Cercetatorii demisionari din CNCS, in vizorul ministerului

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 20:45
5582 citiri
Cercetatorii demisionari din CNCS, in vizorul ministerului

Scandalul declansat de taierea fondurilor pentru cercetare continua cu un nou episod. Ministerul Educatiei le-a cerut fostilor presedinti ai Consiliului National al Cercetarii Stiintifice sa certifice ca desfasurarea competiilor de proiecte s-a desfasurat legal.

Solicitarea (foto) vine ca reactie la demisia in bloc a cercetatorilor din CNCS, in semn de nemultumire fata de deciziile luate recent de guvern, printre care taierea finantarii cu pana la 55% pentru contracte de cercetare in derulare, renuntarea la evaluatori internationali si lansarea unei noi competitii in conditiile in care ministerul spune ca nu sunt bani pentru onorarea actualelor contracte.

Motivul cheie pentru care au demisionat in bloc cercetatorii din CNCS Interviu

In solicitarea adresata fostilor presedinti ai CNCS, publicata pe site-ul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior (UEFISCDI), sunt prezentate fragmente din HG 1265/2004 si din Regulamentul de organizare si functionare a CNCS.

Astfel, se arata ca, potrivit art.19 din HG 1265/2004 "intr-un anumit program/proiect nu pot fi contractori, subcontractori sau contractori asociati la o oferta comuna/propunere de proiect comuna, sub sanctiunea nulitatii contractului de finantare, persoanele juridice si fizice care au redactat conditiile de finantare si modul de realizare a contractului sau termenii de referinta pentru acel program/proiect ori au participat in diverse etape la selectarea contractorilor pentru acel program.proiect".

In baza acestui articol, fostilor presedinti ai CNCS prof.Alexandru Babes si conf.Mihai Dima li se cere sa confirme in scris ca aceasta conditie a fost indeplinita de catre membrii CNCS cu proiecte acceptate la finantare pentru competitiile 2011.

"Cu speranta ca raspunsul dvs. va fi trimis cat mai curand, va mentionam ca acesta va contribui la deschiderea financiara pentru anul 2013 a proiectelor in cauza", se arata in incheierea adresei trimise pe 23 aprilie si semnate de directorul general al UEFISCDI Adrian Curaj si directorul general adjunct Magda Resiga.

Dragos Ciuparu: O incercare de intimidare

Contactat de Ziare.com, prof. univ. Dragos Ciuparu, fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, a precizat ca cei doi semnatari conduc UEFISCDI "inca de la infiintarea ei".

Prof. Ciuparu a explicat ce se urmareste prin aceasta solicitare.

"Dansii citeaza din HG-ul care reglementeaza procesele de implementare ale Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare, adica Biblia ce trebuie respectata in distribuirea banilor alocati cercetarii din cadrul PN2.

UEFISCDI nu poate contracta proiecte de cercetare daca nu este sigur ca s-au respectat prevederile legale pentru ca aceasta contractare ar fi ilegala si ar atrage raspunderea semnatarilor contractelor.

De aceea, a intreba la mai bine de un an de la contractare daca aceasta s-a facut legal sau nu este echivalent cu a pune sub semnul intrebarii propriul act managerial, ceea ce este ridicol", a subliniat Dragos Ciuparu.

Mai mult, in opinia sa, conditionarea de acest "raspuns formal" a deschiderii finantarii proiectelor, in conditiile in care ea a intarziat deja cu 4 luni, "te face sa te intrebi daca nu cumva cineva intentioneaza sa atraga asupra acestor oameni oprobiul public".

"Pe de alta parte, termenii sunt foarte clar definiti in actul normativ. Astfel, contractorul este in toate cazurile o persoana juridica. A cere membrilor CNCS sa confirme ca nu sunt persoane juridice este iarasi ridicol. Asa ceva seamana mai degraba cu a cauta nod in papura...", a declarat prof. Dragos Ciuparu.

Intrebat daca apreciaza ca solicitarea adresata CNCS este o tentativa de intimidare a demisionarilor, Dragos Ciuparu a raspuns: "Eu asa am perceput-o".

"Nu vad pentru ce, oameni cu experienta totusi, recurg la o asemenea actiune total neprofesionista. Nu stiu unde este izvorul acestui demers, insa el nu este fondat pe realitate, ci este menit a pedepsi niste oameni care au indraznit sa nu fie de acord cu administrarea defectuoasa a cercetarii de azi. Tot acest efort ar merita o cauza mai buna", a conchis fostul presedinte al ANCS.

Decizia Ministerului Educatiei de a taia fondurile pentru cercetare a generat reactii vehemente din partea celor afectati. Sute de cercetatori i-au adresat o scrisoare deschisa premierului Ponta in care i-au explicat consecintele deciziilor luate de MEN, au organizat proteste si au anuntat ca sesizeaza Consiliul Uniunii Europene fata de care Romania si-a luat angajamente pe care acum nu le respecta.

Universitatea Bucuresti a tras un semnal de alarma cu privire la efectele pe care taierea fondurilor pentru cercetare si renuntarea la evaluatori straini le va avea.

Universitatea Bucuresti ia pozitie fata de taierea fondurilor pentru cercetare

"In aceste conditii, Universitatea din Bucuresti considera ca ii sunt periclitate misiunea asumata, de institutie de cercetare avansata si educatie, si perspectivele de dezvoltare ca unul dintre principalii actori in cercetarea romaneasca", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Un semnal a venit si din partea unui reprezentant al comunitatii stiintifice europene.

Ecouri internationale ale taierii fondurilor pentru cercetare: Romania se va izola de Europa

Prof.dr. Oliver Jens Schmitt, membru al Academiei de Stiinte din Austria, i-a adresat o scrisoare ministrului Mihnea Costoiu in care se arata ingrijorat de decizia de a se renunta la evaluatorii internationali ai proiectelor de cercetare, subliniindu-se faptul ca ei joaca un rol crucial in integrarea mai profunda a Romaniei in structurile europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#solicitare CNCS Dragos Ciuparu, #taiere fonduri cercetare, #Mihai Dima CNCS , #universitati