei "Anatomie" din cadrul universitatii, Dumitru Paduraru era cunoscut de ani buni pentru metehnele sale.

Astfel, in februarie 2010, barbatul a fost atacat intr-o parcare si lovit cu un obiect contondent, care i-a fracturat oasele fetei. Paduraru a depus reclamatie la Politie, insa plangerea a primit rezolutia "autor necunoscut", desi s-a zvonit ca atacatorul ar fi fost iubitul sau tatal unei studente pe care ar fi incercat sa o violeze.

Peste doua luni, o bomba artizanala a explodat sub masina profesorului, care a scapat nevatamat doar pentru ca dispozitivul a fost prost amplasat. In mod inexplicabil, si acest atentat a ramas cu autor necunoscut pana in ziua de azi.

"Cere 500 euro pentru nota 5 si 1.000 de euro pentru nota 10. Face mereu avansuri studentelor", a declarat atunci un student, sub protectia anonimatului.

Conform presei locale, in ciuda acuzatiilor ce i se aduceau de catre studenti, Dumitru Paduraru a fost in permanenta sustinut si protejat de rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae.

"Am primit mai multe sesizari anonime potrivit carora domnul profesor ar fi cerut spaga pentru admitere, dar s-au dovedit a fi neintemeiate", declara acesta, explicand ca profesorul are probleme doar pentru ca a introdus testele grila la examene, spre numultumirea studentilor.

Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, trimis in judecata

In schimb, studentii erau convinsi ca scopul urmarit de Paduraru era doar cresterea spagii.

"Anii trecuti, pentru un examen la Anato, dadeai 350 de euro, iar acum s-a marit tariful, e 500 de euro. Dar erau altii si mai rai. Varlaam, de exemplu, lua anii trecuti pe toate Anatomiile si 2.500 de euro de la un student. Acum, teoretic e mai greu de fraudat, dar practic e mult mai usor, pentru ca cei care isi cumpara examenul primesc rezultatele dinainte", a declarat o studenta in anul al II-lea, pentru Opinia Studenteasca.

Mai mult, o alta studenta a dezvaluit ca un coleg de-al ei care platise "taxa" ceruta de profesor pentru o nota de trecere "a luat foaia de examen si i-a dat-o unei femei de serviciu sa o completeze; cand au venit rezultatele, luase nota cinci".

Declaratiile aparute in presa locala meritau o verificare atenta din partea conducerii universitatii, mai ales ca in cazul prezentat mai sus nici nu ar fi fost greu sa se afle adevarul, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Mai mult, in 2011 s-a constatat oficial ca teza cu care Dumitru Paduraru isi obtinuse titlul de doctor era un plagiat grosolan dintr-o lucrare a fostului sau sef, prof.dr. Mircea Zamfir. Pe baza furtului intelectual, Paduraru ajunsese sa parcurga treptele universitare pana la pozitia de conferentiar, scria atunci Buna ziua, Iasi!.

Din acest motiv, Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii din Camera Deputatilor a trimis o adresa catre rectorul universitatii si catre Ministerul Educatiei pentru a lua "masurile care se impun". Se pare ca nu s-a impus nicio masura, pentru ca Paduraru si-a continuat activitatea profesionala (si activitatile infractionale?) in cadrul universitatii.

Asa s-a ajuns ca, abia in 2015, Paduraru sa fie arestat preventiv dupa ce a incercat sa violeze, a santajat si a amenintat cu moartea o studenta, care n-a mai suportat si l-a denuntat la DNA.

Sa mentii in corpul profesoral al universitatii o persoana cu atatea schelete (la figurat, nu la propriu) in dulap, sa iti astupi urechile ca sa nu auzi acuzatiile lansate cu voce tare de studenti si sa tolerezi ani de zile vanzarea de examene pe bani, in conditiile in care cumparatorii urmau sa se joace apoi cu vietile oamenilor, asta este o aberatie. Condamnabila.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Citeste si:
Raed Arafat susține că nu s-au dat derogări pentru congresul PNL
Raed Arafat susține că nu s-au dat derogări pentru congresul PNL
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat vineri că "nu s-au dat derogări" în cazul congresului PNL, care va avea loc sâmbătă. "Nu s-a dat nicio...
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului...
Sursa: Ziare.com