Ziare.com

Cercetarea, prizoniera mediocritatii si clientelismului local

de Mihai Dima, profesor universitar
Marti, 02 Mai 2017, ora 21:38

   

Cercetarea, prizoniera mediocritatii si clientelismului local
Mihai Dima
Cercetarea stiintifica din Romania a fost deconectata de la fluxul international si lasata prizoniera mediocritatii si clientelismului local. Reactia comunitatii stiintifice este mai puternica si mai consistenta ca niciodata.

Citeste toate textele scrise de Mihai Dima pentru Ziare.com

Pe parcursul anului 2016 s-au facut eforturi pentru relansarea cercetarii stiintifice din Romania. Bugetul alocat acestui domeniu a crescut cu 30% fata de anul precedent, au fost lansate zeci de competitii de proiecte, iar evaluarea lor s-a realizat in proportie covarsitoare de catre evaluatori internationali, pentru a maximiza obiectivatea acestui proces si pentru a ne asigura ca fondurile disponibile sunt utilizate de cercetatorii cei mai performanti.

Un rol esential in procesul de evaluare a proiectelor, insa si in legatura cu alte aspecte esentiale pentru cercetarea stiintifica din Romania, este jucat de consiliile consultative ale Ministerului Cercetarii si Inovarii (MCI): Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare, Consiliul National pentru Inovare si Antreprenoriat, precum si Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii.

Tocmai de aceea, numai cu cateva luni in urma consiliile consultative au fost innoite, pentru componentele acestora fiind selectati si nominalizati cercetatori si cadre didactice universitare de probitate morala si valoare profesionala deosebite, de nivel international, din tara si din strainatate, cu un mandat de 4 ani.

Dupa numai cateva luni, eforturile de deschidere si conectare a cercetarii stiintifice la fluxul international sunt anulate de catre noul guvern, prin MCI: cresterea cu 30% a bugetului pentru cercetare anuntata prin programul de guvernare este data uitarii, utilizarea evaluatorilor internationali pentru proiectele de cercetare a fost practic stopata, functionarea consiliilor consultative a fost blocata, iar componentele acestora au fost schimbate fara o justificare serioasa.

Prin aceste decizii, cercetarea este deconectata de la fluxul international si este lasata prizoniera mediocritatii si clientelismului local, astfel incat resursele financiare sa poata fi controlate si directionate dupa bunul plac al unor grupuri de interese care nu sunt interesate de stimularea performantei si excelentei in cercetarea stiintifica.

Masuri retrograde similare au fost adoptate in mod recursiv si in precedentul ciclu electoral, de catre guvernul Ponta. Insa, spre deosebire de situatia de atunci, reactia comunitatii academice din aceste zile este deosebit de puternica si consistenta.

Astfel, in ultimele zile au fost publicate in presa numeroase luari de pozitie critice referitoare la masurile luate de conducerea MCI, semnate de cercetatori (Dr. Flavius Solomon, Dr. Mihai Miclaus), de cadre didactice universitare din tara (Conf. Dr. Alexander Baumgarten) si din strainatate (Prof. Dr. Cristian Dogaru), de prorectori (Prof. Dr. Daniel David), de fosti presedinti ai Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica si Inovare, transformata in MCI (Prof. Dr. Dragos Ciuparu), de fosti ministrii ai Educatiei si Cercetarii Stiintifice (Prof. Dr. Mircea Dumitru, Prof. Dr. Mircea Miclea), de Consortiul Universitaria al celor mai prestigioase cinci Universitati din Romania), de asociatia Ad Astra. Acestea au calificat masurile MCI ca reprezentand "o lovitura de gratie care condamna Romania la inapoiere", "o razbunare pe calitate, competenta si profesionalism".


Aceste reactii publice remarcabile evidentiaza consecintele grave ale deciziilor conducerii MCI: decuplarea cercetarii romanesti de la contextul international, destructurarea cercetarii romanesti, descurajarea performantei in stiinta, exod masiv al oamenilor valorosi, discreditarea sociala a invatamantului si cercetarii umaniste. Gravitatea acestor efecte a determinat Consortiul Universitaria sa solicite domnului prim-ministru Grindeanu corectarea in cel mai scurt timp a derapajelor semnalate anterior si demiterea ministrului Cercetarii si Inovarii, domnul Serban Valeca.

Promptitudinea, extinderea si consistenta acestor reactii, mai puternice ca niciodata, demonstreaza faptul ca cele mai prestigioase institutii de educatie si cercetare, precum si cercetatorii performanti, nu mai tolereaza masuri anacronice in cercetarea, domeniu care ar trebui sa reprezinte un varf de lance al dezvoltarii Romaniei, intr-o perioada in care elementele cruciale ale civilizatiei umane depind in mod esential de stiinta si tehnologie.

Vantul schimbarii profunde in cercetarea stiintifica din Romania bate ireversibil, tot mai puternic. Iar schimbarea va cuprinde probabil intreaga societate.

Prof. univ. Mihai Dima, doctor in fizica, fost bursier Humboldt la Universitatea din Bremen si fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI)

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3542 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cercetatorii valorosi trebuie pastrati in tara.

Prin aceste masuri se duce naibii si bruma de credibilitate a cercetarii romanesti. Parca sunt pusi sa darame si sa distruga tot ce merge cat de cat in tara asta. Nu ne trebuie dusmani externi, ca ne distrugem singuri....prin mediocritate si sub-mediocritate, promovarea non-valorii, masuri haotice si care se bat cap in cap, reducerea finantarii, birocratie, etc. Cand orice tara normala din lume investeste in cercetare si stiinta, noi taiem pana si bruma de finantare. Suedia are 4% din Pib pt cercetare, iar media UE este la 2%, pana si Bulgaria, Ungaria dau in jur de 1-2%, noi dam vreo 0,3%, si aia chinuiti si imprevizibili.... Pana si comunistii investeau in stiinta si aveau niste planuri cat de cat clare. Vor pleca si putinii oameni de valoare care au mai ramas. NU poti avea o economie functionala si prospera fara o cercetare si stiinta solide si bine finantate. Pacat de tara asta..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor