Ad Astra anunta o premiera: Excelenta in cercetare va fi rasplatita

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 22:49
2502 citiri
Ad Astra anunta o premiera: Excelenta in cercetare va fi rasplatita
Foto:euroscience.org

Ad Astra, asociatia care reuneste cercetatori romani din tara si din intreaga lume, a decis sa instituie incepand din 2014 premii pentru excelenta in cercetare.

Domeniile in care vor fi acordate premii sunt Stiinte Fizice si Chimice (Chimie, Fizica, Biochimie, Biofizica) ; Stiintele Vietii (Biologie, Farmacie, Medicina) ; Stiintele Pamantului si Stiintele Spatiale; Stiinte Ingineresti; Matematica si Informatica; Stiinte Sociale si Discipline Umaniste, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ad Astra.

Oricce cercetator care doreste sa se inscrie in competitia pentru premiile Ad Astra se poate inscrie completand formularul publicat pe site-ul asociatiei. De asemenea, se pot face propuneri, conform regulamentului de organizare.

Conform acestuia, vor fi acordate cel mult 24 de premii unor cercetatori cu rezultate stiintifice remarcabile - maxim12 premii cercetatorilor care au afilierea la o institutie din Romania si maxim 12 cercetatorilor care detin/au detinut cetatenia romana si au afilierea la o institutie din strainatate.

De asemenea, spre deosebire de distinctiile stiintifice care se ofera drept recunoastere a activitatii pe o perioada de timp indelungata, premiile Ad Astra evidentiaza numai rezultatele stiintifice remarcabile obtinute de candidati in ultimii 5 ani. Rezultatele stiintifice trebuie sa fie recunoscute pe plan international si documentate prin lucrari publicate in reviste sau edituri de prestigiu.

Premiile Ad Astra sunt grupate in doua categorii, Excelenta in Cercetare (EC) si Excelenta in Cercetare a Doctoranzilor (ECD). Castigatorii premiilor Ad Astra sunt decisi de un Comitet de selectie (juriu), numit de asociatia Ad Astra pentru fiecare domeniu stiintific.

"La aceasta prima editie, premiile Ad Astra acordate cercetatorilor pentru activitatea lor din Romania vor include o componenta financiara (500 euro) ", se arata in comunicatul de presa, in care se mai precizeaza ca data limita de inscriere sau nominalizare a candidatilor este 15 Martie 2014.

Scopul principal al Ad Astra este dezvoltarea cercetarii fundamentale in Romania. In aceasta linie se inscrie si identificarea si popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor exceptionale ale cercetatorilor romani din tara si din afara ei.

Proiectul Ad Astra a fost lansat in februarie 2002, fiind realizat in intregime pe baza de voluntariat, de catre Liviu Giosan si Razvan Florian. Ad Astra s-a organizat ca asociatie non-profit la 24 iulie 2002, si gestioneaza acum acest proiect online, dedicat comunitatii stiintifice romanesti si orientat catre tanara generatie.

Printre scopurile urmarite se numara promovarea stiintei moderne, facuta de cercetatori romani fie in Romania, fie in strainatate, stabilirea unui flux de informatii care sa faciliteze cooperarea stiintifica dintre comunitatile stiintifice romanesti, mentinerea unui forum pentru discutii deschise despre politicile legate de stiinta si educatie, cu scopul declarat de a prezenta clasei politice romanesti propuneri coerente de reforma.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ad Astra premii, #premii cercetare romani , #universitati