Ziare.com

Ancheta si la Politehnica din Bucuresti - vizati, profesorii care au girat cartile detinutilor-carturari

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:09

   

Ancheta si la Politehnica din Bucuresti - vizati, profesorii care au girat cartile detinutilor-carturari
Comisia de Etica si Integritate Academica a Universitatii Politehnica din Bucuresti va analiza documentele semnate de cadre didactice din UPB pentru sustinerea publicarii unor lucrari scrise de catre detinuti, iar concluziile vor fi "aplicate cu celeritate".

Universitatea Politehnica din Bucuresti arata miercuri, intr-un comunicat de presa, ca a luat la cunostinta din presa despre documentele semnate de cadre didactice din UPB pentru sustinerea publicarii unor lucrari avand drept autori persoane private de libertate.

"In Carta Universitatii Politehnica din Bucuresti se prevede ca membrii comunitatii academice au dreptul 'de a exprima liber opinii profesionale in spatiul universitar si de a initia actiuni in nume propriu, in afara acestui spatiu, daca nu afecteaza prestigiul invatamantului si demnitatea profesiei'.

In baza legislatiei in vigoare si Cartei UPB, demersul cadrelor didactice care au initiat in nume personal documentele pentru sustinerea publicarii lucrarilor scrise de catre persoanele private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etica si Integritate Academica. Concluziile Comisiei de Etica si Integritate Academica vor fi publicate pe site-ul universitatii si aplicate cu celeritate", potrivit sursei citate.

Comisie de analiza la Universitatea din Craiova: 26 de profesori au dat avize pentru cartile detinutilor (Video)

Reprezentantii UPB au precizat ca documentele semnate de cadrele didactice nu reprezinta angajamente ale institutiei de invatamant superior, ci puncte de vedere exprimate in nume personal

Totodata, UPB mentioneaza ca articolul 123, alineatul 6 din Legea educatiei prevede ca "in institutiile de invatamant superior este interzisa periclitarea sub orice forma a dreptului la exprimarea libera a opiniilor stiintifice si artistice".

Ministrul Educatiei cere rectorilor sa analizeze recomandarile facute de profesori pentru cartile detinutilor

"Libertatea academica este garantata de lege (art.123 alin. 1) si da dreptul membrilor comunitatii sa opteze liber pentru dezvoltarea profesionala, pentru activitatile asumate, fara manipulare, cenzura sau persecutii.

Analizand si prevederile din Legea nr. 254/2013 si decizia ANP 619/14.10.2011, precum si documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din Bucuresti, se constata ca nu reprezinta angajamente ale institutiei de invatamant superior, ci puncte de vedere exprimate in nume personal", se mai arata in comunicatul citat.

Ancheta DNA in cazul cartilor scrise de VIP-uri in inchisoare

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, Consiliului National al Rectorilor (CNR) sa solicite universitatilor o analiza punctuala a cazurilor in care profesorilor din respectivele institutii au dat recomandari pentru carti scrise de detinuti.

Adrian Curaj a solicitat CNR sa intreprinda demersurile necesare pentru apararea integritatii academice, in conditiile in care profesori universitari si conferentiari au semnat recomandari pentru cartile scrise de persoanele aflate in regim de detentie.

Lista profesorilor si a editurilor care au girat cartile scrise de puscariasii-vedeta din Romania (Video)

O situatie centralizata a masurilor luate de fiecare universitate in parte va fi centralizata si transmisa pana la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educatiei.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, marti, ca a deschis dosar penal in cazul cartilor scrise de catre detinuti si face verificari privind favorizarea faptuitorului, fiind vizati profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.

Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

Tot marti, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca va propune Guvernului, in prima sedinta din februarie, emiterea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea articolului din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica.

Ministerul Justitiei a facut publica lista profesorilor universitari care, dupa cum prevede procedura, le-au dat detinutilor recomandare scrisa pentru a elabora o lucrare stiintifica pe o anumita tema. De asemenea, sunt enumerate si editurile care au publicat sutele de lucrari scrise in penitenciare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2763 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De-ar fi așa!

Dacă toate instituțiile de invățămant universitar,ar lua atitudine DRASTICĂ,e posibil o REIMPROSPĂTARE a mediului universitar!Și culmea,mulți dintre ei,au cochetat și cu parlamentul și cu alte funcții publice.
Așa că,"binele nu se coagulează de la sine",dar răul se poate dizolva...

 

si noi cu cine votam?

este interesant de remarcat faptul ca doua prestigioase institutii de invatamant superior din Romania, universitatea politehnica din bucuresti respectiv universitatea din bucuresti au opinii diametral opuse in privinta faptelor savarsite de cetatziani iuniversitari care au girat cu numele si fonctia lor didactica care-i iuniversitara, opirii sthitzifico-chiultiurale ca sa ajute osanditii autori sa iasa mai devreme din parnaie.
(vezi:
http://www.ziare.com/scoala/universitati/ancheta-si-la-politehnica-din-bucuresti-vizati-profesorii-care-au-girat-cartile-detinutilor-carturari-1404037 si

http://www.ziare.com/scoala/universitati/universitatea-bucuresti-verifica-lucrarile-scriitorilor-din-inchisori-girate-de-profesorii-institutiei-1404073 )
intrebarea care pe drept si-o pune sarmanul incult si simplu cetatzian nescolit iuniversitar este: noi cu cine votam: cu enjeniarii sau cu carturarii ?
p.s.
deocamdata nu se pune problema daskkalior iuniversitari teologisti inalti ierarhi boristi, ieconomisti, veterinari si sportivisti care s-au ocupat si ei asisderea cu gainarii matrapazlacuri similare celor enjeniare carturaresti iuniversitare deoarece institutiile de ieducatie supirioara iuniversitara nu si-au zis si afisat pubik openilii lor in aceasta murdara afacere iuniversitara.
dar, nu-i nimic inca de pierdut deoarece si numilii lor prestigioase sunt murdarite cu rosu, negru pe alb, si facute public urbi et orbi:
vezi http://www.scribd.com/doc/294917131/w15-pdf
in orice caz, este evident toate categoriilii profesionale ale daskkalimii iniversitare mioritice citate mai sus au in sanul lor destui membrachi care nu s-au dezbarat de ce-au sarguincios studiat, invatat si aplikkat - cele tiparite cu litere de foc rosu kkomunist pecerist in pravila numita
======================================================
"Codul principiilor si normelor muncii si vietii
comunistilor, ale eticii si echitatii socialiste"

Autor: Comitetul Central Al Partidului Comunist Roman, 1974
========================================================
cetatzianul cinstit constata ca nimic nu s-a schimbat in Romania si se intreaba care-i diferenta intre maria comunista antelovilutionara si maria comunista postlovilutionara?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor